husqvarna_svartpilen_801_2




Motul zjednodušil značení olejů

Kdyby někdo poskládal do knih, kolik se toho na různých světových fórech napsalo ohledně toho nejlepšího vhodného oleje pro ten či onen povoz, byl by z toho materiál pro slušně velkou obecní knihovnu. Už jen vybrat ten správný do vlastní motorky od jedné olejářské značky bývá oříšek. Francouzský výrobce Motul proto přišel s výrazným zjednodušením prostřednictvím ikon.

Kapitoly článku

Samozřejmě že i Motul si pořád zanechává své obchodní řady 3000, 5100 nebo 7100, ale už nemusíte mít v hlavě katalog, abyste se v nich vyznali. I laik teď dokáže vybrat olej, který bude vhodný právě pro jeho motocykl. Leccos napoví obrázek stroje na balení, ale to jen tak orientačně, a potom je samozřejmě vždycky důležitá viskozita a výkonnostní specifikace API. Ovšem jak dál? To vám poradí piktogramy ve spodní části etikety.

Jsou tady vlastně dvě pole. Vlevo je stupnice, na níž vidíte míru syntetické úpravy oleje. Motul používá čtyři úrovně, od minerálního po 100% syntetický. Vpravo potom najdete několik piktogramů, většinou tři nebo čtyři, které dále upřesňují klíčové parametry daného oleje.

První dva piktogramy jsou shodné. Protection, tedy ochrana, a Performance neboli výkonnost. Jenže u každého oleje to znamená něco trochu jiného, tady je právě důležité koukat na ten obrázek a pod ním číst vhodnost použití. Off-road, silniční, adventure, velký V-twin? Nebo speciální olej pro skútr či čtyřkolky? Výkonnost se u čtyřkolek bude orientovat na teplotní stabilitu, u offroadů na maximální zákus spojky, skútry zase zohledňují vysoký točivý moment již od spodních otáček… Tomu odpovídá i Protection, tedy ochrana, někde se víc řeší vysoké tlaky na namáhané součástky motoru i převodovky, jinde je důraz na čisticí schopnosti. A tak bychom mohli pokračovat.

 

Třetí, případně čtvrté políčko jsou doplňkové a zdůrazňují další oblasti, na něž se Motul soustředil. Najdete tady proto piktogramy třeba pro nízkou spotřebu oleje (olej disponuje frakční stabilitou, odolností vůči odparu) nebo paliva (snížení tření), ikona Stop & go zase znamená, že se olej snadno dokáže rychle rozlít do potřebných míst. Snadné startování, případně snadné studené starty, u dvoutaktních olejů nízká kouřivost, to jsou namátkově další piktogramy. V tomhle už se prostě neztratíte!

MOTUL Powersport Range OffRoad V2

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

MOTUL Powersport Range On road bike V2

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

MOTUL Powersport Range Scooter V2

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Informace o redaktorovi

Jan Rameš - (Odebírat články autora)
PR článek - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Související firma
  • Motul Deutschland GmbH

    Motul je světová francouzská společnost specializovaná na vývoj, výrobu a distribuci vysoce výkonných motorových olejů (motocykly, automobily a další vozidla). Společnost Motul je jednoznačně respektována již 165 let pro kvalitu svých výrobků, vysokou míru inovací a angažovanost v motorsportu a je t...




TOPlist