globalmoto_duben_nolan




Helma s integrovanou navigací

GPS v helmě na bázi Google Glass? Proč ne, řekli si v ruské společnosti LiveMap a vyvinuli unikátní přilbu, která řeší problém s GPS navigací a mapami na motorce. To vše s hlasovým ovládáním bez nutnosti stálého připojení k internetu.

Přilba od LiveMap je něco jako přilba Ironmana. Integrovaný head-up displej zobrazuje pokyny GPS navigace přímo v hledí motorkáře, takže odpadají starosti s pomrkávání na řídítka, kde je připevněná GPS, nebo se zastavováním a studováním papírové mapy. Něco podobného již několik let funguje v luxusních automobilech (např. BMW) nebo třeba u pilotů vojenských letadel.
Přilba bude vyrobena z uhlíkových vláken a bude mít hmotnost 1,4 kilogramu, což je velmi dobrá hodnota. Splňovat bude normy USA DOT, evropskou ECE 22.05 a japonskou JIS T 8133 a FCC. Samozřejmostí je výroba ve všech standardních velikostech.
Zjednodušený operační systém Android, se kterým přilba pracuje, budou pohánět dvě baterie o kapacitě 3000 mAh, což by mělo vystačit na celý den používání. Všechny potřebné funkce a software již budou součástí systému, takže není potřeba být neustále na internetu. K dalšímu vybavení patří 13 Mpx snímač, Bluetooth, gyroskop, sluchátka, kompas nebo světelný senzor. To vše bude ovládáno hlasem jezdce.
Helma je stále ve fázi projektu a společnost LiveMap se pokouší sehnat investory, aby mohli rozjet výrobu. Cena se bude v přepočtu pohybovat okolo 29 000 Kč bez daně (1 500 USD). Pokud vás helma nadchla a chtěli byste její vývojáře podpořit, stačí zaslat peníze přes stránky Indiegogo. Cílem je nashromáždit 150 tisíc dolarů. Zamrzí ovšem fakt, že se zatím počítá pouze s anglickým jazykem.

Video

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (22x):



TOPlist