yamaha_demo_tour




Slingshot - nová tříkolka od Polarisu

Nejezdí sice v jedné stopě, ani nemá řídítka, ale za pozornost určitě stojí. Řeč je o novince z dílny americké značky Polaris, která se jinak věnuje hlavně čtyřkolkám, UTV a sněžným skútrům. Teď se pustila do úplně nové kategorie, a představila zajímavé vozítko na hranici mezi autem a motorkou.

Podobně jako konkurenční Can-Am Spyder, má i Polaris Slingshot vepředu dvě kola kola na širokých gumách, zatímco přenos výkonu na silnici zařizuje jediná pneumatika na letmo uloženém disku. Z pohledu rozesazení posádky a ovládacích prvků se ale novinka podobá spíš sportovnímu vozu KTM X-BOW.  Každopádně to vypadá na velkou zábavu, a reakce prvních testovacích jezdců, zachycené na přiloženém videu, to jenom potvrzují. 
Slibně vypadají také parametry pohonné jednotky, kterou je čtyřválec o objemu 2,4 litru od General Motors o výkonu 173 koní při 6 200 otáčkách, jehož točivý moment má špičku 225 Nm ve 4 700 ot. za min. Na něj navazuje manuální pětistupňová převodovka, která dále posílá výkon přes soustavu kardanu a karbonového řemene. Suchá hmotnost 756 kg patří víc do světa aut, motorkám pochopitelně nemůže Slingshot poměrem koní a kilogramů konkurovat.
Prostor pro posádku vypadá jako ve sportovním voze - kromě dvou sedadel s nepromokavou úpravou tu moc zbytečností nenajdete. Ve výbavě ale nechybí asistenční elektronické systémy jako kontrola trakce, stabilizace ESC, protiblokovací brzdový systém ABS nebo posilovač řízení. Dražší verze SL má navíc výkonný audiosystém a interkom - to proto, že v USA je Slingshot homologován jako tříkolový motocykl, a tím pádem musí řidič i spolujezdec za jízdy vozit na hlavě přilbu.
Cena pro evropské trhy zatím není známá, ale pokud zůstane alespoň trochu podobná té, za kterou se Slingshot prodává na americkém trhu, nebude novinka jenom zbožím pro pár vyvolených. Základní model stojí v USA těsně pod 20 tisíc dolarů, za luxusnější verzi SL si Američané připlácí 4 tisíce.

Video


Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):
Motokatalog.cz



TOPlist