yamaha_mt09




Lazer SuperSkin

Využili jsme toho, že helmy Lazer vyrábí přímo u nás v ČR prostějovská firma Helar s.r.o., a získali k odzkoušení vzorek nové technologie Lazer, otevřenou přilbu Rider SuperSkin. Tento nový nápad značka představila před dvěma měsíci na výstavě v Miláně a v současné době jej připravuje do výroby, v budoucnu bychom se měli dočkat i integrální helmy.


Když Roger Lacroix v roce 1919 zakládal značku Lazer a uváděl na trh své první kožené ochranné prvky pro motocyklisty, určitě netušil, že tato firma se o téměř sto let později opět vrátí k myšlence kůže, byť umělé „superkůže“.

O čem tedy vlastně je SuperSkin?

Velmi stručně řečeno o lepší ochraně hlavy díky povrchu přilby potaženém pružnou membránou usazenou volně na gelové vrstvě. Z evropských studií následků nehod totiž vyplývá, že v 80 procentech dochází při vážnější nehodě motorkáře k poranění hlavy nárazem na překážku nebo na zem. Přestože přilby jsou většinou konstruovány pro pohlcení energie při kolmém dopadu, k nárazu přitom málokdy dochází přesně kolmo. Ve většině případů hlava naráží šikmo, a to ji prudce roztočí a způsobí tzv „rotační poranění hlavy“ resp. mozku. Membrána SuperSkin, která absorbuje energii šikmého nárazu během kritických prvních 15 ms a zpomalí jej a omezuje tak riziko poranění mozku. Mozek je totiž v lebce jen volně uložen a při prudkém otočení se deformuje o lebku a dochází k nitrolebečnímu krvácení.

Anglický lékař Kenneth Phillips, který nám na výstavě v Miláně sám předvedl hlavní pointu celé věci, tuto problematiku již řadu let zkoumá. Podařilo se mu otestovat ty správné materiály a složení vrstev, které dokážou dát přilbě podobné vlastnosti, jaké poskytuje člověku naše vlastní kůže. Naše kůže na hlavě se také při nárazu posune a deformuje a zmírní tak i velké nárazy, které by jinak poškodily mozek. A výsledek? Podle anglické výzkumné laboratoře v oblasti dopravy přilba SuperSkin v porovnání s klasickými materiály omezuje nebezpečí rotačního poranění hlavy téměř o polovinu.

Ale konec složitých popisů, než si přilbu vlastnoručně vyzkoušíme, podívejte se na následující video a vše vám bude jasné.


Když jsme v redakci vybalili předvýrobní vzorek přilby SuperSkin, hned nastalo velké ohmatávání. Je pod povrchem cítit gel a jaké je to na omak? Povrch je sice takový měkčí než u běžných přileb, ale jeho pružné usazení běžně nepoznáte. Až když násilím zatlačíte nehtem, podaří se vám povrch trochu posunout a zvlnit. 
Jelikož nemáme možnost využít nějakou zkušební laboratoř a provést nárazové testy (a ani se nám nepřihlásil dostatek kamikadze dobrovolníků pro reálné nárazy v běžném provozu ;-), omezili jsme se na následující posouzení běžných užitných vlastností této technologie:

Projeví se nějak membránový povrch při běžné manipulaci?
U jednobarevného provedení v ruce ani na hlavě v zásadě žádný rozdíl nepoznáte. Odhaduji, že přilba bude o pár gramů těžší než bežné povrchové zpracování a že bude trochu složitější ji vyrábět s nějakými grafickými vzory, ale to je vše.

Když mi helma spadne na zem nebo ji na chodbě odřu o zeď, protrhne se membrána?
To jsme vyzkoušeli opravdu důkladně a můžu potvrdit, že při běžné nešetrné manipulaci, jako jsou pády na zem ze sedla mašiny, bouchnutí o zeď u pumpy nebo rýpnutí o řídítka se povrch pouze trochu zvlní, což se samo opět vyrovná.
Jak vypadá vnitřní gel, může mi třeba ušpinit oblečení?
To opravdu nehrozí, gel je hodně tuhý a rozhodně se nemusíte bát, že by snad někde vytekl, pocitově jde spíše o hodně měkký plast než o kapalinu.
Nakonec jsme neodolali a helmě dali také pár menších nárazů v ruce šikmo o betonovou zeď - jen abychom ozkoušeli odolnost membrány, točivý moment při dopadu jsme nijak nezkoušeli. Po nárazu na bílou zeď je pěkně vidět efekt, přitom se nám podařilo přivodit pouze natržení vrstvy základní barvy a laku, nikoliv membrány, ta zůstala neporušena. V případě porušení membrány by podle výrobce došlo k vytvoření praskliny o délce 2-5 cm. K tomu většinou dojde až při nárazu o ostrý předmět (roh, hranu, atd.).

Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)
Jarda Ducháček - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist