globalmoto_duben_nolan




Zimní motomodelaření aneb Jednou stopou v menším měřítku

Známe to všichni: přijdou zimní plískanice, mlhy, teploty kolem nuly a nechuť vytáhnout naše jednostopé miláčky. Absťák nám mohou pomoci zahnat knihy o motocestování, sjíždění videí z Tourist Trophy, nebo si můžeme trochu ulepit prsty a zkusit stavět a sbírat modely motorek!

Drtivá většina motorkářů má sezónu cca od května do října. Přísunem teplejšího počasí do kotliny praotce Čecha využívá suchých silnic a teplot lehce nad nulou stále více příznivců jedné stopy i v měsících zimních. Nicméně sníh, k našemu smutku a radosti dětí, stále ještě nevymizel. Mladší ročníky tomu dnes asi nebudou věřit, ale ještě počátkem let šedesátých bylo běžné jezdit na motocyklu celou zimu. Tak si představte, bylo lepší jít do práce 10 km pěšky, nebo jet dvacetikilometrovou rychlostí po zasněžené silnici s nohama nad zemí? Tohle už mnoho z nás dnes asi provozovat nebude, tak čím zaplácnout zimní absťák? Mně už dobře 30 let pomáhá věnovat se stavebnicím motorek. Zkusme se podívat, jaké máme možnosti.

Modely hotové

Co je samozřejmě jednodušší (ale také velmi příjemné :-)), je kupovat si modely motocyklů již hotové. O jejich možnostech si obšírněji povíme někdy příště, nyní alespoň nástin toho, co je možné kupovat a dávat do vitrínek. Boom hotových modelů za přijatelné ceny nastal ve druhé polovině 90. let. Kdo si tehdy nekupoval modely od firmy Maisto v měřítku 1/18? Stály stovku, měly velmi různorodou kvalitu, ale za relativně dobré peníze měl dvě plné poličky doma skoro každý motorkář. Toto měřítko je i dnes velmi rozšířené.

Pionýr je od Abrexu, obě Ducati od Maista a Kawa Joe Bar Teamu zase od Solida. Firem nabízejících hotové modely 1/18 je spousta

Druhé velmi používané zmenšení je 1/24. Tady v drtivé většině nalezneme opravdu SUPER kvalitu, ale také za odpovídající cenu. Modely občas mají i bowdeny a gumové hadičky a jejich délka je cca 7 cm. Ovšem také cena začíná na 400 a končí kolem 1000 korun českých.

Simson 425, Jawa 500 OHC a Čezeta v měřítku 1/24 od značky Atlas

A protože zájem o levnější, ale zároveň docela velké modely začal narůstat, nastoupilo zmenšení 1/12, které zároveň dominuje mezi výrobci stavebnic modelů motorek. Dnes vám řada firem nabídne za cca 300 ká-čé celou řadu celkem slušně propracovaných hotových motocyklů. Ti, kteří nechtějí stavět, a zároveň mají chápavou manželku, mohou si naplnit obývákovou stěnu velkými a velmi slušnými modely. Nás dnes ale bude zajímat náhled do značně časové náročnější kapitoly modelů, do kapitoly stavebnic.

Stavebnicím vládne 1/12

Kity nebo-li plastikové modely motorek začali výrobci letadel, lodí a aut produkovat až někdy na přelomu 70. a 80. let. Docela pozdě, uvědomíme-li si, že letadla začala pulty hračkářství plnit od roku 1950. Dnes jsou tyto „vykopávky“ prvotin občas oprašovány a opět uváděny do výroby a je tedy možné si opět pořídit modely od Revellu v měřítku 1/8, jako jsou BMW R75/5 nebo klasická policejní „glajdu“. Dále můžete sehnat BMW R100 RS/RT, Norton Commando nebo drobnou Suzuki RV90 od Helleru. Typů tehdy bylo ale celkově ukrutně málo a založit si na nich sbírku bylo nemožné.

Průlom udělala až v roce 1983 japonská firma Tamiya. Ta se jednak striktně držela měřítka 1/12, jednak nabídla světu dosud nepoznanou kvalitu. Honda CB750F Bol d´Or, VT250F, Suzuki RG250 Gamma, kroska RM250, Kawasaki GPZ400R, Yamaha FZ250 Phazer, tyto typy v neuvěřitelně krásném zpracování a velmi příjemné na stavbu znamenaly boom na poli stavebnic motocyklů. Že vám tyto stroje připadají poněkud neznámé? Malé objemy? Ono to bude nejspíše tím, že my Evropané stále trpíme „syndromem pupku světa“, ovšem pro motocyklový průmysl jsme jen velmi malý rybník. Celá Asie je prostě zaměřená odjaktěživa na objemy 100-400 cm3, což se logicky promítá do výběru typů v modelovém zmenšení. Ve finále máme ve výrobních katalozích na jednu „světovou velkou“ motorku, které se v poslední době přeci jen už začínají výrazněji prosazovat, jedno japonské čtyřkilo.

Tamiya se od počátku silně zaměřuje na závodní speciály. Tady se dá postavit docela pěkný průřez závodní historii motocyklové GP. Kawasaki KR1000F, Spencerova nebo Valentinova dvoutaktní pětikule či Márquezova Repsol Honda RC213V, prostě legenda za legendou, ale také s o něco vyšší cenovkou, než jakou mají silniční motocykly. Připravte si cca 1300 Kč – drsný, co?

Druhým největším výrobcem modelů 1/12 je další japonský výrobce Aoshima. Tady pookřeje hlavně srdce youngtimeristy, čekají vás osmdesátky ve stylu Modern Talking jako Suzuki GS400E, Yamaha SR400, Kawasaki GPZ900R (dokonce i v provedení Top Gun!), Honda CB400F nebo legenda legend V-Max. Modely jsou na našem trhu dostupné v dost omezeném výběru, ale v dnešní době nákupu z eBaye nebo přímo rovnou z Japonska můžeme mít vlastně cokoli. Doba je bohužel na celém světě stále více uspěchaná, a tak výrobce stavebnic Aoshima už novinky vydává téměř výhradně jako hotové modely.

Když jste zdatní, můžete stavebnice i upravovat. To XT vpravo bylo původě SR

Mimo hlavní proud

Dvanáctina je opravdu tím hlavním proudem, zde si vážně můžeme postavit velmi slušné kolekce, průřezy jednotlivými obdobími, legendy mezi motocykly. Nad měřítkem 1/12 je ovšem jedno královské, zastoupené jen několika modely. Měřítko 1/6 nabídne zkušenému modeláři neskutečnou propracovanost! Např. baterie (která mimochodem není vůbec vidět) se poskládá z obalu, článků, víčka a nálepky Yuasa, jen kyselinu bych do ní asi radši nelil :-) Tyto skvosty nabízí téměř výhradně Tamiya a vy si můžete pořídit šestiválec Kawasaki Z1300, Hondu CX500 Turbo, Suzuki Katanu, novou Africu a asi 10 dalších. Prostě stavebnice za 5000 Kč se neprodávají jako vlašák se dvěma rohlíky.

Dosud byla řeč o motorkách civilních, cestovních nebo závodních. Nevím, kdo by se dal nazvat prvním modelářem světa, ale jedním jsem si jistý. Určitě stavěl nějaké vojenské letadlo, křižník nebo tank. Kdybyste se šli podívat ke kamarádovi, který staví letadla, všechna budou zelená, šedá, budou mít kulomety a vočouzení od výfuků. Jestli u něho najdete sportovní letadélko, bude zastrčeno v nejtemnějším rohu police. Proč to tak je, to netuším, ale vím, že toho využívají i výrobci stavebnic motocyklů. U „vojáků" hraje prim měřítko 1/35, protože tyto motocykly můžou sběratelé přiřadit k desítkám tanků, obrňáků, náklaďáků. Vedle mnohokrát zmiňované Tamiye, která vám nabízí ty hlavní stroje 2. světové války, jakými byly BMW R 75, Zündapp KS 750 či Harley-Davidson WLA, se poslední dobou hodně angažují výrobci z Ruska a bývalých zemí SSSR. Takto můžeme přidat do řady „Emku“ M72, BMW R 71 nebo Jawy 250 Pérák a Kývačka, DKW RT 350, BSA M20 apod. Velký výběr není, ale díky drobným předělávkám a jiným použitým kamuflážím můžeme také vytvořit sbírku v armádě sloužících motorek.

Vlevo BMW R 75 a H-D XA přestavěné z H-D WLA (Tamiya), uprostřed Zündappy K 500 a K 800 (Vulcan) a s nimi DKW RT 125 přestavěné ze 350 (Tamiya) a vpravo maličké Rikuo typ 97 (Hasegawa) dokonce v měřítku 1/48!

Jestli je v civilních motorkách královské zmenšení 1/6, u „vojáků" je to 1/9. Tyto modely jsou dnes již jen oprášenými velmi starými stavebnicemi, ale v této velikosti jsou přímo famózní. Jsou to staré modely italských výrobců, které dnes přebaluje německý Revell. A z čeho můžeme vybírat? Obě Sahary (jak BMW, tak Zündapp), H-D WLA, Norton 16, pásový Ketenkrad, a… a fertig. Bohužel ve vývoji nových stavebnic na tomto poli již léta nikdo nepracuje a je to hrozná škoda. Když totiž vezmete do ruky sajdkáru BMW R 75, tak máte dojem, že už stačí jen otevřít kohout benzínu, prošlápnout a z výfuků velikosti propisky se vyvalí dým…

Láká vás zkusit stavět?

No tak výborně! Dnes jsme si jen lehce nastínili, jaké stavebnice si můžeme běžně pořídit, v příštím díle si řekneme, co k takové stavbě potřebujeme, a názorně si na nějaké hezké „dvanáctině“ ukážeme stavbu od A do Z. Věřte, že při tom zaženete chmury při pohledu z okna a čekání na novou motosezónu uteče mnohem rychleji.

Modelařit se dá různě. Tahle Jawa 350 je v měřítku 1/18 a vznikla na 3D tiskárně!

Informace o redaktorovi

Martin Decarli - (Odebírat články autora)

Autoři článku obdrželi prémie 20 Kč od 4 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Bogodar přispěl 5 Kč
context přispěl 5 Kč
IvanDvoutakťák přispěl 5 Kč
Ritchy přispěl 5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist