yamaha_demo_tour




Jaké oblečení do deště?

Venku lije jako z konve a vy sedíte doma. Dnes již ale existuje takové vybavení, že se jízda v dešti stává svým způsobem "příjemnou". Vybavení se skládá z: nepromokavé kombinézy, návleků na boty a návleků na rukavice.

Materiály:

Nejlepší jsou takové, které poskytují po určitou dobu i dobrou ochranu proti dešti, a navíc dýchají, na rozdíl od nepromokavých kombinéz. Například

Goretex

nebo

Cordura

.

Kombinéza do deště:

Kupte kvalitní. Velmi dobré jsou kombinézy z materiálu připomínajícího pogumovaný textil. Všechny švy musí být ale podlepené nepropustnou folií, zavařené a zdvojené. Kombinézy volte s textilní podšívkou. Materiál nepodložený textilií se totiž může roztrhat i po jedné hustě propršené dovolené. Navíc jde kombinéza jen velmi ztuha svékat. Ta se potom většinou přilepí na koženou kombinézu nebo bundu. Proto je lepší mít kombinézu s textilní podšívkou. Kombinézu si pořiďte radši větší, musíte brát v potaz, že na koženou kombinézu nebo bundu budete ještě navlékat tuto nepromokavou a snadno by se potom mohlo stát, že na motocyklu budete sedět pěkně přiškrceni. Nehledě na to, že každé napnutí například při nasedání na motocykl může kombinézu natrhnout. Kombinéza musí být uzpůsobena tak, abyste se do ní mohli dostat i v botách. Barva kombinézy by měla být co nejpestřejší, jelikož za deště, při snížené viditelnosti, by vás mohl snadno někdo přehlédnout a vůbec třeba nepočítat s tím, že se v tomto počasí dá vyjet na motorce.

Návleky na boty:

Návleky na boty jsou k dostání dvoje: s podrážkou a bez podrážky. Ty s podrážkou se trochu hůře navlékají a hlavně složené zabírají více prostoru. To je ovšem pořád lepší, než když používáte ty bezpodrážkové a kvůli nim lehnete, jelikož mají na špičce boty takovou kapsu, která se ráda zachytne za stupačku zrovna v okamžiku, když při zastavování budete chtít dát nohu na zem.

Návleky na rukavice:

Návleky na rukavice se vyrábějí ve třech provedeních: s pěti prsty, se třemi a jako palčáky, přičemž palčáky funkčně vyhovují nejméně. Některé návleky mají navíc jakési gumové návleky na ukazováčky, které za deště slouží jako stěrače na plexištít přílby.

Jedna dobrá rada na závěr:

Vydáte-li se již v dešti na cesty nebo vás někde na dovolené přepadne liják mějte napaměti, že kombinéza proti dešti neposkytuje žádnou ochranu proti případnému pádu. Jezděte opatrně.

Informace o redaktorovi

Jarda Ducháček - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist