yamaha_demo_tour




Na co si dát pozor při jízdě na motorce v nejparnějších dnech

Chystáte se během léta na motovýlet, nebo plánujete spíš kratší pojížďky po okolí? V obou případech byste se měli na jízdu v nejparnějších dnech připravit a cesty si naplánovat tak, aby pro vás byly co nejpohodlnější. Jízda na motorce během letního období, kdy vás atakují teploty nad 30 °C, přináší řadu rizik. Přečtěte si, na co si dát při letní jízdě pozor a jak související rizika výrazně zmírnit.

PR články jsou placenou formou inzerce. Redakce nezodpovídá za obsah a platnost takto označených článků.

Pohodlí na úkor bezpečnosti se nevyplácí

Představa řízení silné mašiny v lehkém oblečení je lákavá, ale nebezpečná. Bohužel, často na silnicích během letního období potkáváme motorkáře, kteří kvůli vysokým teplotám odloží kombinézy, pevné kalhoty či kevlarové oblečení a vyráží jen v lehké bundě, nebo dokonce tričku. Vysoké motorkářské boty často vymění za prodyšnou plátěnou obuv a doma nechají i ochranné pomůcky.
Jenže pohodlná jízda na úkor bezpečnosti se rozhodně nevyplatí. Právě během léta je riziko dopravní nehody na motorce největší. Způsobů, jak si zpříjemnit cestování po jedné stopě, je řada. Odložení kombinézy, moto rukavic, chrániče páteře a dalších ochranných prvků mezi ty rozumné rozhodně nepatří.

Nezapomeňte na prodyšné termoprádlo

Chcete-li si jízdu na motorce zpříjemnit, pořiďte si kvalitní prodyšné termoprádlo. Pokud jste se někdy nasoukali do kombinézy a vyrazili na cestu během červencového nebo srpnového odpoledne bez funkčního oblečení, jistě víte, jaké to je koupat se ve vlastním potu. Většina motorkářů si jízdu bez termoprádla nedokáže představit. Má totiž schopnost rychle odvádět pot, snižovat srdeční tep, ochlazovat povrch kůže a udržovat hydrataci. Funkční prádlo pro horní i dolní část těla tak oceníte nejen v zimním období, ale také v létě.

Na rozžhaveném asfaltu to pořádně klouže

Pneumatiky motocyklu zpravidla dosahují nejlepších vlastností ve chvíli, kdy jsou zahřáté. Pak je možné motorku během jízdy pořádně naklopit, protože bude vynikat svou přilnavostí. Během parných dnů si však dejte pozor na riziko v podobě rozžhaveného asfaltu, na kterém můžete uklouznout. Jízda po horkém asfaltu navíc snižuje životnost pneumatik.
Různé typy pneumatik se mohou na rozpálené vozovce chovat odlišně. Proto doporučujeme vybrat takové modely pneumatik, které uspěly v nezávislých testech jak na mokré, tak suché vozovce. Obzvláště dobrou volbou jsou sportovně laděné pneumatiky, které jsou vhodné i pro jízdu na okruhu, kde dochází k výraznějšímu zahřátí a s jízdou na rozpáleném asfaltu se předem počítá. Mezi oblíbené modely pneumatik vhodné pro jízdu během léta patří například Dunlop Sportmax Roadsmart III, Pirelli Angel GT nebo Continental ContiRoadAttack 3 GT.

Při nedostatečném příjmu tekutin hrozí dehydratace

Během léta se na motorce budete vždycky potit, proto musíte zajistit dostatečný přísun tekutin. Riziko dehydratace a přehřátí organismu je pro motorkáře nebezpečné, protože může vést ke zpomalení reakcí, ztrátě koncentrace či celkovému kolapsu.
Pravidelně pijte a vozte si s sebou i minerální vody. Při pocení se z těla vyplavuje značné množství minerálů, proto je pití minerálních vod během léta žádoucí. Při delších motovýletech se domluvte na pravidelných zastávkách a zchlazujte se. Dovolenou na motorce si můžete zpříjemnit například zastávkou u koupaliště nebo vodní nádrže.

Oslnění sluncem je častým důvodem dopravních nehod

Mezi další rizika spojená s jízdou na motorce během léta patří oslnění sluncem. Kvůli přehlednutí jiného vozidla na vozovce dojde každoročně k mnoha dopravním nehodám. Oslnění mohou být jak řidiči motocyklů, tak automobilů. S tímto rizikem je třeba počítat a upravit rychlost a styl jízdy tak, abyste byli schopni na nenadálou situaci včas zareagovat. Doporučujeme také investovat do kvalitní přilby vybavené integrovanou sluneční clonou, díky které bude viditelnost během odpolední jízdy mnohem lepší.

Myslete na to, že i během letních motovyjížděk na vás číhá mnoho nebezpečí. Když už víte, které to jsou, budete schopni se na ně mnohem lépe připravit. Nezapomínejte na prevenci a pořiďte si kvalitní prodyšné oblečení, osvědčené motopneumatiky i přilbu se sluneční clonou. Stačí málo, aby bylo cestování po jedné stopě pohodlnější a bezpečnější.

PR články jsou placenou formou inzerce. Redakce nezodpovídá za obsah a platnost takto označených článků.

Informace o redaktorovi

PR článek - (Odebírat články autora)

Související firma
  • AZ pneu PRO CZ

    E-shop AZ-pneu.cz je největší prodejce a přímý dovozce motopneu Michelin, Pirelli, Metzeler, Continental, Bridgestone, Dunlop a Mitas. Patříme k prodejcům s největšími skladovými zásobami, na našich skladech máme běžně okolo patnáctitisíc pneumatik. Kromě moto pneu nabízíme i osobní, off road, užitk...




TOPlist