husqvarna_svartpilen_801_2




Arcimoto SRK – elektrický velorex

S rostoucím přelidněním velkých měst se čím dál více komplikuje doprava. Každý si sám řídíme svoje auto, maximálně svezeme známého, ale ruku na srdce, jak často vozíme plné auto lidí? A právě s touto myšlenkou operuje firma Arcimoto. Za přijatelnou cenu nabízí zábavné a navíc i ekonomicky zajímavé řešení.

Americká firma působí ve světě „elektrických velorexů“ od roku 2007 a každý rok představí nový model své tříkolky. Nové SRK je již osmou generací a zdá se, že v Arcimotu vychytali snad všechny mouchy předchozích modelů. Jejich cílem je nabídnout dostupné vozidlo pro dvě osoby a trochu zavazadel, které usnadní a zároveň zlevní každodenní dopravu do práce. S tím jde samozřejmě ruku v ruce i „zelený potenciál“ ve smyslu absence výfukových plynů a šetření fosilních paliv.

Osmá generace tyto požadavky více než splňuje. K tomu všemu připočtěme vcelku atraktivní design, který si navíc můžeme upravit podle svého uvážení a finančních možností, a máme tu reálnou vizi blízké budoucnosti dopravy.

Duální elektromotory v předních kolech dokážou SRK rozjet z nuly na 100 za 7,5 vteřiny a maximální rychlost se zastaví na 137 km/h. Takže i kratší výlet mimo městskou zástavbu nebude problém. Tradičním limitem je baterie, ta má v základním provedení kapacitu 12 kWh a vystačí na zhruba 112 km jízdy. Dokoupit se pak dá i baterie s kapacitou 20 kWh, která dojezd téměř zdvojnásobí. Samozřejmě záleží na mnoha faktorech, které ovlivňují dojezdovou vzdálenost.

Bezpečnost pak zajišťuje trubkový rám a spolehlivé bezpečnostní pásy. V nabídce jsou i různé varianty dveří a další výbavy. Základní sestavení má hmotnost 463 kilogramů a svými rozměry umožňuje zaparkovat tři SRK na jednom místě pro automobil. Arcimoto osmé generaci opravdu věří, vždyť jde o první model, který je plánován pro masovou výrobu. Ceny začínají na 11 900 dolarech (asi 300 tisíc korun). K tomu připočtěme extrémně nízké provozní náklady a z SRK se může stát zajímavá položka do wish-listu. Měli byste o něco podobného zájem?

Video - Arcimoto SRK

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (13x):
Motokatalog.cz



TOPlist