globalmoto_duben_nolan




Doplňky na cesty i pro parádu: nová móda z Milána

Na žhavé novinky - a dokonce i na ty představené během letošní výstavy EICMA - velmi pružně reagují výrobci příslušenství. Sortiment zavazadel, ochraných prvků i stylových doplňků se prostě musí neustále přizpůsobovat trendům v motocyklovém světě. Z Milána jsme tradičně přivezli pár zajímavých obrázků a informací, které by mohly zajímat každého, kdo chce svojí novou motorku vyšperkovat nebo vylepšit její cestovatelské kapacity.

Rizoma

Aktuální dění ve světě motocyklového příslušenství se točí kolem dvou hlavních témat; stylových doplňků na klasické a retro motorky, a praktických cestovních věcí na motocykly obecně označované jako Adventure. Rizoma se jednoznačně řadí mezi výrobce té první kategorie, a její nejnovější ucelená kolekce se věnuje konkrétně populárnímu modelu Ducati Scrambler. Tahle motorka - přestože už z fabriky vyjíždí v několika různých verzích - si o další úpravy přímo říká. Pokud chcete na svůj stroj našroubovat opravdu top materiál a cena pro vás nehraje až takovou roli, v katalogu Rizoma 2016 najdete co hledáte. Doplňky jsou tématicky rozdělené do dvou kategorií podle stylu; řada Hell promění Scramblera na café racer, a co zahrnuje kolekce Flat Track asi není třeba podrobněji vysvětlovat. Připomeňme tedy jenom, že Rizoma dodává stylové doplňky na celou řadu dalších motorek včetně těch moderních, a jejím oficiálním dovozcem v ČR je firma A-Spirit, která kompletní sortiment prodává přes svůj Y-shop a prostřednictvím dealerské sítě.

SW Motech

Tuhle německou firmu jsme zvyklí spojovat spíš s turistickým příslušenstvím na moderní cesťáky, ale to už přestává platit. Na vlně popularity klasických motorek se chce svézt i SW Motech, který pro příští sezónu představil řadu zavazadel Legend Gear. Při jejím vývoji značka využila svých zkušeností s výběrem kvalitních materiálů i s výrobou univerzálních systémů upínání a přidala oblíbený retro design. Produktová řada robustních "soft" zavazadel je jako obvykle široká, a zahrnuje tankvaky, boční i zadní brašny v několika velikostech. Stylový vzhled zajišťuje kombinace nepromokavé syntetické kůže Napalon a voskovaného plátna, odolnost proti vodě pak vnitřní potah z polyuretanu, a pro případ silného deště se ke každému zavazadlu dodává ještě vodotěsná vnitřní taška. Tankvaky se uchycují na nádrž magnety nebo páskem - v závislosti na modelu motorky, boční brašny se pak mohou opírat o specifické držáky nebo univerzální podpěru přidělanou na sedlo motorky.

Givi

Pro ty, kdo rádi občas sjedou z asfaltu někam mimo civilizaci, je tu nová řada Gravel-T z produkce značky Givi. Kolekce nepromokavých textilních zavazadel pokrývá kompletní rozsah velikostí od třílitrové ledvinky přes batoh, tankvak, válec až po velkou brašnu. Použitý materiál a systém zapínání zaručují 100% vodotěsnost už od pohledu, uvnitř se pak skrývají různé šikovné vychytávky. Ledvinka má například neoprenovou kapsičku na bezpečné uložení smartphonu nebo minitabletu (až do velikosti displeje 7"), válec a velká taška jsou zase opatřeny ventilem na upouštění nadbytečného vzduchu a dají se pomocí popruhu vzájemně spojit. Tankvak o objemu 20 litrů lze rychle spojit se speciální základnou, která se upevní na nádrž motorky, a navíc má ve výbavě nabíjecí port pro připojení elektroniky.

Kappa

Pro každého něco - tak by se daly charakterizovat tři novinky od značky Kappa. Sportovní tankvak RA309 je určen milovníkům rychlé jízdy a kratších vyjížděk, kterým stačí 8 litrů úložného prostoru na pár drobností. Tvrdý materiál drží tankvak ve stálém tvaru, díky systému rychloupínání ho nasadíte nebo sundáte během vteřiny, a jako bonus dostanete vyjímatelné pouzdro na smartphone.

Sháníte decentní a stylový štítek na café racer, klasickou motorku nebo naháče? Kappa pro vás má jeden, který se hodí na každou motorku s kulatým světlem. Je z broušeného hliníku, potaženého bezbarvou ochrannou vrstvou a pomocí specifického držáku ho namontujete třeba na BMW R1200 NineT, Yamahu XSR700, Triumph Bonneville a další modely.

Nové přírůstky má také populární řada vodotěsných zavazadel Kappa. 13litrový batoh WA/408 i o dva litry větší válec WA/407 zaručují 100% odolnost nejen proti vodě, ale také proti prachu, takže v nich můžete bez obav převážet například i citlivou elektroniku.

Touratech

Pravděpodobně první výrobce, který měl k dispozici prototyp jedné z nejočekávanějších novinek letošního podzimu - Hondy CRF1000L Africa Twin - je firma Touratech. Ta stihla kompletní řadu doplňků na novou Africu nejen vyrobit, ale i krátce otestovat.  S příchodem novinky na trh tak už jsou v nabídce značky Touratech hliníkové kufry v různých velikostech a provedeních na kvalitních nerezových rámech, topcase a příslušná plotna i nosič textilních zavazadel. Technickou výbavu rozšiřuje adaptér pro snadnou montáž GPS nad palubními přístroji, široké kované stupačky řady WORKS a zvýšení řídítek. Mezi ochrannými prvky nechybí nerezové padací rámy a rám kryjící části motoru, kryty rukojetí, mřížka na světlo a především špičkový trojvrstvý profilovaný spodní kryt motoru z řady EXPEDITION, vyráběný z duralu, nerezu a skleněnými vlákny zesíleného odolného plastu. Využití motocyklu ve všech podmínkách zlepšuje sada přídavných světel a komfort zlepší Touratech sedla v různých verzích. Touratech na tento motocykl vyvíjí kompletní sadu textilních zavazadel, ze kterých na výstavě EICMA představil prototyp tankbagu.

Další zásadní událostí je představení nové řady doplňků pro motocykly BMW Desierto IV. Ta nabízí agresivnější a individuální vzhled i vylepšenou funkčnost. Že si Touratech na dobré pověsti této kolekce expedičního příslušenství zakládá svědčí fakt, že poprvé v historii řady Desierto byly při vývoji použity hliněné modely a aerodynamické zkoušky.

Barracuda

Ztělesněním itaslkého citu pro detail jsou už řadu let stylové doplňky značky Barracuda. Její páčky, zrcátka, padací protektory a další designové prvky se hodí především na moderní motorky, ale v nabídce najdete i doplňky například na BMW R1200 NineT. Novinkou ve výrobním programu je řada hliníkových produktů ALUX se speciálně upraveným povrchem. Kvalitní materiál v kombinaci s čistými tvary dodá eleganci a styl každé motorce.

Acerbis

Ani v kategorii off-road nezůstává vše při starém. Acerbis přichází na trh s revolučním sedlem X-SEAT, které je v tuto chvílo dostupné pro KTM SX 125/150 a SXF250/350/450, ale postupně se nabídka rozčšíří i na další značky a modely. Z obrázků je vidět zajímavě řešený povrch, jehož charakteristika se v různých částech sedla liší. Speciální konstrukce sedla má přispět nejen ke snazšímu přesouvání váhy jezdce, ale také snížit zatížení v oblasti pánve a ztlumit zpětné rázy. Plastový povrch je nepromokavý, tlumící efekt zajišťuje pěna umístěná uvnitř sedla. Acerbis X-Seat se vyrábí ve dvou verzích: model Hard je určen pro profi sportovce, pohodlnější Soft pak pro hobíky.

Další novinkou v nabídce značky jsou kryty rukojetí, určené pro jiné než terénní motocykly. Také Acerbis už vyrábí doplňky pro modely jako jsou BMW R Nine-T,  Ducati  Scrambler, Moto Guzzi  V7 nebo Triumph  Bonneville. Nové bástry Oblivion, vyrobené z plastu doplněného hliníkem, mají jasný cíl; ochránit ruce jezdce a přitom nenarušit styl motorky.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (8x):



TOPlist