globalmoto_duben_nolan




STK: konečně máme jasno!

Prvním říjnem vešla v platnost novela upravující podmínky STK a v rámci ní jsme se dočkali mimo jiné prodloužení platnosti technických prohlídek. Nikdo už ale jasně neřekl, jestli se stávajícím držitelům platné technické prodlouží lhůta nebo ne. Internetem kolovaly pouze zvěsti a neověřené informace o tom, kde, komu a jak prodloužili její platnost. Obrátili jsme se proto na Ministerstvo dopravy, aby nám na to odpovědělo a rovnou jsme k tomu přidali dalších pár nejasností. Tady jsou jejich odpovědi.

K prodloužení lhůty technické prohlídky jsme dostali následující odpověď: „U kategorie L (motocyklů, čtyřkolek….) se technická kontrola automaticky prodlužuje o 2 roky (interval je 6-4-4). Příklad: pokud byl majitel motocyklu na TP v říjnu 2016, měl jít na další v říjnu 2018. Na tu ale nemusí, automaticky se mu prodlužuje o dva roky. V případě, že chce majitel motocyklu vylepit novou kontrolní nálepku na registrační značku, provést zápis do technického průkazu a zápis do registru vozidel, pak se musí dostavit na úřad obce s rozšířenou působností (kdekoliv), kde o toto požádá. Pracovník ORP provede změnu a vylepí novou známku STK na donesenou registrační značku. Tento úkon je zdarma. Žadatel musí předložit: technický průkaz silničního vozidla, registrační značku, žádost používanou pro změnu ostatních údajů v registru silničních vozidel.“ Takže všichni, kdo máte platnou technickou, blíží se datum jejího vypršení nebo vám čerstvě propadla a ještě jste nestihli udělat novou, vzhůru na úřad!

Z nového znění zákona také nebylo jasné, jak je to s proklamovaným zrušením povinného měření emisí u motocyklů těžších 400 kilogramů: „Ano, je tomu tak, uvádí to §2 vyhlášky č. 211/2018  Sb.“ Citujme zákon: „U vozidel kategorie L a elektromobilů se neprovádějí kontrolní úkony spojené s měřením emisí vozidel.“ Majitelé velkých Harleyů a Goldwingů tak opravdu budou mít život o něco jednodušší.

Objevil se od vás také dotaz, jak je to s mopedy vybavenými pevnými stupačkami, jako má třeba Babetta 225. Tady máme špatnou zprávu. Kdo jste s nimi nejezdil na STK, porušovali jste zákon už dávno: „Tento stav se novelou zákona nezměnil, povinnost absolvovat pravidelné technické prohlídky měli uvedení mopedisté již v minulosti a mají ji i nyní.“ Pro potvrzení tohoto vyjádření přikládáme znění zákona: „je-li silniční vozidlo kategorie L se zdvihovým objemem spalovacího motoru nepřevyšujícím 50 cm3 nebo s nejvyšší konstrukční rychlostí nepřevyšující 50 km.h-1 opatřeno šlapadly, nepodléhá pravidelné technické prohlídce.“

Solex na STK nemusí, ale Simson ano. Zda-li by s těmi úpravami prošel, to je otázka...

Poslední můj dotaz směřoval na povinnou výbavu, ve které je stále několik nejasností, hlavně co se týká reflexních vest. Mám jí vozit, nemám jí vozit? Tady je odpověď: „V tomto případě se novelou zákona nic nezměnilo, jen je tato povinnost stanovena přímo zákonem č. 361/2000 Sb.: Řidič je kromě jiných uvedených povinností dále povinen mít na sobě oděvní doplňky s označením z retroreflexního materiálu stanovené prováděcím právním předpisem podle § 56 odst. 8, nachází-li se mimo vozidlo na pozemní komunikaci mimo obec v souvislosti s nouzovým stáním; to neplatí pro řidiče motocyklu, mopedu a nemotorového vozidla.“ Vesty tedy netřeba, ale jestli se vám nějaký reflexní prvek do výbavy vejde, nic s ním nezkazíte. V následujícím obrázku si můžete přečíst, co všechno musíte mít v lékárničce. Ta nově nepodléhá datu spotřeby, také odpadá nutnost vozit náhradní žárovky a pojistky.

Informace o redaktorovi

Honza Zajíček - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 243 Kč od 84 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Petr7474 přispěl 3 Kč
Myna přispěl 3 Kč
Jarda_Raptor přispěl 3 Kč
Borntobewild přispěl 3 Kč
Schreek přispěl 3 Kč
rostasv přispěl 3 Kč
Czeky přispěl 3 Kč
diablo1101 přispěl 3 Kč
pema přispěl 3 Kč
spider002 přispěl 3 Kč
děs přispěl 3 Kč
VIZI přispěl 3 Kč
black-hawk88 přispěl 3 Kč
jirik83 přispěl 3 Kč
Pavel1976 přispěl 3 Kč
Butch-mt přispěl 3 Kč
Fox88 přispěl 3 Kč
Indian82 přispěl 3 Kč
....... přispěl 3 Kč
Mark09 přispěl 3 Kč
Noone přispěl 3 Kč
albisek přispěl 3 Kč
Cenda85 přispěl 3 Kč
brejle přispěl 3 Kč
Kefo přispěl 3 Kč
Fajsl přispěl 3 Kč
rakup přispěl 3 Kč
Ford-Radr přispěl 3 Kč
marafzs600 přispěl 3 Kč
Marenekk přispěl 3 Kč
B.company přispěl 3 Kč
Kitko přispěl 3 Kč
pp377 přispěl 3 Kč
chrochtato přispěl 3 Kč
DLOUHAN přispěl 3 Kč
apach přispěl 3 Kč
vveselka přispěl 3 Kč
cernetic přispěl 3 Kč
Boss.trx850 přispěl 3 Kč
Gilless přispěl 3 Kč
suvi přispěl 3 Kč
OnluCBR přispěl 3 Kč
R1jaryn přispěl 3 Kč
masi přispěl 3 Kč
davidmestak přispěl 3 Kč
tomasluko přispěl 3 Kč
Taliján přispěl 3 Kč
martypo50 přispěl 3 Kč
bobešGSX750F přispěl 3 Kč
Ayato přispěl 3 Kč
Richardsimek přispěl 3 Kč
Brutus přispěl 3 Kč
Carlo888 přispěl 3 Kč
Lubos_H přispěl 3 Kč
BaronBJP přispěl 3 Kč
pekres přispěl 3 Kč
Cmelak1410 přispěl 3 Kč
RobocopCAP přispěl 3 Kč
DoktorMax přispěl 3 Kč
mviky přispěl 3 Kč
Lucasbiker přispěl 3 Kč
Kalimerro přispěl -1.5 Kč
Tifone přispěl 3 Kč
Supra přispěl 3 Kč
Hepan přispěl 3 Kč
teren přispěl 3 Kč
Codila přispěl 3 Kč
Lucciferka přispěla 3 Kč
TomekEV přispěl 3 Kč
LovoXXX přispěl 3 Kč
Kaufi62 přispěl 3 Kč
Pupi04 přispěl 3 Kč
pavelobolecky přispěl -1.5 Kč
Riksa přispěl 3 Kč
nick6 přispěl 3 Kč
snajky přispěl 3 Kč
havelkav přispěl 3 Kč
wilibily přispěl 3 Kč
puod přispěl 3 Kč
Vena19 přispěl 3 Kč
Ležák přispěl 3 Kč
strecKopca přispěl 3 Kč
boutom přispěl 3 Kč
Květek1 přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (19x):



TOPlist