globalmoto_duben_nolan




Victory staví motorku na závod Pikes Peak

Mladá americká značka vlastněná koncernem Polaris se letos stane dalším výrobcem, který přihlásí svůj motocykl do slavného závodu, jenž se jede koncem června v Coloradu. Na tom by nebylo nic až tak divného, kdyby trať závodu nevedla serpentinami po úbočí hory a závodníci nezdolávali převýšení téměř půldruhého kilometru. Victory bude muset postavit úplně jiný stroj, než na jaké jsme u ni zvyklí. Podívejte se na první obrázky jeho prototypu a krátké video.

Jenom těžko si lze představit, že by se na start závodu Pikes Peaks postavil některý ze sériově vyráběných modelů značky Victory, Firma dodává na trh vesměs samé dlouhé a nízké motocykly, se kterými by na dvacetikilometrové trati se 156 zatáčkami sotva někdo mohl pomýšlet na úspěch. Aby se značka Victory mohla v závodu, kde vloni dominovala Kawasaki ZX-10R, potřebuje něco úplně jiného. Přizvala si proto ke spolupráci známého úpravce Rolanda Sandse, a ve spolupráci s ním teď staví závodní speciál, který bude bojovat o titul "krále hory".
Prototyp závodní Victory dostal příznačný název Project 156 podle počtu zatáček, které je cestou na Pikes Peak třeba zdolat, a podle prvních obrázků půjde o  nekapotovaný streetfighter.

Kromě fotek z výrobního procesu byla zveřejněna i dvě videa, ale podrobnosti o použitém motoru se nedají spolehlivě zjistit z žádného zdroje, Jisté je, že Project 156 bude postaven na ručně vyrobeném příhradovém rámu, odpružení Öhlins (zadní přepákování vypadá jako z  Ducati Panigale) a pneumatikách Dunlop. Na videu jsou vidět první zkoušky motoru, ale není úplně jasné o jaký agregát se jedná.

Protože pod koncern Polaris patří kromě Victory také značka Indian, nabízí se jako pravděpodobná možnost, že si závodní motorka půjčila motor z kapalinou chlazeného modelu Indian Scout. Ten by v sériovém stavu asi nevydržel takové zatížení, ale po úpravách může zvládnout i  náročný zavod. Na oficiální potvrzení si ale budeme muset ještě počkat. Minimálně do 28. června, kdy se jede závod Pikes Peak.

Video

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

 

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (11x):



TOPlist