husqvarna_svartpilen_801_2




Eicma: Triumph Thunderbird Commander, America LT

Angláni do Milána nachystali poměrně slušnou porci novinek. Na své si asi nejvíce přijdou motorkáři krevní skupiny Cruiser. Právě v této kategorii se světu představila jedna novinka za druhou.

Chlapíci z Hinckley přivezli do Itálie naleštěné čtrnáctkové  cruisery: America, America LT, Speedmaster, Thunderbird Commander, Thunderbird LT, ale došlo i na specialitku v podobě cestovního endura Tiger 800XC Special Edition.

America

America je jakousi vstupenkou do světa silničních křižníků. V tomto Triumphu bublá řadový dvouválec o objemu 865 ccm a jeho maximem je jednašedesát koní. Sedlo leží ve výšce 690 milimetrů a se všemi náplněmi ukáže ručička váhu nějakých 250 kilo. Přední hliníkové kolo má šestnáct palců a to zadní o jeden palec méně. Pro rok 2014 dostala America dvě barvy, jednak klasickou černou a pak vínově červenou. Vizuální změnu doznalo i žebrování motoru, ale zapracovalo se i na laufech, které by měly mít lepší zvuk. Nové jsou i gumové chrániče na nádrži, chromovaný kryt řetězu, leštěný kryt akumulátoru nebo ozdoba krytu spojky. Přidaly se také plotny s větším brzdovým pedálem a řadící pákou „pata-špička“.

America LT

Jak název napovídá, tento nový model kompletně vychází z klasické Ameriky. Písmenka LT připomínají, že se jedná o stroj, kterému by měly vonět dálky a celodenní cestování. Kvůli tomu dostala pohodlnější sedlo, široké plotny nebo vysoké plexi pro ochranu proti proudícímu větru. Mimochodem, štítek lze jednoduše demontovat pomocí páčky s pružinou na každé straně plexi. Nějaké ty cestovní věci  poberou vodovzdorné kožené brašny a cestovní dobrodružství může začít.


Speedmaster

V Itálii si odbyl premiéru i Speedmaster. Tenhle klasický cruiser si zakládá na řadovém dvouválci o objemu 865 ccm, stejně jako obě Ameriky. Jeho vzhledu dominuje černá barva a přední devatenáctkové kolo. Do černého se zahalila třeba i parabola předního světlometu včetně rámečku. Dále pak řidítka nebo paprsková kola, ale i rozeta. Černé jsou také pružiny zadních tlumičů, pedál zadní brzdy, řadící páka nebo kryt airboxu. Nové jsou také výfuky, ty by měly Speedmasteru zaručit mnohem hezčí zvuk. S černými komponenty a kompletně černém lakování to Speedmasteru fest sluší, nicméně v grafitovém matu také není k zahození.

Thunderbird Commander

Commander je dalším novým čtrnáctkovým modelem. Tenhle cruiser se může pochlubit kroutícím momentem 151 Nm už při 3550 otáčkách za minutu. V jeho dvouválci o objemu 1699 ccm kmitají kované písty a ve finále dokáží vyprodukovat 94 koní při 5400 otáčkách za minutu. Na zadní dvoustovkové kolo je výkon přenášen pomocí řemenu. Jak je vidět, designéři hodně dbali na vzhledu nekompromisního svalovce. To jen potvrzují široké pneumatiky, zahalené vidlice, trubkovité výfuky a široké plotny. Vše maximálně umocňují dva přísně se tvářící světlomety nebo velká nádrž o objemu 22 litrů.
Thunderbird Commander se na prodejnách objeví buď v černé kombinaci Phantom Black/Storm Grey nebo vínové Lava red/Cristom Sunset.

Thunderbird LT

A máme tu další „eltéčko“. Pod zkratkou LT se skrývají dvě anglické slova, a to Light Touring. Tenhle Thunderbird s cestovními choutky bude křižovat silnice od rána do večera a pro větší pohodlí na cestách bude mít jeho majitel k dispozici vysoký větrný štítek. Když se mu však znelíbí a vyrazí jen tak na toulačku po městě, bude ho moci jednoduše demontovat. Pro lámání kilometrů se hodí velké kožené brašny, přídavná bodová světla, kompletně přestavěné sedlo s větší vrstvou pěny nebo opěrka spolujezdce.
Parádním detailem jsou drátěná kola a široké pneumatiky s bílým pruhem. To je vlastně taková další premiéra, protože inženýři britského výrobce Avon vyvinuli světově první radiální pneumatiky s bílými boky. Cestovní Thunderbird LT se s rokem 2014 bude nabízet ve dvou barevných kombinací. První je modrobílá Caspian Blue/Crystal White a ta druhá červenočerná Lava red/Phantom blafl.

Tiger 800XC Special Edition

Po pořádné dávce naleštěných chromů přichází čas kategorie Adventure a to konkrétně modelu Triumph Tiger 800XC. Modelový rok 2014 se postaral o speciální edici, která znamená novou barevnou kombinaci. Tiger v červenočerné ohozu vypadá velice zajímavě. Designéři vše vsadili na červený rám a vše ostatní v černé barvě.
Stejně jako u všech ostatních motocyklů Triumph, vyhlásili v Hinckley také u Tigera dvouletou záruku bez ohledu na množství ujetých kilometrů.

U-BOAT

Informace o redaktorovi

Vláďa Novotný - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):



TOPlist