globalmoto_duben_nolan




Koloběžka Scrooser s elektromotorkem

Při pohledu na výtvor německého výrobce Scrooser by mohla nastat debata, jestli je to skútr nebo koloběžka. Podle nás je to spíš koloběžka. Každopádně by s ní mohlo být velmi zábavné svezení a do města se jeví jako ideální vozítko!

Scooser vznikl jako nápad stejnojmenné německé firmy z Drážďan. Jejich cílem bylo vytvořit atraktivní odrážedlo do města, na které nepotřebujete helmu ani řidičák. Zajímavé je, že není potřeba ani stojánek. Scrooser ve vzpřímené poloze totiž udrží jeho široká 8palcová kola s litými ráfky z hliníku.

Minimalistický design nedává moc prostoru pro uložení elektromotorku. Ten se tvůrcům podařilo vtěsnat do ráfku zadního kola. Motor má maximální výkon 1000 W a je poháněn 48 V Li-Ion baterií o kapacitě 960 Wh, která je schovaná v podlážce. Nabíjení bude trvat zhruba 1 – 3,5 hodiny v závislosti na stavu baterie a na použité nabíječce.
Zajímavé jsou dvě možnosti pohonu. První je klasické otočení plynovou rukojetí a o pohon se stará pouze elektromotor. S touto línější variantou ujedete na plně nabitou baterii až 35 km. Druhý způsob je podstatně zajímavější. Nese název Impuls Drive a spočívá v kooperaci jezdce s motorem. Jednoduše – když se odrazíte od země a zvýšíte rychlost o 3 km/h, automaticky se zapne motorek a vámi přidanou rychlost znásobí až 4x! Tímto způsobem ujedete až 55 km. Oba módy mají však omezenou maximální rychlost na 25 km/h.
O brzdný účinek se stará velmi účinná přední hydraulická kotoučová brzda. Zadní kolo je brzděno elektromotorem. Při brzdění se automaticky vypíná elektro pohon. S celkovou hmotností 28 kg nebude rychlé zastavení i při maximální rychlosti určitě žádný velký problém. Zajímavé je, že hliníkový rám, který vznik metodou tzv. „free-form 3D ohýbání“, má hmotnost pouhých 2,7 kilogramu. Nosnost se přitom pohybuje na 125 kilogramech.

Design je opravdu velmi minimalistický. Mezi doplňky a vychytávkami najdeme jen skromné LED osvětlení, ocelový bezpečnostní „řetěz“ zabudovaný v rámu a startér s klíčkem. Jízda na balónových pneumatikách slibuje pocit jako na snowboardu, což může být zábavné svezení, ale také zde bude velký valivý odpor.
Projekt je ve fázi shánění financí pro spuštění sériové výroby. Scrooser svoje kampaň spustil na veřejném investičním crowd-sourcingovém portálu Kickstarter, který se v poslední době těší stále větší popularitě. Předkupní právo na Scrooser si můžete koupit za 3 950 dolarů, což je zhruba 80 tisíc a to není zrovna málo.

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):
Motokatalog.cz



TOPlist