yamaha_demo_tour




První snímky nového H-D Street Glide 121 pro rok 2024

Celkem 1983 ccm a navíc variabilní časování ventilů, nový design s LED světly, ale přitom je to na první pohled pořád ta stará známá Street Glide! Na oficiální představení si ještě budeme muset počkat do léta, ale už teď kolují po internetu první snímky nového podstatně přepracovaného modelu, navíc v luxusní verzi CVO. A co teprve až na konci článku uvidíte náznak nové Road Glide...

Následující dvojice snímků utekla na svět z digitálních trezorů australských homologačních úřadů a potvrdila nám to, o čem už si štěbetají i vrabci na střeše. Harley-Davidson připravuje mohutné oslavy 120. výročí od založení značky a v rámci kulatého výročí představí přelomové novinky ve svých tradičních kategoriích. Dvě hlavní oslavy proběhnou na festivalu v Budapešti, kde vystoupí kapely Wolfmother, Glenn Hughes z Deep Purple, Airbourne a o měsíc později přímo v rodišti značky v Milwaukee na festivalu Homecoming s kapelami Green Day a Foo Fighters. A někdy předtím se dá očekávat představení jedné nebo rovnou dvou novinek, modelů H-D Street Glide 121 a H-D Road Glide 121 pro modelový rok 2024.

 

Když to vezmeme zepředu, nejvýraznějším prvkem je samozřejmě přední světlomet a protažené ledkové pruhy směrovek do boků. Místo předchozího kulatého je teď světlomet zaoblený a navíc doplněný spodními plasty. V souladu s trendy dnešní doby je světlo LED s několika zdroji pro potkávací a dálková světla, obroučka pak bude sloužit jako výrazné denní svícení. Potěší i pohled na obrácenou přední vidlici a radiální brzdy, pořádné čtyřpístky Brembo, to bude hodně radikální změna. Zajímavé je i provedení kol, které kombinuje drátový výplet s tradičním litým ráfkem s bočními výstupky. Nový, respektive jemně přepracovaný je i tvar nádrže nebo boční plasty pod sedlem. Všechno tak akorát inovované, aby to zapadalo do moderní doby a dalo H-D náskok před konkurencí, ale současně aby to pořád byla na první pohled Street Glide. Skoro to vypadá, jako by konstruktéři četli náš srovnávací test z minulého roku?

Hlavním novým prvkem, o kterém se bohužel z uniklých snímků moc detailů nedozvíme, je nový motor. Nápisy 121 na sání a víku spojky hlásají nový objem v palcích, v našich mírách to je zdvihový objem 1 983 cm3. Ze snímku je těžké jednoznačně určit, jestli je mohutný chladič za předním kolem jen olejový, nebo bude zahrnovat i částečné kapalinové chlazení Twin-Cooled. Kryty rozvodů na pravé straně motoru s novou částí zase naznačují, že nová pohonná jednotka bude mít variabilní časování ventilů, bez kterých by už konstruktéři v dnešní době jen těžko zvládli plnit současné a budoucí emisní limity. POled na levou stranu zezadu také ukazuje novou tvář zadní části s novými světly, vepředu pak prozrazuje velký TFT displej nového infotainmentu. Ten se bude ovládat novým multifunkčním ovladačem se čtyřmi směry na levém řídítku.

Srovnání: připravovaný model (vlevo) a stávající H-D Street Glide CVO (vpravo)

A na závěr přinášíme ještě snímek, který už pár týdnů koluje po internetu. Na něm je spolu se Streetkou, také nový model Road Glide ve verzi CVO. Ten kromě shodné konstrukce, kol a motoru 121 slibuje hodně výrazný design přední „žraločí“ kapotáže. A fakt, že snímek unikl z výrobní linky, naznačuje, že představení obou novinek je opravdu doslova za rohem.

Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 15 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Matty1208 přispěl 15 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist