globalmoto_duben_nolan




Koncept superbiku týmu Alstare

K dvacátému výročí Mistrovství světa superbike (WSBK) a návratu svého týmu Alstare do soutěže připravil Francis Batta pro všechny fanoušky motorek malý dárek. Tým ve spolupráci s Belgičanem Sergem Rusakem z Rusak Kreaktive Desingnworks zpracoval koncept radikálního biku.

Nápaditý design motocyklu s názvem 7 Superbike Carlos Checa Ed. 2013 propojuje agresivní vzhled se snahou o maximální funkčnost. Přední vidlice z karbonu má tvar dvou obřích čepelí, mocně svírajících přední kolo opatřené obřími kotouči značky Brembo. Těsně nad předním kolem, v místě, kde obvykle bývá světlo, je umístěno náporové sání s integrovanou anténou telemetrie.
Ačkoliv má motorka výfuk přímo pod motorem, žhavé výfukové plyny jsou odváděny speciálním deflektorem, který zaručí, že zadní pneumatika nebude zbytečně zatěžována přebytkovým teplem z motoru. To je řešení, které nenajdeme ani u KTM RC8 či Ducati 1199 Panigale, které mají výfuk obdobně. S oběma biky sdílí koncept i dvouválec, jak je možno slyšet na krátkém videu vytvořeném studiem Tryptik.
Koncept masivně využívá karbon, přední vidlice je integrována do rámu, který je propojen se samonosným motorem a se zadní jednostrannou kyvkou. Výsledkem je snaha vše maximálně zjednodušit a odlehčit a každý díl plní svoji funkci.
Na uvedení do výroby pravděpodobně nedojde, tým Alstare nyní soustředí veškerou pozornost na šampionát WSBK, kde s tovární podporou nasadil motocykly Ducati 1199 Panigale R. Koncept se závodním speciálům do jisté míry podobá, ale podle oficiálního stanoviska týmu byl vývoj návrhu zahájen již před třemi lety a veškeré podobnosti se současnými stroji jsou prý čistě náhodné.

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (13x):
Motokatalog.cz



TOPlist