husqvarna_svartpilen_801_2




Eicma: cestovní doplňky a jiné příslušenství

Milánské výstaviště přivítalo tradičně i výrobce zavazadel a příslušenství nejen pro cestovatele. Velkou zásobu novinek přivezla německá firma SW-Motech, Givi krom zavazadel představila i novou přilbu, stejně tak Kappa. Shad ze Španělska slaví 25 let a prestižní ocenění pro jeho top case s nastavitelnou kapacitou. Domácí Rizoma uzavřela partnerství s Ducati, k tomu přidala doplňky pro baworácké NineT Racer. Oblečení Valentina Rossiho VR46 představilo kolekci pro rok 2018, na kterou nalákala hlavně přestavěným XJRkem a s aktuální řadou se pochlubila i Barracuda.

Kapitoly článku

SW-Motech

U firmy, jejíž část výrobků pochází z Vojkovic u Brna (viz. naše reportáž) a o kterou se u nás stará společnost Sumoto, začneme 16,5 litrovými městskými postranními kufry vyrobenými z 2,5 a 2 mm tlustého ABS plastu. Pevné kufry mají aerodynamický tvar, lehkou, ale robustní konstrukci a na motorku se přidělávají pomocí rychloupínacího systému SLC. Součástí kufrů jsou nepromokavé vnitřní tašky.

Hlavní novinkou je ale sada brašen SysBag v objemech 10, 15 a 30 litrů. Brašny jsou absolutními univerzály, se kterými se můžete vydat na výlet po městě, nebo na dlouhou expedici a přidělat je na jakoukoli motorku. Celá sada nabízí více jak 20 montážních kombinací, každá z brašen může být použitá jak na boku motorky, tak i jako top case. K motorce se dají přidělat jako obyčejné textilní brašny, nebo pomocí rychloupínacích SW-Motech nosičů. Dokonce se dají různě kombinovat a přidělávat k sobě navzájem. Brašny samotné jsou vyrobené z balistického nylonu a jejich součástí je nepromokavá vnitřní vložka.

Kdo se nespokojí s textilem, může sáhnout po hliníkových kufrech Trax Ion z 1.5mm tlustého hliníkového plechu. Výrobce se chlubí nízkou váhou – 4.7 kilo u 37 litrového kufru, voděodolností, designem co nebrání náklonům a atraktivní cenou (necelých 300 euro za kufry v černé barvě o objemech 37, 45 litrů, respektive 38 litrů u top casu, hliníková barva je o dvacku levnější).

Protože je nutné kufry na motorku nějak přidělat, představili Němci i nový nosič postranních kufrů Pro s robustnější a odolnější konstrukcí, kterou je stále snadné z motorky odmontovat. S novým držákem se zapracovalo i na Quick-Lock upínacím systému. Spolu s bočními nosiči byly představené i dvě nové plotny. Masivnější ADVENTURE-RACK a STREET-RACK určený pro sportovní silniční motorky, naháče a ostatní menší motorky.

Zkrátka nepřijdou ani jezdci retro motorek, pro ty je tu řada brašen Legend Gear. Postranní brašny se nabízejí ve dvou velikostech (9.8 a 13.5 litrů) a nabízí možnost připevnění na nosiče SLC. Kolekci doplňuje magnetický tankvak s maximálním objemem pět a půl litru, zadní brašna LR2 o objemu 48 litrů a kapsa na stehno. Všechny brašny jsou vyrobené z kombinace syntetické kůže Napalon a voskovaného textilu.

Výrobce myslí i na pohodlí posádky při dlouhých cestách a přichystal pro ně trojici vzduchových polštářků na sedlo. Komu by to bylo málo, může si v Německu objednat ručně šité sedlo na zakázku.

Givi

Gravel-T je oblíbená řada měkkých off-road brašen určených převážně pro méně objemná endura a supermotardy. Příští rok se v ní nově objeví boční brašny GRT709 Canyon s objemem 2 krát 35 litrů. Brašny z odolného polyesteru mají rolovací voděodolné zavírání, reflexní vodotěsnou vnitřní vložku, reflexní prvky na vnějším těle anebo třeba systém M.O.L.L.E., díky němuž na brašnu můžete přidělat spoustu drobností.

Pro velké endura je určena řada Trekker Dolomity od příštího roku dostupná i v černém provedení. Navíc je můžete vybavit novými vnitřními voděodolnými taškami.

Pro všechny cestovatele je nová brašna na řídítka s integrovanou kapsou na mobilní telefon. Zavírání tašky je řešeno pomocí dvou magnetů, takže je jednoduše otevíratelná a transparentní kapsou snadno zkontrolujete stav svého mobilu.

Na větší výlety se užije tankvak s vylepšeným systémem pro přichycení na víčko nádže - Tanklock EVO. Už původní systém Tanklock byl oblíbený díky jednoduché obsluze a rychlému sundání a nandání tankvaku. Výhoda, když jdete na kávu nebo na pumpu, ale nevýhoda, když vám chce nenechavá ruka zloděje tankvak odcizit. Pro tyhle případy je EVO verze vybavená zámkem, kterým je možné vak ve své základně uzamknout. Zbytečně vás ale klíč otravovat nebude, protože pokud nechcete, nemusíte ho používat a nádržbágl dovolí snadnou montáž a demontáž stejně jako předchůdce. Evo verze je nyní dostupná pro tři vaky: ST605 SPORT-T (tvrdá pětilitrová brašna s voděodolným držákem telefonu), UT809 ULTIMA-T (20 litrů, vnitřní nepromokavá taška, odnímatelná kapsa na mapu nebo tablet, možnost předělání na batoh) a UT810 ULTIMA-T (maximální objem 23 litrů, design vhodný pro enduro).

Další novinka je z úplně jiné sféry, ale s brašnami také souvisí. Při nepřízni počasí je dokáže uchránit od špíny a bláta stříkajícího od zadního kola. Givi totiž představila nový blatník RM02, v současnosti dostupný pro Yamahu Tracer 700 a 900, Hondu NC750X a S, X-ADV, Kawasaki Versys 650, Yamahu T-Max 530 a Suzuki DL1000 V-Strom.

Na závěr tu máme od Givi novou helmu 20.9 Fiber-Jet Gliese. Jak název naznačuje, jde o otevřenou kompozitovou jet přilbu. Cílí na celoroční jezdce, protože má delší plexištít proti nepříznivému počasí, vnitřní sluneční clonu s jednoduchým ovládáním i v případě, že máte zimní rukavice a uzavíratelný centrální ventilační otvor. Váží 1250 gramů, je dostupná v pěti velikostech a pěti barevných provedeních. Pro produkty Givi můžete skočit k jejich importérovi Moto S+P.

Kappa

Novou otevřenou přilbu má i španělská Kappa, a můžete si vybrat jednu z hned jedenácti barevných kombinací termoplastové skořepiny. Přilba je vybavena vyjímatelným interiérem a můžete jí doplnit o kouřové plexi nebo bluetooth interkom.

Co se úložného prostoru týče, blýskla se firma novou řadou textilních zavazadel Borse Racer. Najdete v ní tankvak, ze kterého snadno uděláte batoh, boční sedlové tašky a kapsičku na řídítka. Vše je nepromokavé, dostupné ve dvou barvách.

Ze dvojice barev si můžou zájemci vybírat i u nového hliníkového top casu K-Venture s objemem 48 litrů. Ten tak rozšiřuje rodinku hliníkových kufrů o objemech 37 a 52 litrů, pro které jsou nově dostupné nepromokavé vnitřní tašky, co jsou sice vnitřní, ale jdou použít i jako samostatná textilní zavazadla přidělaná na kufr nebo sedlo. Co se barev týče, na výběr už je i u kufrů z řady Garda, kde můžete volit mezi černou a stříbrnou.

Další novinkou je univerzální držák smartphonu dostupný ve dvou velikostech a použitelný pro většinu nejprodávanějších mobilů na trhu. Je nastavitelný na výšku nebo na šířku a většině telefonům díky svému tvaru dovolí natáčet za jízdy. Poslední představená věc dá vašemu hornímu kufru kolečka. Že tomu nerozumíte? Jde o plotnu vybavenou standardním systémem Monokey, která je vybavená kolečky na jedné straně a teleskopickou rukojetí na druhé, takže svůj kufr nemusíte vláčet v ruce, ale odtáhnete si ho pěkně za sebou, třeba hned z prodejny Paolo.

Shad

První pevný top case s nastavitelným objemem Shad představil už loni a letos dostal prestižní ocenění Red Dot. Kufr nabídne základních 46 litrů, ty můžete rozšířit přes 52 litrů pro víkendový výlet až na 58 litrů pro pořádnou dovolenou. Kufr je dostupný ve verzi SH 58x s karbonovým krytem pro silniční jezdce a ve verzi SH 59x kryté odolným hliníkem pro adventure cestovatele. S tou budou parádně ladit nové boční hliníkové kufry SH35 o objemu 35 litrů a nejdete je v síti Motopoint, stejně jako inovovaný top case SH46.

Důležitou novinkou je pro firmu rychloupínací systém pro tankbagy na víčko nádrže. U Shadu se to jmenuje Pin system a řeší to nenápadnými piny zašroubovanými do víčka nádrže. Na tankvaky určené pro tento systém si ale ještě musíme počkat, výrobce zatím představil jen malou brašničku na smartphone a pár drobností.

Rizoma

Italská firma zabývající se luxusními frézovanými doplňky zastupovaná A Spiritem uzavřela partnerství s továrnou sídlící v Borgo Panigale a bude pro Ducati dodávat originální příslušenství. Najdete ho pod značkou Ducati by Rizoma. Mimo majitelů rudých motocyklů můžou u Rizomy utratit spoustu peněz i majitelé bavorského NineT Racer, pro které je připravená široká škála luxusních věciček. Například kryty hlav válců, kryt zadního náboje nebo držák SPZky.

VR46

Valentino Rossi má novou kolekci fanouškovského oblečení s populární 46kou ve které nechybí téměř nic, na co si vzpomenete. Hlavním lákadlem stánku bylo ale představené XJR do podoby flat trackového speciálu. Při pohledu na stavbu inspirovanou plochodrážním speciálem TZ 750 nezbývá, než se zasnít, jak by to asi vypadalo, kdyby třináctistovku doktor vytáhl na svůj ranč a jeho tréninkovou trať. Fanouškům současně doporučujeme navštívit dovozce tohoto oblečení firmu Moto Performance.

Barracuda

Od stejné společnosti si můžete objednat i nové doplňky na motorku od italské Barracudy. Ta rozšiřuje exkluzivní řadu B-LUX o padáky, gripy, blinkry, zrcátka a taky třeba racingové chrániče páček. Italové nově prodávají také stojany pod zadní kolo a na své si přijdou i zákazníci netoužící po maximálním luxusu. Novinky jsou i v „obyčejnějších“ řadách.

 

Informace o redaktorovi

Honza Zajíček - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist