globalmoto_duben_nolan




Kůže nebo textil? – Textil

V úvodním dílu seriálu jsme si popovídali o všeobecné omáčce kolem motorkářského oblečení. Dnes zabředneme trochu hlouběji do problematiky materiálů, ze kterých se motorkářské oblečení šije. Pomineme kůži a budeme se tentokrát věnovat textilu.

Na začátku si můžeme odpovědět na otázku, proč vlastně koupit textilní oblečení. Jedním z mnoha důvodů je ten, že si vybere opravdu každý. Nabídka tohoto oblečení je natolik široká, že si můžete vybírat z rozličných druhů materiálů, tvarů, barev i velikostí. Výroba textilu je navíc velmi jednoduchá a pokud nešijete z prémiových materiálů, tak i velmi levná. Není k tomu potřeba žádné extra drahé vybavení a vývoj. Zejména pokud šijete v zemích třetího světa.
V nabídkách českých e-shopů to hýří mnoha reklamisty, které běžnému uživateli velmi znesnadňují výběr kvalitního produktu. Reklamní masírkou se staví vedle drahých výrobků výrobky levné a ušité z materiálů mnohdy zcela nevhodných.

Z čeho se šije

První, co nás udeří do očí, je samozřejmě barva a materiál produktu. Pomineme růžovou, červenou a další nedůležité parametry a zaměříme se na svrchní materiál.
V 90 % případů textilního materiálu se šije oblečení ze syntetických materiálů. Nejznámějším materiálem je Cordura, což je výrobek z nylonu (polyamid), na který má patent firma DuPont. Vedle toho stojí desítky výrobků z materiálů podobných, nejčastěji vyrobených z polyesteru, nylonu, nebo z jejich kombinací. Polyester má velmi odlišné vlastnosti než polyamid (Cordura), bohužel ve spoustě parametrů horší. Ve všech případech se hraje na strunu odolnosti proti prodření a protržení. Z Cordury šijí často drahé značky, jako je Alpinestars, Dainese, Klim, PSÍ, Revit, Rukka a podobné. Šijí samozřejmě i z jiných materiálů, ale s Cordurou se u nich můžete často setkat. A šijí velmi často i z materiálů ještě lepších. Běžnému motorkáři (viz minulý díl článku) se ovšem v těchto materiálech velmi těžko orientuje, protože výrobci materiálů kladou často malý důraz na vysvětlení jejich vlastností. Výrobci drahého oblečení zase nedokáží zákazníkům dostatečně vysvětlit kvalitu a cenu.

Revit Dominator GTX – set bundy, rukavic a kalhot za 60 tisíc Kč. Proč výrobce nevysvětlí cenu vůči kvalitě?

Co znamená to všudypřítomné D?

U materiálů se můžete setkat s písmenem D. Čím větší D, tím víc Adidas. Obecně se samozřejmě nedá říct, že 500D Fibertex je lepší, než 500D Carbolex, ale čím větší D, tím je větší hmotnost vlákna a tím i potažmo vyšší odolnost tkaniny. Můžeme si to představit na rozdílu mezi jutovým pytlem a šátkem na krk. Co vydrží víc, když s tím drhnete o zem?
D znamená Denier. Denier je hmotnost, kolik gramů váží 9000 metrů vlákna.
Občas se můžete setkat s údajem, že bunda je vyrobena z materiálu „Super-Duper MegaDura 3400D“. Samozřejmě, už ten název vám říká své, ale také 3400D je směšný údaj. Taková bunda by vážila 15 kilo. Někteří obchodníci to s „Adidasem“ prostě už moc přehání.

Polyesterové tkaniny mají samozřejmě také své obchodní názvy, často evokující právě Corduru. Nebo evokují něco lepšího (Maximálního, Diamantově explozivního a podobně). Pro vaši představu, uvedu několik materiálů, se kterými se můžeme na našem trhu setkat.
Cordura Classic - mix nylonových vláken s velmi vysokou odolností proti oděru. Je potřeba vzít ovšem v úvahu, že Cordury je 14 modelů, a ne všechno oblečení s nápisem Cordura je z kvalitního typu. Může se klidně stát, že levná Cordurová bunda může být ušita z Cordury 300D, vhodné maximálně na batoh.
Cordura AFT - kombinace nylonových a polyesterových vláken pro zvýšené větrání materiálu. Když kouknete proti světlu bude tento materiál vypadat jako jemná "síť". Výhoda oproti konkurenčním větracím systémům je v tom, že dýchá celý oblek ne jen část či dírka pod zipem.
A protože je materiál "řidší" má o cca 15% nižší odolnost proti oděru vůči standartní Corduře.
Cordura Ballistic - jinak pletená tkanina než standardní Cordura - pro vyšší odolnost proti protržení, nikoliv proti prošoupání o asfalt. I tak se často objevuje na ramenou a loktech bund. Nedá se barvit, takže když je u bílé bundy napsáno, že má na loktech Corduru Ballistic, tak jde o lež. Obvykle je černá, nebo zanedlouho po koupi se černou stane – rychle se vyšisuje..
Cordura HP - polyesterová varianta Cordury. Nízká odolnost. Vhodné na sáček na svačinu, nebo pro oklamání zákazníka, že bunda z toho ušitá je opravdu z Cordury.
Cordura…ostatní - dalších 10 modelů Cordury, více či méně vhodných na moto oblečení.

A teď už abecedně:

Airdura - polyesterová tkanina s dutými vlákny, zhruba o 50% lehčí než běžný polyester. Levné řešení. Nízká odolnost.
Airguard - polyamid se vzduchovými bublinkami pro lepší větrání textilie. Lehký, ne moc vhodný materiál pro moto oblečení, leč občas používaný.
Amazoneflex - čtyřvrstvá laminovaná textilie, polyester + Spandex, nahoře vrstva teflonu, dole vrstva voděodolné membrány. Windstopový materiál. Nadprůměrně odolný proti oděru. Vynikající.
Aramex/Armex (proFlex) - moderní mix aramidových a polyesterových vláken, vyvinutý DuPontem a Aramexem. Často se používá na hasičské oblečení, oblečení pro zásahové jednotky a vojáky.
Armacor – vynikající třívrstvý materiál. Speciální Cordura vyplétaná kevlarem, nalaminovaná Gore-tex membrána a krycí polyuretanová vrstva. Lze najít např. u výrobků Rukka, IXS, Daytona, Revit, Klim. V některých případech na něj výrobci dávají navíc teflonovou vrstvu. V dnešní době asi to nejlepší, z čeho se dá ušít textilní oblečení. Drahá hračka – používá se jen na výztuže loktů a ramen.
Carbolex a Carboflex - speciální konstrukce polyesteru a nylonu a polymeru, která je až o 500% odolnější než běžně odolný polyester. Je zároveň voděodolný a prodyšný jako membrána.
Cosatec – běžný polyester, nízká odolnost.
Duratec - polyamidové tažené vlákno s laminovanou membránou proti vodě, s dobrou dýchatelností. Velmi dobrá odolnost.
Dyneema - polyethylen z velmi dlouhých molekulových řetězců. Výrobce uvádí, že vlákno je až 10 x pevnější než ocel. Nádherně hladký a vynikající materiál. Kombinuje se s laminovanou membránou a PU vrstvou, často je také proplétaný vlákny kevlaru, jako Armacor. Používá se zřídka – materiál je moc drahý. V každodenním životě se s ním můžete setkat – až se někde potrháte, budete ho mít na těle ve formě chirurgické nitě na stehy.
Dymex - nylonová tkanina, nízká odolnost.
Dynatec - výborný nylonový materiál vyrobený z tažených polyamidových vláken. Výrobce ho obvykle prodává pokrytý permanentní nanovrstvou proti dešti. 500D Dynatec je zhruba o 50 % odolnější než 500D Cordura. U nás prodává tuším jen Halvarson a BMW na některých svých textilech.


 

Dynax - tažené polyamidové vlákno s vysokou pevností. Používá se s Denierem 100 na pružné panely podpaží, nebo na zadní straně kolen.
Durylon – nylonové vlákno. Nízká odolnost.
Fibertex – mix polyamidových a polyesterových vláken, střední odolnost. Používá třeba Bering.
Gore-Tex Pro, Goretex všichni známe. Tento materiál je třívrstvý laminát nylonových vláken, goretexové membrány a polyuretanové spodní ochranné vrstvy. Odolnost je zhruba na úrovni Dynatecu. Motooblečení z něj vyrobené se obvykle prodává v denieru 600.
Heros-tec - běžný polyester s polyuretanovou vrstvou pro vyšší odolnost. Průměrná odolnost. Z tohoto materiálu hodně vyrábí Held.
Hitena - mix polyesterových a polyamidových vláken, vhodné do extrémního počasí. Velmi dobře se čistí, proto se často používá v motokrosovém oblečení. Lze koupit třeba u firmy Icon.
Hi-Art - materiál podobný materiálu SuperFabric i co se vlastností týče. Používá hodně Halvarson.
Keprotec - materiál z napnutých aramidových vláken (kevlaru) s polyamimidovými vlákny. Velmi odolný, podobný kevlaru. Po zalití do pryskyřic se často používá se jako ochrana ramen, loktů, kluzné plochy rukavic. Se živičnými pryskyřicemi má potom podobné vlastnosti jako SuperFabric.

KEVC - stejně jako Keprotec z dílen Scholleru. Mix kevlarových a polyamidových vláken potažených polyuretanovou tvrdou vrstvou, doplněných elastomerem. Velmi pevný materiál, v motooblečení až vzácný. Jeden z mála materiálů, který má podobnou odolnost jako kůže.
Kodra - běžný polyester, nízká odolnost.
Maxtena - velmi hladký polyesterový materiál i přes svou hrubost vlákna. Dá se najít na některých výrobcích Revitu na méně exponovaných místech. Průměrná odolnost.
Maxtex – polyesterová tkanina se zvýšenou odolností proti oděru, povrchově oboustranně pokrytá polyuretanovým nástřikem. Celkově nízká odolnost. Na dotyk jako bavlna.
Ntex – běžný polyester, nízká odolnost.
Polyester – „vysoce pevný, zesílený, velmi odolný bla bla bla…“ jsou jen reklamismy. Obvykle jen zakrývají velmi obyčejný materiál s velmi nízkou úrovní ochrany.
Polytex – materiál z vysoce hustého polyetylenu. Extrémně odolný proti protržení. Zároveň je velmi lehký.
Polyoxford – zesílený polyester, nízká odolnost.
Soratex – nylonová tkanina s dvojitým polyuretanovým povrchem. Lehce voděodolná, běžně odolná.
SuperFabric – 32% polyesteru a 68% organické polymerové živice. Velmi odolný materiál, který se používá na lokty, ramena a kolena. Aktuálně asi to nejlepší co existuje proti oděru ramen a loktů.
Tactel – lehký nylonový materiál, při stejném denieru o 20% odolnější než jiné nylony. Používá se často na spodní prádlo a (ve vyšším denieru) i na motorkářské oblečení. Často ho používá firma Buse.
Taslan – polyamidový panel za tepla formovaný stlačeným vzduchem do textury. Vzniklá textilie je lehce lesklá, průměrně odolná.
Texdura – mix polyamidových a polyesterových vláken. Vyšší odolnost.
Xeratex Nylon – nylon jak je psáno, voděodolný, lehce nadprůměrně odolný.

Předem se omlouvám, kdybych v nějakém detailu měl špatný výklad. Nejsem chemik. Ale údaje by měly snad sedět, případně budu rád za reakci.

Co se týče jednotlivých materiálů, výrobci je velmi často kombinují. Takže je možné se setkat s bundou vyrobenou z Airdury (většina textilie) a Cordury 1680 Ballistic (zesílené lokty a ramena). Nebo z kombinací různých materiálů. Břicho a záda z Maxtexu, od prsou nahoru a vrchní část těla z Texdury a lokty a ramena z Hi-Artu. Kombinace jsou povoleny a pokud máte seznam materiálů, uděláte si obrázek z čeho je to vyrobeno.
Levné oblečení kombinuje obvykle levné materiály.
Drahé zase dražší – třeba Armacor + Cordura 750 + SuperFabric. Zde mohu výslovně jmenovat firmy, kde najdete u vybraných modelů ty nejlepší materiály: Alpinestars, Rukka, iXS, Revit, Klim, Stadler, BMW.

U materiálu motooblečení je to podobné jako se závodní motorkou. Na mizerném podvozku závodní motorku nepostavíte. Alespoň ne takovou, aby vyhrávala. Pokud je oblečení z mizerného materiálu, může mít střih jaký chce, barvu sebehezčí, ale v případě pádu neochrání. Je to samozřejmě otázka peněz. Taková bunda z Armacoru se zesílením ze SuperFabricu začíná na 20 tisících korunách. Ale dá se najít, když se hledá. Viděl jsem pěknou bundu od Cloveru z materiálu Duratec pod 10 tisíc Kč. Nebo od stejného výrobce bundu za 16 tisíc z materiálu Iron 1000, která splňuje normy pro sportovní závodní účely. Jak odolností svrchního materiálu, tak chrániči.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Iron 1000 – 24x odolnější než Cordura 500

U nových materiálů dochází k neustálému vývoji. Stejně tak vznikají nové materiály. Například nedávno vyjel samotný Gore-Tex (výrobce membrán proti vodě) se svým vlastním materiálem, svrchním odolným shellem, laminovaným se svoji vlastní membránou.

Jak je vlastně který materiál jak odolný?

Odolnost jednotlivých materiálů lze měřit. Slouží k tomu Modifikovaný Wyzenbeekův abrazivní test a stejnojmenná mašinka, kterou si kalibrovanou můžete koupit pro takové to domácí testování za pár tisíc dolarů na internetu. Orientačně si můžeme udělat následující graf:

Moderní kevlarové rifle

Rifle jsou fenoménem doby. Lehký poddajný materiál, který dobře větrá, pilot v něm vypadá dost civilně, když sesedne a je nucen jít po městě, a zároveň dostatečně cool, k čemuž nahrává moderní doba návratu ke klasice. Analogie dobových vaťáků a tesilových kalhot našich zeměpisných šířek se vrací k uvolněnému stylu zlatých roků. Džínové rifle se staly symbolem návratu mladé rebelie šedesátých a sedmdesátých let. Móda se vrací a dnes prakticky všechny firmy vyrábí motorkářské odolné rifle.
Ne všechny firmy ovšem vyrábí rifle z odolného materiálu. Jak je zřejmé z výše uvedené tabulky, bavlněná džínovina má slabou odolnost proti prodření. Je vhodná na nošení do práce, nikoliv však pro jízdu na motorce. Rifle bývají samozřejmě vyztuženy kevlarovými panely. Obvykle na bocích, zadku a na kolenou. Svrchní materiál ale často zůstává bavlněný a jakýkoliv i drobnější pád má potom často za následek totální destrukci celých kalhot. Někteří výrobci ubezpečují zákazníky, že jejich džínovina je s vyšší gramáží. Odolnost bavlněné tkaniny i tak zůstává nízká.

Ani tady se ale vývoj nezastavil. Již se dají snadno koupit rifle, které jakkoliv se drží designu klasického denimu, jsou ušity z mnohem lepších materiálů. Například Klim dnes vyrábí rifle ušité z cordurového denimu. Revit jde o kousek dále – jeho denim je mix cordury, coolmaxu a bavlny. A třeba Rokker jde u svého modelu Revolution ještě dál – jeho denim je kompletně vyroben z Dynatecu a navíc s laminovanou voděodolnou membránou. A kalhoty stále vypadají úplně jako rifle.

Jsou firmy, které se nezastaví a chtějí nabídnout to nejlepší. Rifle začínají šít už i z Dyneemy. Italské textilky už produkují Dyneema denim a začínají se objevovat první vlaštovky z tohoto skvělého materiálu.

Na konec dnešního dílu pár doporučení:

  • jakkoliv se to někomu poslouchá špatně, běžné oblečení z hovězí kůže je, co se týče ochrany lepší, než běžný textil
  • textil je ovšem lepší pro každodenní ježdění, je pohodlnější a pohotovější
  • vyžadujte od svého prodejce detailní specifikace materiálu oblečení. „fráze pevný polyester 620D“ nestačí, protože nijak nevypovídá o vlastnostech materiálu.
  • vyberte si výbavu z kvalitního materiálu. Cordura 500D by měla být absolutním základem. Materiály jako Dynatec, Duratec, Armacor, Carbolex, Aramex, Dyneema a Hitena v denieru 500 jsou lepší než Cordura 500. Cordura je ovšem vždy sázka na jistotu, pokud na oblečení nemáte moc peněz.
  • čím větší D, tím víc Adidas. Cordura 620D je výrazně lepší než 500D a tak dále
  • poctivý výrobce je schopen dodat certifikát výrobce textilie, že oblečení z jím deklarovaného materiálu z tohoto materiálu opravdu je. V asijských továrnách se totiž materiály běžně falšují a jako Corduru vám klidně prodají nejlevnější polyester. Vyhněte se totálním „neznačkám“.

V příštím díle seriálu se budeme věnovat vkládaným chráničům ramen, loktů, boků, kolen a zad.

Informace o redaktorovi

Dušan Hájek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (107x):



TOPlist