yamaha_demo_tour




Willie G. Davidson jde do penze

Vnuk jednoho ze zakladatelů továrny v Milwaukee odchází po téměř půl století práce u legendární americké firmy do důchodu. Ve společnosti Harley-Davidson působil jako designér, a určitý vliv na podobu nových modelů si jako emeritní šéf divize speciálních projektů ponechá i nadále. Podívejte se na přehled významných modelů, na nichž se William G. Davidson během svojí kariéry podepsal.

Role Williama G. Davidsona v historii firmy se zdaleka neomezuje na rodinnou příslušnost k jednomu z jejích zakladatelů, a slavné příjmení mu ani nijak neulehčilo život po nástupu do práce. Když mladý William u H-D v roce 1963 začínal, nebylo tehdejší vedení jeho moderními názory příliš nadšeno. Davidson se přesto dokázal prosadit, a stal se klíčovou postavou při vývoji designu řady přelomových modelů, které pomohly trend značky nasměrovat k současnému modernímu designu.
Kromě toho, že přinesl svěží vítr do designové strategie firmy, pomohl společnost vytáhnout také z existenčních problémů. V roce 1981 patřil mezi největší ze třinácti investorů, kteří značku Harley-Davidson po dvanácti letech odkoupili zpět od společnosti AMF, pod jejímž vlastnictvím šla pověst motocyklů H-D hodně rychle dolů.
Odchod Willie G. Davidsona po 49 letech designérské práce u nejslavnější americké motocyklové značky je dobrou příležitostí k ohlédnutí za hlavními milníky jeho kariéry.
1977: Harley-Davidson XLCR Cafe Racer

Řada Harley-Davidson XL neboli Sportster se vyráběla už od roku 1957, ale teprve po dvaceti letech se objevil model XLCR Cafe Racer. Poznávací znamení: malá přední kapotáž, poměrně nízká řídítka, pneumatiky s bílými boky a černá barva. Vyráběl se pouze dva roky.
1990: Harley-Davidson Fat Boy
Fat Boy byl navržen a zkonstruován jako mohutný cruiser s impozantním vzhledem, a díky tomu se skvěle hodil k Arnoldu Schwarzeneggerovi ve filmu Terminátor. Fat Boy zůstal v nabídce dodnes, a kromě základní verze se prodává ještě ve speciálním sníženém provedení.
1991: Harley-Davidson FXDB Dyna Glide Sturgis
Prvním modelem řady Dyna byl v roce 1991 Harley-Davidson FXDB Dyna Glide Sturgis, pojmenovaný podle města, kde se každoročně koná známý motocyklový sraz. Modely Dyna se pyšní dynamickými jízdními vlastnostmi díky velkému motoru, uloženému v silentblocích. Letos je v nabídce H-D pět modelů řady Dyna.
2002: Harley-Davidson VRSCA V-Rod
S přehledem nejvíc kontroverzní model v historii Harley-Davidson ever. V-Rod zrovna letos slaví desáté narozeniny, a jeho životním posláním je přivést ke značce mladší jezdce. V-Rod je prvním Harleyem s kapalinovým chlazením motoru, a zároveň jako první použil vstřikování paliva a ventilový rozvod OHC. První model měl výkon 115 koní.
2007: Harley-Davidson Sportster XL1200N Nightster
Styl Dark Custom, který se objevil poprvé právě u modelu Nightster vystihuje aktuální trend značky. Černé ráfky, prachovky na vidlicích, co nejméně zbytečností. Tak trochu návrat ke kořenům.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (19x):



TOPlist