globalmoto_duben_nolan




Eicma: MV Agusta

Domácí MV Agusta pojala svoji rozlehlou výstavní plochu jako velkou galerii a všechny avizované klenoty pro nadcházející sezónu vyzdvihla na bělostné podstavce. Zářivým doplňkem jim potom byly velmi půvabné modelky.

Kapitoly článku

V decentním prostředí dobře vynikaly všechny designové skvosty italské značky, ale do nejtěsnějšího obležení návštěvníků se pochopitelně dostaly novinky: F3 675, která jde  po roce od představení konečně do výroby, a od ní odvozený naháč Brutale 675. Oba modely pohání řadový tříválcový motor vlastní konstrukce, který diriguje soustava asistenčních systémů označovaná zkratkou MVICS (Motor & Vehicle Integrated Control System).
V případě supersportu F3 675 se pod tímto rébusem skrývá bohaté menu 4 různých palivových map s bonusem jedné mapy s možností vlastního nanadefinování, dále kontroly trakce s 8 stupni citlivosti, startovací asistent (launch control), systém kontroly zvedání předního kola (anti-wheelie control) a rychlořazení EAS.
S vrtáním 79 mm a zdvihem 45,9 mm se bude výrazně podčtvercový tříválec snadno dostávat do 14 500 otáček, kde se nachází výkonová špička s hodnotou 128 koní. Křivka kroutícího momentu vrcholí už v 10 600 ot. za min. číslem 71 Nm.
Podvozek se skládá z těch nejlepších komponentů, jak je ostatně u produktů značky MV Agusta zvykem. Rám z ocelových trubek doplňují v okolí kompaktního motoru hliníkové vzpěry, které společně s malými rozměry tříválce umožnily použít extrémně dlouhou kyvnou vidlici. Ta zlepší trakci a zpětnou vazbu, aniž by se utrpěl krátký rozvor 1 380 mm. Přední 43mm vidlice Marzocchi  je plně nastavitelná, stejně jako zadní centrál Sachs. V brzdovém systému se potkaly komponenty dvou konkurenčních značek: radiální hlavní válec Nissin a radiální třmeny Brembo. Bez provozních kapalin a s prázdnou 16,5litrovou nádrží nová F3 675 váží 173 kg.
Další novinka Brutale 675 je ještě o deset kilogramů lehčí a se 163 kilogramy suché hmotnosti se zařadí mezi nejobratnější naháče na scéně. Konstrukčně shodný motor se supersportem F3 byl upraven na maximální výkon 115 koní v 12 500 otáčkách, kroutící moment zůstal na stejných hodnotách; 71 Nm / 10 600 otáček. Zajímavostí nového tříválce je opačný směr otáčení klikové hřídele, který doposud využívaly pouze závodní motocykly a MV Agusta tento prvek jako první uplatnila u sériového modelu. Výhodou protisměrného pohybu kliky je lepší dynamika.
Z elektronických systémů Brutale podědila "jen" nastavení palivových map a osmi stupňovou kontrolu trakce. Zato brzdy zůstaly zachovány ve stejné konfiguraci jako u F3, tedy sestavené z radiálních třmenů Brembo, hlavních válců Nissin a 320mm kotoučů. Podvozek má vpředu plně stavitelnou vidlici, na zadním tlumiči se dá seřídit předpětí pružiny.
MV Agusta nezapoměla ani na svou kolekci litrových naháčů, a z gruntu překopala legendární  Brutale 1090 RR. Upravený motor z F4 dostal nové vačky, sací hrdla a vstřikovače, modernizovaly se také mapy vstřikování a kontrola trakce, nová je také antihopingová spojka. S výkonem 158 koní v 11 900 otáčkách už skoro patří do jiné kategorie.
Také podvozek nové Brutale RR 1090 by klidně mohl fungovat pod kapotami závodního superbiku: převrácené plně nastavitelné přední vidlici Marzocchi o průměru 50 mm sekunduje zadní centrální tlumič Sachs s nastavitelnou kompresí, útlumem a předpětím.  Monobloky Brembo jsou shodné s předními třmeny  na hypersportu F4RR, obě kovaná kola z lehkých slitin váží o kilogram méně než klasické liťáky.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Lukáš Růžička - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (8x):



TOPlist