globalmoto_duben_nolan




Dakar míří do Dakaru

On-line reportáž Jaroslava Šímy z dalekého Dakaru.

V zajetí Dakaru.


Dakar-to slovo voní dálkou a dobrodružstvím. Osobní setkání s Ivo Kaštanem, naším nejznámějším dakarským závodníkem a velkým propagátorem dakarského maratónu, přivedlo nakonec mě i manželku Lenku, která stejně jako já podlehla kouzlu cestování na motocyklu na start Dakaru 2004. Během 18 dní jsme ze startovního Clermont-Ferrand projeli v sedle Hondy XRV 750 Africa Twin, po asistenčních trasách podstatnou část závodu a okusili vzrušující okamžik společného dojezdu do Dakaru.
Nedovedl jsem si představit, že bych u dalšího ročníku nebyl. Opakovat ale stejný kousek podruhé nemělo žádný význam. Náhoda mi seslala produkt domácí motocyklové firmy a já na předchozí ročník vyrazil s malou čtyřdobou stopětadvacítkou Jawa. Vy, kteří jste nečetli mou reportáž v domovském měsíčníku Supermoto, se možná ptáte proč zrovna s takovýmto strojem. Věřte, že kdyby osminkový stroj nenazvali v Týnci, Jawa 125 Dakar, seděl bych ten rok doma, ale tu výzvu bylo třeba zvednout a Jawu „pokřtít“ skutečným Dakarem.

Není Dakar jako Dakar


To kouzlo, kterým mě Rallye Dakar očarovala, však trvá a k mému velkému štěstí jsou zde ještě další motocykly, které si o společnou cestu s dakarskou kolonou přímo říkají. Jedním z nich je jedinečný jednoválec BMW F 650 Dakar. Jsem velmi rád a vážím si toho, že pražský zástupce bavorské značky BMW, firma AuTec Group a.s., vyhověla mojí žádosti a zapůjčila mi štíhlou, lehkou a výkonnou šestsetpadesátku pro absolvování letošního Dakaru. Osobní dík patří také Vierce Kaštanové, která pomohla vyřešit některé vzniklé problémy. Moji novinářskou účast (hlavní reportáže a cestopisy čekejte v Supermotu) po asistenčních trasách by měla tentokrát obohatit zpáteční cesta po vlastní ose, vedená odlišnou trasou a podaří-li se vše podle plánu, očekávejte i samostatnou cestopisnou reportáž z jednoho středoafrického státu.




Už ale dost slov, ještě zbývá vylepit loga těch, díky kterým mohu tuto náročnou cestu uskutečnit, ve spěchu zhltnout porcičku kapra, zabalit věci, dopravit BMW do Lisabonu a potom… již vstříc africkým pískům. On-line reportáž Jardy Šímy z Dakaru můžete sledovat na stránkách motocykly.bmw.cz.

Informace o redaktorovi

Jarda Ducháček - (Odebírat články autora)
Jarda Šíma - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist