globalmoto_duben_nolan




Britský Norton navrhne nový motor pro Zongshen

Britská společnost Norton potvrdila vznik nového ujednání s čínskou společností Zhongshen. Podle smlouvy, podepsané před pár dny, by měl Norton navrhnout zbrusu nový dvouválec o objemu 650 ccm, který značka Zongshen následně využije pro svoje modely.

Důvod vzniku tohoto ujednání je vlastně vcelku prostý. Zongshen chce expandovat do dalších koutů světa, ovšem čínské motocyklové motory v tuto chvíli stále ještě nestačí na mnohé konkurenty.
Právě proto přichází do hry Norton, aby za pomoci svého know-how navrhl zbrusu novou, výkonnou jednotku, splňující potřeby Zongshenu. Dvouválec o objemu 650 ccm má být silný, spolehlivý a bude pochopitelně splňovat ekologickou normu Euro 4, aby dostál všem světovým standardům.

Norton navrhne motor ve spolupráci se společností Ricardo, a Zhongshen si následně bude agregáty vyrábět sám pod licencí. První platba v řádu milionů dolarů již proběhla a následně má Zhongshen odvádět poplatek i za každý další vyrobený kus. Smlouva je platná na dalších 20 let a jen za minulý rok vyrobil Zhongshen kolem 4 milionů svých motorů.
Norton peníze samozřejmě využije pro svůj další rozvoj a zůstane tak i nadále výrobcem exkluzivních motocyklů. Všechny stroje budou pochopitelně stále ručně vyráběny přímo v domovské továrně v Donington Hall.

Nově navržený motor se využije jen do strojů značek Zhongshen nebo Cyclone, takže se nic jako „levný Norton z Číny" rozhodně nechystá. Přijít by měly jen levnější čínské motorky, vybavené solidními motory od Nortonu. Pro svoje použití potom navrhne Norton ještě dva další 650 ccm motory, které se však zásadním způsobem odliší od toho, určeného pro Zhongshen.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 4 Kč od 4 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
callowsick přispěl 1 Kč
masi přispěl 1 Kč
Medvědis přispěl 1 Kč
technick přispěl 1 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):
Motokatalog.cz



TOPlist