globalmoto_duben_nolan




Victory představuje elektrobike Empulse TT

Kdo sledoval letošní Tourist Trophy, tomu jistě neunikl elektrický motocykl, se kterým se tohoto legendárního závodu zúčastnila firma Victory. Toto ještě donedávna nemyslitelné spojení umožnila jiná společnost vyrábějící elektrické motorky. Firmu Brammo před nedávnem koupil koncern Polaris a první výsledek tohoto spojení je na světě.

Kapitoly článku

Victory totiž představilo svou vůbec první produkční elektrickou motorku. Tento počin, jenž startuje poměrně zásadní obrat ve směřování značky, nese jméno Empulse TT. Základ leží právě u zmíněného Brammo, jehož model Victory vzalo a lehce přepracovalo k obrazu svému.

Základem Empulse TT je baterie o kapacitě 10.4 kWh, pohánějící elektromotor. Díky tomuto ústrojí slibuje Victory dojezd na jediné nabití 104 kilometrů a to při svižné jízdě. Bude-li jezdec citlivě zacházet s plynem a využívat rekuperace, může se dojezd zvýšit až na 161 kilometrů, což už vůbec není špatné. Maximální rychlost přitom přesahuje 160 km/h.Nabíjení probíhá skrze unifikovanou zástrčku a nabíječka je integrovaná přímo v motocyklu. Pokud chcete dobíjet opravdu rychle, jde z originálního příslušenství dokoupit ještě nabíječ Stage 2, který doplní baterie za necelé čtyři hodiny času.

Jednou věcí je však Empulse TT ve světě elektrických motorek unikátní. Za elektromotorem, se totiž nachází klasická spojka a převodovka. Zacházení je ale trochu jiné než na běžných strojích, neboť spojka je potřeba pouze k řazení. Vzhledem k tomu, že elektromotor nemá volnoběh, lze zastavovat se zařazenou rychlostí a následně se rozjíždět pouhým přidáním plynu. Díky vysokému točivému momentu lze prý po městě nechat po většinu času zařazený třetí rychlostní stupeň a jezdit pouze s ním.

Zbytek motorky se od běžných spalovacích modelů zas až tolik neliší. Zadní tlumič i přední obrácené vidlice jsou plně nastavitelné, před jezdcem se tyčí multifunkční displej s analogovým otáčkoměrem a přední kolo krotí dva brzdové kotouče.V tuto chvíli je prodej potvrzen pro USA, nicméně je docela dobře možné, že se Victory dočkáme i na dalších trzích. Cena je stanovena na mastných 19 999 dolarů (490 tisíc korun).

Oficiální video

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (14x):
Motokatalog.cz



TOPlist