globalmoto_duben_nolan




Originální Brough Superior SS100 v dražbě

Že se vyplácí udržovat staré motocykly a nepouštět je z domu lacino se přesvědčil už nejeden šťastlivec. Samozřejmě platí, že čím unikátnější je motocykl už v době svého vzniku, tím větší je šance na jeho vysoké zhodnocení v budoucnu. Takovým motocyklem je bezesporu i tento Brough Superior SS100 z roku 1939.

A čím je vlastně tento Brough Superior SS100 tolik zajímavý? Nejen, že na světě těchto klasických anglických motocyklů už moc nezbylo (odhaduje se okolo 70 exemplářů po celém světě), ale zrovna tento kus vlastnil a sám řídil i zakladatel značky, George Brough. A právě majitel se s tímto motocyklem, který byl ještě osazen sajdou, ve které seděl motocyklový novinář Henry Laird, zúčastnil vytrvalostního závodu London-Edinburgh.
Henry z průběhu této události napsal reportáž pro časopis Motor Cycling. Originál této reportáže dostane společně s veškerou originální dokumentací výherce aukce, ve které je Superior nabízen. Aukci, která trvá až do konce dubna, zastřešuje aukční dům Bonhams a předpokládaná suma se odhaduje v rozmezí 140 000 – 180 000 liber (tedy 4,2 až 6 miliónů korun).
Zajímavé je, že dosavadní majitel, Brit Eric Checkley koupil tento motocykl v roce 1957 za tehdejších 70 liber. Pokud bychom 70 liber převedli na současnou hodnotu, pohybovala by se kupní cena kolem 990 liber. Velice dobrý kup!

Pan Checkley a jeho rodina udržovali motocykl ve výborném stavu, takže i dnes je plně funkční a schopen vyjet na silnice. Na historické hodnotě přidává i fakt, že jsou zde stále originální díly, jako karoserie nebo motor, jejich čísla se shodují s čísly v původním TP.
Pokud i vy máte doma něčím zajímavý starý motocykl, není na čase pustit se do renovací? Když budete mít štěstí, může vám to hodit slušný balík a i kdyby ne, tak radost z práce na motocyklu, ke kterému se jistě váže mnoho vzpomínek, také není špatnou odměnou za vynaložené úsilí.

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (9x):
Motokatalog.cz



TOPlist