yamaha_demo_tour




Intermot: Své novinky do Kolína přivezli také výrobci přileb

Stejně jako ostatní výstavy, ani Intermot není jenom o motorkách, ale i o oblečení příslušenství a doplňcích. Protože přilba patří k základním a povinným prvkům výbavy, podíváme se nejdříve na ně. Své novinky k řece Rýn přivezly firmy AGV, Arai, Bell, Blauer, Caberg, HJC, LS2, Nolan, Sena, Shoei a X-Lite. Kromě novinek většina výrobců také představila nové barevné kombinace na příští rok.

Kapitoly článku

Bell

Americký výrobce Bell se pochlubil zbrusu novou streetovou přilbou Eliminator a to hned ve dvou verzích - klasické kompozitové a karbonové. Bell svou první přilbu představil v roce 1954, tehdy šlo o automobilovou závodní přilbu a právě na ní svým designem novinka odkazuje. Agresivní design ocení široké spektrum jezdců od trendy přestaveb přes choppery cruisery až po výkonné naháče. Na první pohled zaujme originálně řešená ventilace, která má podle Bellu svou funkčností převyšovat konkurenci. Při procházení specifikací zase zaujme novým belláckým plexi s názvem ProVision, které má svou vlastní patentovanou anti-fog technologii založenou na podobném principu, jako oblíbený Pinlock. Ostatní výbava už je klasika – příprava na interkom, zapínání D kroužky, bradový deflektor a vyjímatelný interiér. Váha přilby je 1500 gramů a Eliminator by měl být k dostání od prosince.

Další novinkou je samozatmavovací plexi ProTint. Bell je jedním z průkopníků fotochromatických štítů a v současnosti je prvním výrobcem, který vyvinul a vyrobil svoje vlastní stmívající se plexi. Princip dobře znají všichni majitelé brýlí Transition, které se v závislosti na množství okolního světla dokáží samy ztmavit nebo naopak zprůhlednit. Ostatně štíty téhle značky používal Bell v současné době. Nyní už ale nemusí tuto technologii kupovat, má totiž svojí. Ve tmě má plexi téměř neznatelné 4% zatmavení a na slunci se zatmaví až na 86 %. Nové plexi ProTint bude dostupné pro přilby řady Star a vyklápěčku SRT Modular. Produkty Bell u nás koupíte u společnosti Globalmoto.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

LS2

Retro frčí a tenhle vlak si nechce nechat ujet ani firma LS2, a tak představila parádní karbonovou retro endurovou přilbu Xtra. 3 velikosti karbonové skořepiny, velký otvor pro brýle, kůží obšitý interiér, dvě velikosti kšiltu a váha 930 gramů. To jsou hlavní parametry, které doplňuje zapínání na D kroužky vyjímatelný interiér, ventilace a bezpečnostní vytrhávací lícnice.

Stejnými vychytávkami je vybavená i nová integrálka Challenger HPFC, která je ale vyrobena z kompozitu HPFC. Zaujme hlavně její agresivní design doplněný o široký průzor, plexi s Pinlock fólií, vnitřní sluneční clonou a přípravou na závodnické strhávačky. Komfortu při jízdě přispěje kromě ventilace také výsuvný bradový deflektor.

Další novinky ještě přibydou po veletrhu EICMA a stejně jako novou integrálku Challenger, která bude dostupná v atraktivní trikolóře Fusion Blue Red a dokonce také karbonové variantě, si je budete moci prohlédnout u dovozce ASP Group.

Arai

Na stánku Arai si návštěvníci mohli prohlédnout stávající řadu přileb v nových designech, značkové řady přileb Honda a Ducati, nahlédnout pod pokličku výroby a hlavně si prohlédnout novou jet přilbu SZ-R VAS. I když ono o úplnou novinku nejde, tahle helma je na světě už od roku 1988. Jenže kdo zná Arai, ví, že to je jedině dobře. Přes 30 let na ní pracují, aby ji dotáhli k dokonalosti. Při vývoji novinky zahrnuli inženýři poznatky nasbírané v Paříži, kde jde tahle helma na dračku. První ke slovu u Arai přichází jako vždy bezpečnost, tady ve formě zkratky VAS. Filozofií Arai posledních let je vyrábět přilby co nejhladší a nejkulatější, aby v případě nárazu dobře klouzaly a o nic se nezasekly. VAS je nový systém upevnění plexi, díky kterému je přilba ještě hladší a jsou jím vybavené už téměř všechny modely Arai. Stejně tak skořepinou PB-CLC2, která zajišťuje pevnost a ideální tvar. Ta je převzata přímo z modelu QV-Pro. Dalšími novinkami SZ-R VAS jsou difuzér z racingové RX-7V, nový větší plexištít s možností dokoupení vnější sluneční clony Pro, upravený je také nastavitelný interiér, který je připravený pro montáž interkomu. SZ-R VAS je zkrátka špičková open face přilba se všemi známými standardy Arai, které můžete také objevit v Yshopu.

Caberg

Italové většinou představují své novinky na domácí půdě, Caberg ale udělal výjimku a přivezl ukázat novou karbonovou vyklápěčku Levo. Hlavní prvek, kterým se vyznačuje, je výrazně protáhnuté plexi s extrémním zorným úhlem. Dvě velikosti skořepiny jsou k dispozici buď v kompozitu nebo v čistě karbonové variantě a přilba má homologaci jak pro provoz otevřené, tak zavřené přilby. Samozřejmostí už je potom sluneční clona, vyjímatelný interiér nebo příprava pro interkom a prostor pro brýle. Levo se bude nabízet v pěti barevných kombinacích a k dostání bude u Bikerscrownu.

HJC

Oblíbený výrobce přileb se vytasil hned se čtyřmi novými přilbami. Dvojice integrálních přileb i70 a c70 je vyrobena z polykarbonátu, jsou vybavené vnitřní sluneční clonou, vyjímatelným interiérem, zapínáním na mikropřesku a taky třeba přípravou na brýle. Dražší i70 je navíc vybavená pinlockem, plexi s širším zorným úhlem a lepší aerodynamikou.

Nový nejlevnější model má HJC také pro fanoušky modulárních přileb. Vyklápěčka C90 nabízí stejné fičury a materiály jako výše zmíněné integrálky, k dispozici bude ve dvou barvách.

Stejný kompozit posloužil i při výrobě krosové helmy i50. Ta je vybavena nastavitelným aerodynamickým a nerozbitným kšiltem, velkým průzorem pro brýle, které snadno padnou díky dvěma pozicím pro jejich pásek. O správné odvětrávání se stará devět vstupních a 4 výstupní otvory, správnému přísunu vzduchu do plic zase pomáhá prostorná bradová část. Bezpečnost zajišťuje systém SLID, který snižuje rotační síly v případě nárazu a zapínání na D kroužky. Pokud vás novinky zaujaly, sledujte jejich dovozce, firmu Bonmoto.

AGV

Tři italská písmena chrání hlavu Valentina Rossiho a na pavilonu v Intermotu to bylo znát. Všechny ty repliky málem zastínily novou dual-sport helmu AX-9. Ta je evolucí už známe AX-8, oproti které přináší mírně upravený tvar skořepiny z kombinace karbonu, aramidu a skelného vlákna. Vylepšením si prošla také ventilace, která je samozřejmě nastavitelná, ve vrchní polovině zajišťuje optimální chlazení hlavy, v bradové části zase můžete klasickou mřížku odstranit a nasadit enduráckou síťku pro dostatečný přísun vzduchu při těžkých pasážích. Při nich oceníte i perfektně padnoucí krosové brýle, vyjímatelný a pratelný interiér, jehož spodní část koukající ven je navíc voděodolná. Naopak na silnici využijete snadno nastavitelný plexi štít do několika poloh s pinlockem a hlavně přepracovaný kšilt s výrazně vylepšenou aerodynamikou. Přilba bude dostupná také v celokarbonové variantě s vahou 1365 gramů, v grafikách bude vážit 1445. AGV k nám dováží Yshop.

Nolan, X-Lite

Další italská značka v Německu a další tři nové přilby. N 702 X a GT jsou modulární dvojčata od Nolanu, přímí nástupci modelu N44. Stejně jako čtyřicetčtyřka jsou charakteristické odnímatelnou bradovou částí, takže máte buď integrálku nebo jetku. Pro obojí použití mají přilby samozřejmě homologaci. Základní skořepina je z polykarbonátu, další výbava zahrnuje sluneční clonu s několika úrovněmi vyklopení a s technologií Pinlock, plexi s velkým zorným úhlem, ventilaci AirBoost, zapínání na mikropřezku nebo nový vyjímatelný interiér, který si můžete kolem krku stáhnout podle vaší potřeby. Zásadní rozdíl mezi verzí X a GT je jejich použití. X je pro cestovní endura, takže tu je navíc kšilt a trošku jinak je řešená bradová část včetně plexi, které je u silniční varianty GT o chloupek delší. Krosovou variantu ale můžete udělat i z GT, kde se dá dokoupit kšilt, který se nasadí místo plexi. Obě přilby jsou také připravené pro instalaci značkového interkomu.

Další novinka patří z dílny X-Lite a jmenuje se X-903. Jde o novou nejvyšší integrálku v nabíce, která se zaměřuje na silničně-cestovní použití. Dosavadním vrcholem byla přilba X-803, která je ale čistě závodnická. Devětsettrojka přichází s vychytávkami, které vám zpříjemní den v sedle, ať už jde o sportovní aerodynamický tvar skořepiny, ultraširoký průzor, patentovaný magnetický systém uchycení plexi nebo nastavitelnou vnitřní sluneční clonu. Potěší příjemný vyjímatelný interiér přizpůsobený pro snadné praní, který si navíc díky patentovanému systému můžete nastavit, jak potřebujete. V jedné přilbě tak můžete najít správnou polohu interiéru právě pro svou hlavu. Přilba bude k dostání jak v klasické X-Lite skořepině z kombinace karbonu a kevlaru nebo také v čistě karbonové Ultra Carbon verzi. Nolan a X-Lite k nám dováží firma Globalmoto.

Shoei

Japonská značka Shoei představila dvě přilby. První tedy už dřív, jmenuje se Ex Zero a jde o stylovou přilbu se všemi bezpečnostními a kvalitativními standardy značky. Vychází z populární retro přilby J. O, ke které přidává po vzoru enduro přilby EX-3 z roku 1984 bradovou část. Stejně jako otevřená J. O je vybavena skrytým plexi CJ-3 nastavitelným ve třech polohách, skořepina je z laminátové konstrukce AIM. Zapínání je řešené pomocí D kroužků, přilba má bezpečnostní vytrhávací lícnice a je možné k ní dokoupit enduro kšilt.

Druhá novinka na Intermotu byla ještě teplá a je jí další generace oblíbené cestovní přilby GT-Air. Tvar skořepiny AIM byl vyvíjen ve větrném tunelu pro klidnou jízdu bez rušivých vibrací, další novinkou u GT-Air II je příprava pro komunikátor Sena SRL 2. Úpravy se dočkal i 3d tvarovaný hlavní plexi štít jehož mechanizmus nabízí pootevřenou polohu navíc, která eliminuje jeho mlžení. Vnitřní plexi je o 5 milimetrů delší a díky novému systému je usnadněná jeho výměna. Poslední vylepšení se týká řemínku s mikropřezkou, který nabídne víc komfortu. GT Air II bude k dispozici v 16 barevných kombinacích, které budete moci vybírat třeba v Bikerscrownu.

Blauer

Další Americká značka a další dvě novinky. Atraktivní a ojedinělý design přináší Blauer do segmentu otevřených přileb. Solo a Hacker jsou přilby z materiálu fiberglass s malou vnější skořepinou, odnímatelným štítem odolným proti poškrábání, sluneční clonou, ventilací se dvěma vstupními a výstupními otvory a samozřejmě vyjímatelným interiérem. Rozdíl mezi přilbami je v barevném provedení, Hacker má na sobě navíc výměnný barevný PVC pás, kterým můžete zvýšit svoji viditelnost, a tím i bezpečnost. Přilby Blauer k nám dováží firma MR43.

Sena

Výrobce bluetooth komunikátorů a interkomů od loňské sezóny prodává také svou chytrou přilbu Momentum. Ta vám díky vestavěnému interkomu nejen dovolí komunikovat s ostatními (v režimu chatu až se sedmi kamarády na vzdálenost 1,7 kilometru), poslouchat hudbu, příkazy navigace nebo telefonovat, ale díky chytré technologii umí také ztlumit aerodynamický hluk. Díky jednotce, která snímá hluk uvnitř přilby, dokáže přilba vysílat stejný signál tak, aby se ve výsledku vynuloval a člověk ho tak neslyšel. A co když zastavíte a chcete se domluvit s kámošem kudy jet? Přilba díky režimu Ambient Mode zase naopak venkovní zvuky zesílí, abyste se dobře slyšeli. Když si ještě připlatíte, tak také dokáže také natáčet, protože verze Momentum Pro má v sobě integrovanou kameru, která umí Full HD s 60 snímky za vteřinu a dokonce i rozlišení 1440p s 30 snímky za vteřinu. Přilbu Momentum koupíte v základní verzi v Globalmotu za 12 194 korun, k dispozici je i verze Lite s o něco horším interkomem, který dovolí spojit místo osmi jenom čtyři bluetooth spojení. Ta vychází na 10 894 kaček. Přilba s kamerou zatím bohužel není k dispozici.

Na Intermotu byla k vidění také jejich chytrá cafe racer přilba Savage. Minimalistické tlačítko na boku umožnuje ovládat interkom, který se dokáže spojit až se třemi dalšími na vzdálenost 1,6 kilometru. Kromě toho samozřejmě umí poslouchat rádio, GPS nebo telefonovat. I tahle přilba je vybavená mikrofonem, který je zabudovaný za horní hranou přilby a díky technologii Advanced Noise Control by neměl být problém telefonovat i za jízdy. S touhle přilbou, která stejně jako integrálka Momentum splňuje veškerá potřebná kritéria kvalitní přilby, už nikdy nebudete nedostupný easyrider.

Informace o redaktorovi

Honza Zajíček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 15 Kč od 5 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Ritchy přispěl 3 Kč
Jarda-Bekr přispěl 3 Kč
vopák přispěl 3 Kč
NP přispěl 3 Kč
Freddy_X přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist