globalmoto_kveten




Malé čínské enduro RX3

Čínský výrobce Zongshen představil už na konci roku 2013 malé enduro o objemu 249 ccm. Čínská „tradice“ v kopírování se nezapře, RX3 má pár společných rysů s legendou cestovních motorek, s BMW R 1200 GS. Lehký zmatek také vyvolává jméno značky, která je za model opravdu zodpovědná.

Motorka bude cílit na začínající jezdce a nabídne výkon 25 koní při 9 000 otáčkách a 22 Nm při 7 000 otáčkách za minutu. Sílu agregátu na zadní kolo přenáší šestistupňová převodovka. Motor si bude muset poradit se suchou hmotností 175 kilogramů. Maximálka by se podle dostupných údajů měla zastavit těsně pod hranicí 140 km/h. Jako další číselné charakteristiky můžeme uvést 795 mm jako výšku sedla, maximální zatížení 150 kilogramů nebo 15 litrů kapacitu nádrže.
Mezi výbavu patří elektronické vstřikování paliva U.S. Delphi EFI, LCD informační panel od značky Siemens, LED osvětlení, ochranný rám nebo sada tří kufrů. Dlouhé promo video láká na „all-road“ použití až do -20 stupňů Celsia, cestovatelské pohodlí a dostatečný výkon. Víme ale, jak to s takovými promo-videi bývá, a zajímá nás, jak by se RX3 chovalo během reálného testu.

Designově se ale RX3 vcelku povedla a kde kdo by mohl tipovat, že jde o silnější stroj. Od modelů GS převzala RX3 zobák pod předním světlem a celkově nám tahle mašinka připomíná slavného bavoráka. Nicméně, designově jde rozhodně o zajímavý motocykl a měl by být dostupný v modré, červené, bílé a oranžové barvě.
U dostupnosti ale narážíme na hlavní zádrhel. Model RX3 představila někdy na konci roku značka Zongshen, ale například ve Velké Británii je tento model dostupný pod nově vzniklou značkou Honley. Ještě více udivující zprávou je, že naprosto stejný model (TRX 300i) uvádí na trh také znovuzrozená běloruská značka M1nsk. Kdo od koho kopíruje? Má vůbec šanci se tohle malé enduro uchytit na evropském trhu?

Video - Zongshen RX3


Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (19x):
Motokatalog.cz



TOPlist