husqvarna_svartpilen_801_2




Repliky přileb světových offroadových es

I v oblasti přileb pro enduro a motokros je bezpečnost jezdce vždy na prvním místě.

Pevné boty na nohou a pořádná helma na hlavě nemůžou chybět ani tomu nejotrlejšímu freestylovému šílenci. Ale není to tak dávno, kdy se motokrosaři proháněli po rozoraných tratích jen v otevřených přilbách s kšiltíkem. Později je doplnili plastovou maskou s brýlemi, pak namontovali na čtyři šrouby chránič čelisti a dnes už jediný offroaďák nevyrazí na blátivé radovánky bez přilby s chráničem čelisti v jednom kuse.

Vývoj materiálů, ze kterých se motocyklové přilby vyrábějí, letí neustále dopředu. Mezi nejdůležitější faktory kvalitní a bezpečné motokrosové helmy jednoznačně patří pevnost skořepiny, hmotnost, odvětrání a pohodlí. Nikdo nemůže dát vývojářům lepší zpětnou vazbu než motocykloví profesionálové, kteří mají přilbu na hlavě dnes a denně. A design offroadových přileb? Někdo by mohl říct, že toto téma nemá cenu vůbec řešit, protože stejně hned po první rundě na motokrosové trati je helma jak bahnivá koule…ale je tomu právě naopak. Dokazuje to fakt, že na trhu je stále větší poptávka po replikách motocyklových šampiónů a pro výrobce přileb se tak otevírá prostor pro slušný business.

Airoh

Italský výrobce věnuje offroadovému programu velikou pozornost. I to bude důvod, proč v jeho přilbách jezdí obrovský motokrosový talent, mistr světa MX2 Antonio Cairoli. Dalším velkým jménem značky je Josh Coppins. Jejich repliky nejvyšší řady Stelt Senior by fanoušci mohli v nabídce jen stěží postrádat.

Arai

Špičkovému japonskému výrobci helem ani bláto není cizí. Motokrosová řada VX-3 nabízí repliku MX jezdce Daniho Millsapse hned v několika barevných provedení. Kompozicovou VX-3 je možné pořídit za 15 500 Kč.

FLY

FLY je jasnou motokrosovou značkou a také ona má svá želízka v ohni. Těmi jsou například jezdci Tim Ferry a Tyler Evans, jejichž repliky přileb jsou také k mání. Replika Ferry v provedení 606 se dá koupit přibližně za 3 500 Kč. Replika Evans ve vyšší třídě Fly Lite s karbon-kevlarovou skořepinou za cenu kolem 7 tis Kč.

Fox Racing

Americká firma, založená roku 1974 Geoffem Foxem v Kaliforni, získala v motokrosovém sportu hodně výborných výsledků. Přilby Fox používají takoví jezdci jako Ricky Carmichael nebo James Stewart. Na pultech se jejich repliky v karbon-kevlarové řadě V3 prodávají přibližně za 9000 Kč.

Lazer

Kdo by neznal jména Everts, Rattray, Ramon? V motokrosovém světě persony č. 1! Byl by hřích fanouškům odepřít jejich repliky, proto značka Lazer, s tradicí již od roku 1919, připravila svou nejvyšší řadu MX7 v barvách těchto krosových mágů.

Shark

Francouzský výrobce věnuje pozornost nejen silničnímu sportu, ale také tomu terénnímu. Jejími offroadovými reprezentanty jsou například borci Despres, Pourcel, Allesi, a tak v nabídce Shark najdeme špičkový motokrosový model SXR v jejich barvách. Jeho cena se pohybuje kolem 9 500 Kč.

Thor

Čtyřicetiletá historie firmy Thor přinesla řadu závodních úspěchů. Mezi součastné jezdce, jejichž repliky je možné najít ve výkladních skříních, patří třeba Reed, Twitch, Adams i Tedesco.

Vemar

Také italská značka Vemar si v motocyklovém sportu našla své místo. V motokrosové přilbě VRX7, kterou můžete mít za 7 300Kč, brázdí světové tratě motokrosař Tortelli.

Informace o redaktorovi

Vláďa Novotný - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist