globalmoto_duben_nolan




Závodní e-superbike Mission RS

Model RS (race special) je závodní verzí motocyklu Mission R. Disponuje výkonem 160 koní, jezdí přes 240 km/h a dojede přes 220 km.

Těsně před spuštěním prodeje modelu Mission R pro „běžné“ použití na silnicích, přišla kalifornská firma Mission Motorcycles se závodní verzí RS (race special) své elektrické střely. Mission Motorcycles se vyvinula z firmy Mission Motors, která stojí za vývojem součástí elektromotorů. Nový „e-superbike“ RS staví na úspěchu staršího prototypu, který deklasoval konkurenci při závodě elektromotorek TTXGP v roce 2011 na okruhu Laguna Seca.
Novinka má výkon 160 koní, který na zadní kolo přenáší jednostupňová převodovka. Na plnou baterii ujedete až 320 km (při reálné jízdě se dojezd bude pohybovat okolo 225 km). Maximální rychlost tohoto elektrického superbiku je přes 240 km/h. Točivý moment má hodnotu 163 Nm v celém rozsahu otáček (0 – 15 000 ot/min!). Zrychlení z nuly na 100 km/h by se mělo dostat pod hranici 3 vteřin!
Další RS úpravou oproti homologované „civilní“ R verzi jsou BST kola z uhlíkových vláken, odpružení Öhlins (specifikace WSBK) nebo Brembo brzdy z MotoGP. Rám vlastní výroby je kombinací frézovaných hliníkových odlitků s příhradovou části z chrom-molybdenových trubek. Z uvedených komponentů a závodních barev na kapotáži je každému jasné, že to v USA myslí se závody e-superbiků vážně.
O informace se stará dotykový displej a MissionOS software. Nejen, že se dozvíte, jak rychle jedete, ale můžete svoji trasu sledovat s pomocí GPS navigace. K multifunkčnímu displeji se dá připojit zařízení s iOS nebo Androidem kabelem nebo přes Bluetooth a můžete si stáhnout data do mobilu či tabletu. Na své si tedy určitě přijdou milovníci Hi-Tech vymožeností.
Očekávané vypuštění Mission RS a Mission R do prodeje je v létě příštího roku. Pokud jste se po přečtení úvodních informací nadchli pro elektro motorky, musíme vám dát studenou sprchu. Za model RS totiž zaplatíte skoro 60 tis. dolarů, což je v přepočtu více než 1 150 000 korun! Za ořezanější model R zaplatíte zhruba o polovinu méně.

Video


Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):
Motokatalog.cz



TOPlist