yamaha_demo_tour




Od roku 2013 povinné ABS na všech nových motocyklech?

Poslanci EU chtějí vyšší bezpečnost pro motorkáře a ekologičtější motocykly. Navrhované řešení? Povinné ABS, denní svícení a přísnější emisní normy.

Dle agentury Reuters se v evropském parlamentu otevírá téma bezpečnějších motocyklů, které budou přírodu méně zatěžovat škodlivými plyny. Za projektem stojí italský politik Antonio Tajani, který byl dříve viceprezidentem Evropské komise zodpovědným za oblast dopravy a od letošního roku zastává funkci místopředsedy Evropské komise a je komisařem pro průmysl a podnikání.
Od roku 2013 by všechny motocykly měly mít povinné ABS, denní svícení a měly by splňovat přísnější emisní normu Euro4. Navíc od roku 2017 by se emisní norma měla zvednout na Euro5. Výjimku na ABS by měly mít motocykly a skútry v kubatuře 125 ccm a nižší, kde by stačil pouze kombinovaný brzdový systém.

"Chceme značně zvednout bezpečnost u motocyklů a snížit jejich škodlivé emise," řekl eurokomisař Tajani a uvedl příklad z roku 2008, kdy na evropských silnicích zahynulo přes 5 500 motorkářů, což je v poměru 18x vyšší číslo než u automobilových nehod.

Pokud tento projekt projde evropským parlamentem, dotkne se techniky všech motocyklů. A podobně, jako tomu bylo nedávno u aut, to zřejmě povede ke snížení výkonu jednostopých vozidel.

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)
Jarda Ducháček - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (36x):



TOPlist