yamaha_demo_tour




Kůže nebo textil ? – voděodolnost oblečení

Když padá déšť, padá štěstí. Polovina motorkářů na cestě se pakuje do autobusových zastávek a spousta dalších pro jistotu nevystrkuje nos z domu. Jen pár tvrďáků vytáhne motorku a jde se projet. Se slovy, že „naučit se jezdit musíš i na mokru“ se uzavřou do nepromoků, nebo do více – méně sofistikovaného oblečení chránícího proti dešti a zimě.

Žádné oblečení není 100% nepromokavé. Ano, za nepromokavý můžeme považovat rybářský kabát a kalhoty, ty ovšem nejsou až tak cool a ovládání motorky poté trpí jistým diskomfortem. Můžeme se navléct do nepromoků z pracovních potřeb, případně do kvalitativní analogie věhlasných a adekvátně dražších výrobců. A nebo se můžeme obléct do oblečení, které již s deštěm počítá a ochrání nás samo jako takové – je vybaveno voděodolnou membránou.

Membrány doprovází obvykle bombastické reklamy, kdy se od nich odrážejí kapky jako od brnění středověkého rytíře. A naopak – obláčky páry, jak se vznášejí étericky jako duch procházející póry membrány do nebeských bran. Známé jsou také reklamy naložených bot do akvárek, nebo vystavených prudkému proudu vody v umyvadle. V dnešním moderním světě není vůbec žádný problém vyrobit nepromokavý materiál. Celá ta věda se ovšem točí kolem zpětného odvodu par a životnosti.

Jak to funguje?

Celý princip membrány spočívá ve faktu, že molekula vody je mnohem větší, než molekula vodní páry. Takže třeba v případě GoreTexu je membrána (tkanina) natolik jemná, že její póry jsou 20000x menší než molekula vody. Přičemž je současně 700x větší než molekula vodní páry.
Různé membrány mají také různé principy fungování. Pletené membrány z teflonu (eVent, GoreTex, Tetrafex, Flontec) fungují na principu kapilárního vyvzlínání vzdušné vlhkosti skrze velmi pórovitý materiál. Membrány na bázi polyuretanu nebo polyethylenu fungují na principu difuze vlhkosti z jedné strany membrány na stranu druhou s přispěním druhého termodynamického zákona. Na druhé straně membrány se vlhkost odpařuje, čímž membránu ochlazuje. Čím větší je rozdíl teplot a vlhkosti na obou stranách membrány, tím má větší účinnost.

Mikroskopický detail membrány GoreTex (vlevo), eVent a polyuretanové membrány

Pro běžné civilní účely se používá několik metod, jak zajistit voděodolnost. Pomineme rétoriku některých výrobců, kteří tvrdí, že „voděodolné oblečení a obuv je takové, do kterého voda nateče a když ji vylejete a usušíte, tak se tomu nic nestane.“ Zaměříme se pouze na naši touhu, aby se tam voda nedostala vůbec. Existují různé způsoby jak zajistit voděodolnost textilie. Můžeme ji samozřejmě namočit do gumy, můžeme ji pokrýt polyuretanovým nástřikem, silikonovým elastomerem, různými typy fluorpolymerů, nebo prostě voskem. Spousta těchto povrchových úprav má bohužel za následek zhoršení dýchatelnosti textilie. Různé nanozázračné povlaky a postřiky materiálu mají pouze dočasný účinek a neodolávají tlaku vody. Kapka letí na tělo motorkářovo rychlostí třeba 200km/h (90 kapka + dejme tomu 120km rychlost motorky). Motorkář jedoucí v běžném dešti rychlostí 100km/h je vystaven vodnímu sloupci (tlaku) zhruba 10000mm. Pro motorkářské účely se proto používají téměř výhradně řešení s voděodolnou membránou schovanou pod svrchním materiálem.

Každá membrána nese ve svém popisu dva základní parametry. Odolnost proti vodě a dýchatelnost.

Odolnost se označuje:

  1. výší vodního sloupce v milimetrech, kterému membrána odolá za 24 hodin, aniž by protekla
  2. gramy vodní páry, které membrána propustí ven za 24 hodin na jeden čtvereční metr.

Obecně se tak setkáváme s údaji, že membrána XYZ má parametry např. 15000mm / 10000 g/m2/24hod.

Jaké membrány se kolem nás vyskytují?

V běžném motorkářském životě se můžeme potkat s několika modely membrán:

eVent: utkaný z teflonových (ePTFE) vláken, přičemž každé jednotlivé vlákno je ještě před utkáním do textilie pokryté oleofobní vrstvou z voděodolného repelentu. Je to jedna z nejlepších membrán co se dá koupit. Odolnost cca 30000/22000. V drtivé většině je laminovaná se svrchním materiálem a spodní krycí vrstvou. Najdeme třeba u oblečení Hoka

Dryway a Dryway+: polyesterová membrána se kterou se nejčastěji setkáme u severských výrobců oblečení jako je Halvarsson, Jofama nebo Lindstrands. Odolnost zhruba 15000/10000

GoreTex: látka utkaná z ePTFE (teflonových vláken), na kterou je následně nanesena vrstva voděodolného a oleofobního repelentu. Na spodní vrstvě je velmi porézní vrstva polyuretanu zajišťující, aby se póry membrány nezanesly nečistotami. Parametry cca 18000/15000 pro nejlevnější motorkářskou variantu.

Gore Tex Pro (modely 2008-2013): laminát 3 vrstev – na vrchu nylonové vlákno o denieru minimálně 40, prostřední vrstva z ePTFE (teflonu) pokrytého vrstvou repelentu, třetí vrstva opět nylon s malým denierem, aby dobře klouzal po podšívce. Již chybí polyuretanová vrstva proto, že vespod je vrstva nylonové laminované tkaniny. Parametry cca 28000/17000

GoreTex Pro (2013-…) opět laminát tří vrstev, přičemž prostřední vrstva je stejně jako eVent penetrována na úrovni jednotlivých vláken. Parametry 28000/25000

MemBrain Marmot: nylonová textilie s polyuretanovou perforovanou vrstvou. Parametry 20000/25000

Polartec Neoshell: kompletně polyuretanová membrána s mikropóry. Její výhoda je, že je velmi pružná a proto se používá například do rozkroku, do podpaží a všude tam, kde je potřeba pružnost materiálu. Parametry 10000/20000. Neoshellů je víc variant. Obecně je to skvělá volba.

Sympatex: polyesterová laminovaná membrána s mikropóry a nalaminovanou vrstvou polyuretanu. Viditelně vypadá jako kus igelitu, ovšem prodyšného. Vyrábí se několik modelů s parametry od 20000/10000 do 50000/35000. Najdeme třeba u výrobce oblečení Stadler, Held

Drystar/D-dry/Hydratex: polyuretanová laminovaná mebrána shodné konstrukce. Obvykle se laminuje se svrchním materiálem (např. Cordurou). Pod sebou již nemá žádnou krycí vrstvu, pouze podšívku. Drystar – Alpinestars a Bering, D-Dry – Dainese, Hydratex – Revit. 15000/8000. Výrobci ji používají do střední třídy svých výrobků.

Aquazone:– 100% polyethylenová membrána 8000/1000. Používá např. Clover

Reissa: polyuretanová membrána jak samostatná, tak někdy laminovaná se svrchním materiálem. Paramerty 10000/5000. Používá spousta výrobců nižší střední třídy oblečení. Pozor – laminovaná varianta Z-liner má parametry pouze 3000/2000, takže laminovaní nerovná se vždy lepší vlastnosti.

WindTex: levná membrána z polyuretanu, nebo i z polyesteru (2 modely). Oba mají parametry 10000/8000. Najdeme třeba na bundách Roleff

Humax: velmi rozšířená levnější polyuretanová membrána s dvojitou šířkou pórů. Najdeme u Modeky, Büse, Heldu. Parametry 5000/5000

Hipora: polyuretanová membrána, cca shodná s Humaxem. Používá se nejčastěji v botách a rukavicích, méně častěji ji můžeme najít v oblečení.

Na českém trhu se samozřejmě objevuje další veliké množství různých membrán. I výrobci sportovního oblečení si vyrábí (či brandují) své membrány. Uvedený seznam je seznam toho, co se na českém trhu objevuje v rámci motorkářského oblečení.

Jak membránu poznat?

Poznat pohledem o jakou se jedná membránu není vůbec jednoduché. Některé poznáte na první pohled. Třeba Sympatex je průhledný čirý materiál podobný igelitu (polyester), kdežto Goretex je tkanina obvykle mléčné až šedé barvy na vnější straně. Většina teflonových membrán je černá textilie. Polyuretanové nebo polyesterové membrány jsou plachty s neviditelnou texturou – taktéž podobné igelitu. Není potřeba nijak zvýrazňovat jejich barevnost – jsou běžně skryty očím uživatele. Pokud jsou barevné, často jsou to laminované materiály s vnější nylonovou či polyesterovou barvenou vrstvou s hydrofobním postřikem.

Sympatex a MemBrain

Protože tedy není snadno možné stanovit o jaký typ se jedná, nejčastěji se orientujeme pomocí reklamních visaček na oblečení, které nám přibliží složení onoho konkrétního kusu oblečení. Zvýšenou pozornost je jen třeba dbát na fakt, že značka membrány je pouze značka. Výrobce pod touto značkou prodává většinou celou plejádu membrán, od méně kvalitních po nejlepší kusy. Mezi nimi bývají často veliké rozdíly v řádech stovek procent. Zjistěte si prosím raději, jakou má vaše konkrétní membrána odolnost proti vodě a dýchatelnost.

Odolnost membrán

Je pěkné si koupit oblečení s kvalitní a drahou membránou, když je za rok či dva membrána na cucky a do bundy teče jak cedníkem. Obecně se dá říci, že membrány z tkaniny (teflony, nylony) mají vyšší mechanickou odolnost než „plastové membrány“ jako jsou polyuretany a polyestery. Membrány často také umírají na nevhodné zacházení při praní. Nastrouhaný jelen není ideální prací prostředek, protože ucpe póry membrány a stane se z ní nepropustný igelit.
Odolnost mnoha membrán je zvýšena aplikací různých půlvrstev ochranného materiálu majících za účel chránit membránu od mastnoty z kůže a od pracích a čistících prostředků. I tak velmi dbejte na správné praní motorkářského oblečení s membránou. Ucpání membrány je velmi často nevratný proces a vede k určité degradaci celého kusu oblečení. Dbejte doporučení výrobce membrány a to velmi úzkostlivě.

Teflonové membrány jsou obecně odolnější proti fyzickému namáhání. Polyuretany časem stárnou a může se po několika letech stát, že začnou praskat a protékat.

Jakou membránu vybrat?

Předně, velmi často nemáte na výběr. Výrobce vám nadiktuje, jakou membránu vůbec chcete, protože bunda kterou jste si vybrali je komplexní kolekce mnoha materiálů a jejich vlastností. Ne vždy je k sobě ovšem spasován kvalitní svrchní materiál a kvalitní to, co nevidíte – ochrana proti vodě. Mnoho výrobců také začalo používat své vlastní membrány, z důvodu výrazně nižší ceny. Své vlastní obvykle znamená, že mají svůj vlastní název, přičemž se jedná o bežný, masově běžně dostupný materiál mnoha světových výrobců. Příkladem budiž třeba Dainese se svým materiálem D-Dry.

Obecně můžeme říct, že pro potřeby českého motorkáře jezdícího kolem svého lokálního komína bude dostatečná jakákoliv membrána splňující parametry 10000/7500. Pokud máte ovšem pocit,  že se škvaříte na semaforech, hledejte membránu, která má prodyšnost alespoň 15000. V případě, že je vaši oblíbenou kratochvílí škvařit se na semaforech vysluněné Neapole, ani 25000 vás do pohody nedostane. Zde se ovšem už dostáváte na úroveň materiálů velmi drahých, takže počítejte, že textilní bundy s parametry dejme tomu 30000/28000 jsou už v cenových relacích kolem 25tis Kč. Nejen kvůli membráně, ale také kvůli tomu, že drahá membrána patří pod drahý svrchní materiál a ke kvalitním chráničům. Celou takovouto „kolekci kvality“ si nechá výrobce patřičně zaplatit.

Sázka na jistotu jsou Goretex, Sympatex, eVent, Neoshell a MemBrain. Pokud finančně nestrádáte a chce si s jistotou koupit dobré oblečení, volte kombinaci GoreTex Pro 3L + Armacor. Oba materiály jsou velmi kvalitní trilamináty.

Pokuste se vyhnout čemukoliv s dýchatelností pod 5000 gramů / m2 / 24 hodin. Tyto materiály často evokují pocit, že máte na sobě nataženou igelitovou pláštěnku a pot vám stéká po nohách až do bot.
Což je ovšem do jisté míry vlastní všem polyuretanovým a polyesterovým membránám. To, že jsou odspodu mokré od vysrážené vlhkosti je základním principem jejich funkce a není potřeba se nad tím nijak vzrušovat.
A tímto se s vámi loučíme, posledními řádky našeho seriálu. Doufám, že vám byl přínosem a pozitivně se to projeví při vašem dalším nákupu motorkářské výbavy.

Informace o redaktorovi

Dušan Hájek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (53x):



TOPlist