yamaha_demo_tour




Zemřel Massimo Tamburini

Motocyklový svět přišel o velkou legendu. V sobotu 5. dubna podlehl rakovině italský mistr designu Massimo Tamburini, otec dvou sportovních ikon moderní doby: Ducati 916 Superbike a MV Agusta F4.

Taková osobnost jakou byl Massimo Tamburini se dá těžko charakterizovat výčtem všech významných věcí, které pro motocyklový design udělal, ale svět si jej určitě bude spojovat především se značkami Cagiva, Ducati, MV Agusta a Bimota, přičemž ve zkratce Bimota zastupují dvě poslední písmena právě jeho příjmení coby spoluzakladatele firmy.
Kromě nádherných a nadčasových tvarů dal Tamburini motorkám Ducati i nová technická řešení, jako například letmo uložené zadní kolo nebo výfuky svedené pod sedlo. Jeho geniální styl se dodnes promítá v designu motocyklů Ducati a MV Agusta, které v sobě ani po letech nezapřou inspiraci v původních náčrtech modelů 916, F4 superbike nebo Brutale street-naked.
Rodák z italského Rimini se vloni na podzim dožil sedmdesáti let. Nesmazatelně se zapsal do motocyklové historie a právem patří mezi nejuznávanější světové designéry.
Ciao e grazie, maestro Tamburini...

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (18x):



TOPlist