husqvarna_svartpilen_801_2




Open Source - Tinker: postavte si motorku za hodinu

Jedna z věcí, která nás na motorkách baví, je bezesporu množství úprav, které nabízejí. Ti zkušenější si pak motorky staví šroubek po šroubku. Pokud patříte mezi ty, kteří neoplývají hlubokými technickými znalostmi, ale přesto byste si rádi postavili motorku od základu, mohl by vás zajímat projekt mladého Skota, Jacka Lennieho.

Jackovi, který je právě v posledním ročníku studia produktového designu na Edinburg Napier University, zabral tento projekt 32 týdnů a stále na něm pracuje. Základní myšlenkou je zhotovení univerzálního rámu, do kterého se dá napasovat celá řada motorů. Jeho rám má netradiční kulatý tvar a mimo uchycení různých motorů samozřejmě umožňuje jednoduchou montáž dalších nezbytných dílů, jejichž výběr závisí na kreativitě stavitele.

Toto univerzální řešení tak umožňuje sestavit si motorku třeba z nějaké bouračky nebo nějakých zbytků co se válí po garáži. Důležité je mít motor, přední vidlici s příslušenstvím, kola, nádrž a sedlo. Nezbytné díly z Jackova návrhu budou ke stažení z jeho stránek. Stažené soubory pak stačí zanést do nějaké firmy, která disponuje CAD/CAM softwarem, k tomu CNC nebo vodní paprsek a alespoň 15mm silný materiál, ze kterého se rám vyřízne. Projekt je „open source“, takže případné úpravy nejsou žádným tabu.

Na sestavení nepotřebujete žádné speciální nástroje, stačí běžné vybavení občasného montéra a trochu manuální zručnosti. Na přiloženém videu můžeme vidět autora projektu, jak motorku sestaví přesně za hodinu a šest minut. Video je samozřejmě zrychleno. Jack už měl předem připravený a funkční motor Kawasaki a stejně tak přední vidlice se světlem a řídítky na něj čekala bez nutných dalších zásahů.

Jistě, kompletní stroj ještě není tak úplně schopný plnohodnotného provozu. Při bližším prozkoumání zjistíme, že chybí zadní brzda. S tou by ale podle Jacka neměl být problém, záleží na volbě zadního kola. Dále pak nikde nevidíme nějaké dráty a baterku. Máme tak podezření, že přední světlo je tak pouze na okrasu. Na statutu „street legal“ tak Jack nadále pracuje. Nám se ale jeho nápad opravdu zamlouvá, a pokud ještě vyladí potřebné drobnosti, může jít o celkem populární záležitost.

Video - zrychlená stavba Tinkeru

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (14x):
Motokatalog.cz



TOPlist