globalmoto_unor




Eicma: Benelli, Keeway a SYM

Čínský koncern Qianjiang, který momentálně sdružuje takříkajíc pod jednou střechou značky Benelli a Keeway, se má v Miláně na dvojstánku čím pochlubit. Benelli obohacuje sortiment o cestovní verzi naháče BN600GT a přidává třístovku BN302, Keeway představuje nový skútr CityBlade a malý naked RKX ve třech kubaturách. Nezahálí ani taiwanský SYM, který se pustil do segmentu maxiskútrů 600 ccm, zmodernizoval oblíbený model Fiddle a skútry GTS 125i/250i/300i ABS vybavil systémem Start & Stop.

Benelli

Letos Benelli poslala na trh sportovně laděný čtyřválec spadající do oblíbené kategorie šestistovkových naháčů, a příští rok se dočkáme jeho cestovní polokapotované verze. Srdcem BN 600GT je stejný šestnáctiventilový čtyřválec 599 ccm s rozvodem DOHC s maximálním výkonem 82 k (60 kW) při 11500 ot. a nejvyšším točivým momentem 52 Nm při 10500 otáčkách. Nový polonaháč má i totožný podvozek s předními USD vidlicemi o průměru 50 mm, vzadu najdeme hliníkovou kyvnou vidlici s excentrickým nastavitelným tlumičem. Cestovatelské ambice nové šestistovky naznačuje objemná 27litrová nádrž, který po naplnění zvedne hmotnost motorky na čtvrt tuny. Udávaná suchá hmotnost totiž činí poctivých 223 kg .
Nejen mladým začínajícím motorkářům je určena nová Benelli BN302. Řadový dvouválec krmený elektronickým vstřikováním paliva s výkonem 37 koní (27 kW) při 11 500 otáčkách a točivým momentem 27 Nm v 9000 ot. za min má podle předpokladů výrobce oslovit i zkušenější jezdce, kteří hledají dostupnější alternativy.
Štíhlá stavba motorky slibuje snadnou ovladatelnost v městském provozu i utažených zatáčkách, podvozek kombinující převrácenou přední vidlici ø 41mm se zadní hliníkovou kyvkou a stavitelným tlumičem zase solidní stabilitu. Ani brzdový systém nenaznačuje, že se jedná o pouhou třístovku. Dva zubaté kotouče o průměru 260 mm vpředu doplňuje zadní 240mm disk. BN302 má přijít na trh v druhé polovině příštího roku a cenovka bude jistě velmi atraktivní.

Keeway

V populární kategorii naháčů chce Keeway oslovit hlavně omladinu. Nový model RKX se bude totiž vyrábět v kubaturách 125, 150 a 200 ccm. Univerzální motorka, stavěná na každodenní cesty po městě i nějaký ten víkendový výlet, to se dneska cení. A když k tomu navíc se přidá povedený italský design z dílny značky Benelli, atraktivní model je na světě.
Zatím není jisté, zda se na náš trh dostanou všechny tři verze modelu RKX, nicméně pro informaci parametry: 125 ccm a 150 ccm budou vybaveny dvouventilovým jednoválcem o výkonu 11,5, respektive 13 koní, zatímco dvoustovka se čtyřventilovým rozvodem nabídne výkon 17 koní.
Podvozek je vepředu osazen převrácenou přední vidlicí se zdvihem 110 mm, zadní kolo je odpruženo excentrickým šikmo uloženým centrálem. Na předním 240mm kotouči najdeme dvoupístkový třmen, vzadu stačí jeden pístek. Nechybí ani moderní LED diody v zadním světle.
Nový skútr střední velikosti má název CITYBlade, a je určen pro všechny, kdo se chtějí komfortně a stylově pohybovat v městském provozu. Motory 125 ccm/150 ccm mají svá výkonová maxima na hodnotách 7, respektive 10 koní, což jsou dostačující parametry na střední vzdálenosti. Čtrnáctipalcové ráfky dokážou solidně filtrovat nerovnosti a zároveň slibují dobrou jízdní stabilitu, o bezpečné zastavení se postará přední kotoučovka s dvoupístkovým třmenem.

SYM

Na úspěšný maxiskútr MAXSYM 400i (ABS) navazuje nová šestistovka, tentokrát ve dvou verzích - klasické a sportovní. Zatímco design klasikého MAYSYMu 600 ABS vychází ze starší čtyřstovky, sportovní verze je vyšperkovaná červenými proužky na ráfcích a vyšívaným logem na sedle.
V obou případech  je k dispozici 45 koní při 7 000 otáčkách a 47 Nm v 6 500 ot. za min. Do osvětleného podsedlového prostoru se vejdou dvě integrální přilby, přičemž sedlo samotné je pouhých 75 cm nad zemí.  Komfort při parkování 238 kilogramů suché váhy zvyšuje boční stojan, za jízdy se jezdec může nechat ohřát proudem teplého vzduchu od motoru a na spolujezdce čeká pohodlná opěrka.
Kombinace moderny a klasiky, to je třetí generace populárního skútru Fiddle, která přijíždí v atraktivním dvoutónovém zbarvení a s novými LED pozičními světly. Vyladěný motor o objemu 125 ccm nabídne větší porci výkonu (10,6 k) a do nádrže se nyní vejde víc paliva (6,5 l). SYM Fiddle III se navíc pyšní větším úložným prostorem.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist