husqvarna_svartpilen_801_2




Od skútru k úspěchu: Inspirativní příběh zakladatele Scooter-tuning.cz

Článek mapuje podnikatelskou cestu zakladatele Scooter-tuning.cz, od začátků s malými úpravami skútrů po vznik prvního e-shopu s tuningovými díly. Popisuje motivaci a odhodlání za úspěchem, zdůrazňuje roli celé komunity a technického know-how ve vývoji firmy.

Když jsem před dvaceti lety zakládal moji firmu Scooter-tuning.cz, bylo mi 20 let a právě jsem dokončoval střední školu. Měl jsem za sebou krátkou historii upravování skútru, kterého jsem dostal k patnáctým narozeninám. To bylo vlastně moje první setkání s motorkami vůbec. Jelikož jsem dítě z Prahy a na vesnici jsem žádné příbuzné nebo babičky neměl, byl jsem celé mládí ochuzen o všemožné fichtly nebo Simsony, o kterých jsem slýchával od spolužáků ve třídě. O to intenzivněji jsem se začal o „motorky“ zajímat ve chvíli, když jsem dostal tu svoji. Jak jsem již říkal, motorky mě zajímaly celé mládí, ale nikdy jsem neměl příležitost s nimi přijít do styku a ani v rodině nikdo nikdy žádnou neměl. Takže, co se technického povědomí týče, začínal jsem od úplné nuly. Po prvních pár letech ježdění a získávání zkušeností jsem přišel na to, že 50ccm skútr se dá upravit, aby jezdil lépe. Internet byl na začátku a u nás prakticky neexistovaly jakékoliv zdroje, z nichž bych se něco o motorkách dověděl. O to více jsem jich ale našel u našich sousedů v Německu a pak samozřejmě také v Itálii. Po nějaké době jsem se odhodlal objednat si z Německa první díly k úpravám, a tak začala cesta mého „learn by doing“ s úpravami skútrů. První laděný výfuk, první 70ccm válec, vzduchové filtry, karburátory, úpravy variátoru, všechno souvisí se vším atd.

Díly k úpravám se však u nás sháněly dosti obtížně, proto mě napadlo založit první e-shop s těmito díly v ČR. Moje primární motivace tenkrát nebyla zisk, ale pomoct lidem ve vylepšování jak vzhledu, tak výkonu jejich strojů, protože jsem věděl, jakou radost to přináší. Prvotní business model pro prostý přeprodej zboží s minimální marží by byl asi z dnešního pohledu k pousmání, ale shodou okolností jsme 1.4.2004 vstoupili do EU, a tak se dveře k velkoobchodní spolupráci s dodavateli z celé Evropy otevřely naplno. Od té doby uplynulo již mnoho vody, ale práce na budování e-shopu se prakticky nezastavila. Přidávání nových a zajímavých produktů a hlavně popisků, které jsou i zdrojem technického know-how, jež se snažíme našim zákazníkům přinášet, je naší každodenní prací. Ano, „naší“, protože důvodem našeho neustálého pozitivního růstu je i odborný růst mnoha dalších lidí, které v týmu mám.

Dovolte mi zmínit důležité milníky naší společnosti. Jako první se vrátím do roku 2004, kdy jsme byli prvním e-shopem pro skútry v ČR. V roce 2006 jsme přišli s první brzdou na měření výkonu pro skútry v ČR a také začalo moje závodní dobrodružství v ČR i v zahraničí, které trvalo až do roku 2014.

Závodů jsem se však nejen účastnil, ale také je organizoval. Na začátku mé podnikatelské cesty mě nejvíce podporovali rodiče, kteří tu už bohužel oba nejsou a dnes je to určitě tolerance celého mého blízkého okolí, především mé manželky. To je to, co mi umožňuje naši firmu dále zlepšovat. A protože slavíme 20. výročí, připravili jsme pro vás 20 % slevu na vybrané produkty, takže stačí kliknout a budete nejrychlejší. Děkujeme vám našim zákazníkům a budeme se těšit na minimálně ještě jednou tolik!

Informace o redaktorovi

PR článek - (Odebírat články autora)

Související firma
  • Ondřej Honzák - scooter-tuning.cz

    Dovážíme a prodáváme tuningové díly, náhradní díly a příslušenství od značek Stage6, Hebo, Malossi, Polini, Motoforce, STR8, RMS, Naraku, Koso. Pro všechny 2T i 4T skútry, zejména Aprilia, Piaggio, Yamaha, Gilera, Kentoya, Honda, Keeway, CPI




TOPlist