husqvarna_svartpilen_801_2




Roof oživuje legendu, HJC sází na Marvela, LS2 rozjíždí retro a Arai chce být dostupnější

Vyklápěčka Boxer s legendárním tvarem se po letech dočkala nástupce, ale Roof toho do Milána přivezl mnohem víc. To HJC už si své novinky vystřílelo v Kolíně, tak se pochlubilo alespoň novými designy, stejně tak LS2, která k tomu přidává retro offroadovou přilbici. Japonci z Araie představili v Itálii nový entry model a otevřenou stylovku, novou vyklápěčku má zase portugalský Nexx. Francouzský Shark jen ladí detaily s dalšími evolulcemi úspěšných přileb.

Kapitoly článku

Nexx

Opravdový portugalský výrobce přileb, protože Nexx svoje přilby doopravdy vyrábí na jihu Evropy, do Milána přivezl v prvé řadě novou vyklápěčku X.Vilitur. První, čím se tahle helma chlubí, je plexi X-Sensus Vision s o 15 % širším zorným polem než je standard. Materiál má optický standard Class 1, je opatřené vrstvou proti poškrabání a přípravou pro Pinlock. Přilba má také vnitřní sluneční clonu s pohodlným ovládáním. Další chloubou přilby je interiér, u kterého stojí za vypíchnutí lícnice s anti-noise systémem, takže by přilba měla být komfortní a tichá. Tomu se při vývoji věnovalo hodně prostoru, proto je bradová část optimálně tvarovaná pro hladké obtékání vzduchu. Nízkému hluku uvnitř určitě pomůže také dvojité těsnění kolem plexi.

Samotná skořepina je vyrobena z materiálu X-Matrix, což je kombinace skelného vlákna, organických vláken, kevlaru a karbonu, výrobce se chlubí nízkou vahou (1 625 gramů, karbonová varianta 1 550) a o 35 % vyšší pevností než u běžné fiberglass skořepiny. Přilba bude dostupná ve třech velikostech skořepiny a je homologovaná jako uzavřená i jet. V Nexxu také dbají na moderní technologie, takže je přilba připravena na interkom X-Com2 a má také dvě místa pro snadné přichycení akční kamery.

Další novinky na stánku se týkaly hlavně nových barevných kombinací. Tady musíme vypíchnout zlatou edici sportovní přilby X.R2. Karbonová skořepina (1 300 gramů) je doplněna o zlaté spoilery, přilba je zároveň dodávána se zlatým zrcadlovým plexi a v balení najdete samozřejmě také obyčejné. Další zajímavou grafiku můžeme najít v retro řadě, která nás hodně baví. Koukněte na Bikerscrown a řekněte sami.

HJC

Novinky v podobě přileb i50 a i70 jsme si už představili v kolínském přehledu, v Miláně se objevily další oblíbené marvelovské designy. Vyklápěčku RPHA90 můžete mít podobnou, jako nosí Darth Vader, oblíbenou racingovou RPHA 11 v už dříve představených barvách Mike Wazowski a Deadpool 2 doplnila grafika Batman a komiksového motivu se dočkala i nová i70. Ta bude k dostání ve stylu Flash. Všechny nové barvičky co nevidět očekávejte v brněnském Bonmotu.

LS2

Retro frčí a tenhle vlak si nechce nechat ujet ani firma LS2, a tak představila parádní karbonovou retro endurovou přilbu Xtra. 3 velikosti karbonové skořepiny, velký otvor pro brýle, kůží obšitý interiér, dvě velikosti kšiltu a váha 930 gramů. To jsou hlavní parametry, které doplňuje zapínání na D kroužky vyjímatelný interiér, ventilace a bezpečnostní vytrhávací lícnice.

Stejnými vychytávkami je vybavená i nová integrálka Challenger HPFC, která je ale vyrobena z kompozitu HPFC. Zaujme hlavně její agresivní design doplněný o široký průzor, plexi s Pinlock fólií, vnitřní sluneční clonou a přípravou na závodnické strhávačky. Komfortu při jízdě přispěje kromě ventilace také výsuvný bradový deflektor.

Velkou milánskou novinkou pak byla kolekce oblečení, na kterou se podíváme v jiném článku a kterou si stejně jako novou integrálku Challenger, která bude dostupná v atraktivní trikolóře Fusion Blue Red a dokonce také karbonové variantě, budete moci prohlédnout u dovozce ASP Group.

Arai

Tradiční japonský výrobce představil nový entry model ve své řadě integrálek. Kvalitu značky Arai si tak bude moci dopřát o něco širší spektrum zájemců, ti ale nebudou ošizeni o nic z bezpečnosti a kvalitního provedení. Profile-V se kromě své low-end pozice vyznačuje rozšířeným vstupním otvorem, který usnadní nasazování a sundávání přilby. A kde se budete za nižší cenu muset uskromnit? Například interiér je vyndavací jen zčásti, není tak luxusní a antibakteriální, i tak jsou tu ale třeba připravené kapsy na interkom. Jednodušší je systém ventilace a Pinlock fólii si musíte přikoupit zvlášť. Ale je tu pořád kvalita a bezpečnost, na kterou Arai dbá v první řadě. Jsme zvědaví, jakou nastaví Yshop cenu.

Naopak tím nejvíc, co může v segmentu Arai nabídnout, je nová otevřená retro přilba Urban-V. Oproti předchůdci je vybavena například propracovaným systémem ventilace. V přední části jsou vzduchové kanály integrované do interiéru, skrz přilbu pak proudí čerstvý vzduch a ten teplý je odváděn třemi dírami v EPS výstelce do dvou skrytých výdechů v zadní části přilby. Interiér přilby je jinak antibakteriální, vyjímatelný, s vyměnitelnými lícnicemi a vycpávkami kolem uší. To kvůli tomu, abyste si velikost mohli doladit přesně podle potřeb. Pokud vám jde čistě o ochranu a pohodlí, nepotřebujete víc.

Roof

Výrobce legendárního Boxera pro něj k jeho 24. narozeninám přichystal nástupce. Není to zase taková novinka, protože Roof už loni představil Boxxer Carbon, ale letos k němu přidává i sklolaminátovou variantu. Boxxer bude chtít samozřejmě navázat na úspěchy svého předchůdce, takže vychází z jeho designu a i on má bradovou část vyklopitelnou o 180°. Dále je tady příjemný rychleschnoucí interiér, který by měl padnout každému. V balení jsou totiž standardně dodávány výstelky navíc, kterými si ho upravíte podle svého gusta a Roof se také chlubí dobrým odhlučněním. S tím pomáhá i dobře utěsněné plexi, kolem kterého netáhne a neteče.

Jednou z vychytávek nového Boxxera je také automatický zámek bradové části, který, krom snadného zavření, umožňuje i jednoduché otevírání jednou rukou. Přilba je homologovaná jak pro zavřené, tak i pro otevřené použití, u něj se navíc zapracovalo na vylepšení aerodynamiky. Novinka váží 1 600 gramů a k dostání bude v 7 barevných kombinacích. Krom toho můžete samozžejmě sáhnout i po oné karbonové verzi, nově dostupné v červeno-černo-karbonové kombinaci, která je o 50 gramů lehčí.

Velkou premiéru na stánku zažila zbrusu nová integrálka RO200. Atraktivní skořepina v klasickém leteckém designu je nástupcem RO10 z přelomu tisíciletí a nabízí vše, co má správná závodní integrálka mít. Nízká váha 1 200 gramů je zásluhou plně karbonové skořepiny, kterou výrobce bude nabízet ve dvou velikostech. Je tu systém rychlé výměny plexi, ke kterému se ale musíte dostat křížovým šroubovákem, velmi široký zorný úhel, komfortní vyjímatelný a nastavitelný interiér nebo účinná ventilace s šesti vstupy a dvěma výstupy. Plexi je proti mlžení ošetřené Pinlockem a nosním deflektorem, lícnice jsou bezpečnostní vytrhávací, navíc jsou přizpůsobené pro použití brýlí. Hlavně je tu ale originální design Roof, který dokáže upoutat pozornost.

Stejně tak další přilba, kterou si můžete prohlédnout na fotkách a kterou ještě asi továrna nemá hotovou. Na jejich stránkách o ní nenajdete nic, v tiskových materiálech přímo od výrobce jsme také nic nenašli. Takže je to vlastně takový koncept. Jmenuje se Trakr a jde o stylovou enduro přilbu. Spíš než na ostrá endura bude vhodná na scramblery nebo silniční supermota. Uvidíme, jestli se najde dost zájemců a dočkáme se jí v prodeji.

Shark

Velkou hvězdou Sharku je bezesporu jeho GP replika Race-R Pro GP s radikální aerodynamikou. O té jsme ale už psali, proto trošku oklikou poskočíme k čerstvějším novinkám. Shark samozřejmě využívá motorsport a pro rok 2019 připravil celkem 30 replikových modelů světových závodníků. Několik přileb je věnováno Jorge Lorenzovi a Johanu Zarcovi, dále je zastoupený Scott Redding, Miguel Oliveira, Tom Sykes, Jordi Tixier, Syvlain Guintoli a Sam Lowes.

První z velkých novinek je druhá generace integrálky s brýlemi Vancore. Přilba si prošla kompletním redesignem, který se podepsal na zmenšení skořepiny a drobných úpravách jejího tvaru. Zmenšil se také rámeček brýlí, které mají nový rychloupínací systém, a hodně se máklo na interiéru. Přepracované lícnice mají zajistit snadnější nasazování a sundavání přilby a samotný materiál interiéru je vybavený antibakteriální úpravou Aegis.

Další novinka je ze stejné oblasti stylových přileb, jde totiž o loni představeného S-Draka. Před rokem zažil premiéru v karbonové variantě, letos přichází v klasickém sklolaminátu. Vylepšením se nevyhnul ani zakladatel téhle řady přileb z divize Metro. Novinka Street-Drak přichází s tenkým rámečkem brýlí a jejich dvojitým antifog sklem. Nového vzhledu se dočkala maska s mechanizmem snadného přidělání k brýlím a interiér je nové antibakteriální. Poslední nový produkt míří zejména na dámy. Shark Nano Crystal je totiž skútr přilba v pěti dámských barvách ozdobená křišťály Swarovski. Bez toho byste svou drahou polovičku na skútr neměli vůbec pustit! :) V případě, že se jí tuhle „parádu“ rozhodnete koupit, koukněte na web dovozce.

Informace o redaktorovi

Honza Zajíček - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 48 Kč od 8 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Cifa přispěl 6 Kč
Jiroos přispěl 6 Kč
RadekPCX přispěl 6 Kč
Toncek přispěl 6 Kč
Jacko.D přispěl 6 Kč
Freddy_X přispěl 6 Kč
Davcoun přispěl 6 Kč
F_a_n_o přispěl 6 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist