yamaha_demo_tour




Nový bezpečnostní systém pro vozidla

Bezpečnostní systém, který upozorní řidiče vozidla na přibližující se motocykl nebo jízdní kolo.

Jaguar a Land Rover pracují společně na novém bezpečnostním systému pro vozidla, který včas upozorní řidiče, že jej předjíždí kolo nebo motocykl. Tento systém využívá kombinaci světelných efektů, zvuků a vibrací. Čelní okno vozidla registruje pod úhlem 360 stupňů pohybující se objekty a dále tyto informace posílá do kabiny.
Každý rok dochází k tisícům střetů vozidel s cyklisty a motorkáři. Nový systém má detekovat přibližující se jednostopé vozidlo a to kolem celého vozu. Jakmile se dostane například motorkář do těsného závěsu za řidiče vozidla, systém upozorní plechovkáře o blížícím se nebezpečí a to z konkrétní strany.
Dr. Wolfgang Epple, ředitel výzkumu pro Jaguar a Land Rover, uvedl: "Náš systém umožní řidiči rychleji reagovat na blížící se potenciální nebezpečí. Chceme aby náš systém upozornil včas a přesně odkud se kolo nebo motorkář."
Motocykl projíždí okolo vozidla a v kabině žluté diody plynule přecházející v červené upozorňují, kde se motorkář nachází. LED panely jsou rozmístěny po obvodu dveří a na palubní desce. Tyto světelné efekty doplňují i výstražný tón a vibrace. Vibrace jsou přenášeny do pedálů i do sedadla. Sedlo navíc zavibruje na levé nebo pravé straně v oblasti ramene řidiče, to z jaké strany přijíždí motocykl. Stejně tak je tomu i u výstražných tónů, které vycházejí z reproduktorů.
Podrobnější informace o tom, jak se například vyloučí to, že vám neustále bude v autě drnčet pedál a blikat diody, pokud vás bude předjíždět auto, nebo kdy se tento systém dostane na trh, výrobce neuvádí.

Informace o redaktorovi

Tomáš Procházka - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist