globalmoto_duben_nolan




Gas Gas v benzínu i elektrice

Katalánský Gas Gas předvedl na veletrhu EICMA své vyšlechtěné GP modely, inspirované továrními speciály ze světového šampionátu. Ano, řeč je o dvoutaktních soutěžních endurech, ale i trialových modelech. Čím dál větší pozornost věnuje také elektrice.

Kapitoly článku

Gas Gas stále jede ve dvoutaktním rytmu a pro Miláno si připravil dvojici parádních modelů Enduro GP. Tříkilo i dvěpade se vrhají na terénní tratě s širokou škálou doplňků, které nejen skvěle vypadají, ale také tak fungují. No řekněte sami, jestli Gasíkům nesluší přední vidlice Kayaba s černými kluzáky (DLC coating), řídítka a gripy Renthal, červené frézované brýle, nebo černé ráfky Goldspeed obuté do a výplet ve stejné barvě? Také plovoucí brzdové kotouče fungují i vypadají, podobně jako praktický trn pro snazší demontáž kola nebo nádherné červené frézované náby s logem Gas Gas.

Design plastů a vlastně kompletně celé Enduro GP modely jsou inspirovány továrními speciály fabrických jezdců Nambotina, McCanneyho, Basseta a Pohnila. Moc hezké je sedlo s protiskluzovými pásky, kompletní FMF výfuk, černá rozety nebo víko spojky s logem Rekluse.

Endura nové generace z jihu Evropy stále spoléhají na pérování Kayaba, brzdy Nissin, spojku Magura a výfuky FMF. Motory jsou krmeny karburátorem a pouze „voňavé“ palivo sosají z praktické transparentní nádrže. Co dále nového u Katalánců s rokem 2019, popisuje tento článek vydaný před milánskou výstavou. Mimo jiné představuje dvoutaktní „přátelské“ enduro ECRanger, který cílí na hobby jezdce, a také edici EC Six Days Chile, oslavující letošní, právě probíhající Šestidenní v Jižní Americe.

Model ECRanger a EC Six Days Chile

Trialové speciály Gas Gas TrialGP se nechaly inspirovat továrními kousky a kromě řady technických vylepšení oblékly slušivý sportovně střižený černo-červený kabátek. Velkou novinkou je fungl nová kyvná vidlice a zadní centrální tlumič Öhlins, který se prý osvědčil během seriálu mistrovství světa. Za pozornost rozhodně stojí karbonový airbox a speciální hliníkové stupačky Hard Rock. Gasíky jezdí náš výborný trialista Martin Matějíček a podle toho, co továrna v Itálii ukazuje, se má na co těšit.

Gas Gas přestavuje také elektrickou trialku TXE. Také elektro motorka s převodovkou a spojkou dostává novou kyvnou vidlici jako benzínové speciály, a to bezesporu přivítají tovární jezdci Marc Colomer a Loris Nubian, kteří dominovali TrialE Cupu v letech 2017 a 2018. Úplně nový je také controller, vlastně na elektrice to nejdůležitější. Vyrobeno bude pouze 200 kusů.

Katalánci dále představují elektrický eContact, tedy civilní trvalku pro širokou škálu jezdců, kteří si rádi vyrazí zařádit do přírody. Motorka je homologována v kategorii L3, tedy na úrovni benzínových stopětadvacítek, a jelikož nemá převodovku, můžete na ní jezdit i s řidičákem B. Pouhých 73 kg lehký stroj pohání 4,8kW elektromotor (špičkový výkon má ale 9 kW), sosající energii z LiPo baterky o kapacitě necelé 2 kWh. Podvozková technika je fajn, odpružení nese značku Ollé, brzdy jsou kombinace Braktec a NG a našince může těšit, že se eContact bude prohánět na pneumatikách Mitas.

Elektrikou budeme pokračovat dál, tentokráte v řadě dětských motorek. Ty si můžete pořídit jak pod značkou Gas Gas, tak Torrot (mateřská značka, které Gas Gas patří a která se elektrice věnuje na 100 %), jediný rozdíl je akorát v logu a barvách. Těšit se můžete na nové vyjímatelné baterky a především na bezdrátový Parental Control systém. Ten zajistí, že budete moci ovládat stroj bezdrátově na dálku prostřednictvím svého mobilu – omezovat, nastavovat nebo úplně vypínat motor. V nabídce budou velikosti One pro nejmenší (10“ kolečka, menší baterky) a Two pro větší (12 a 14palcová kola, větší baterky) a tři verze – Enduro, Trial, Supermoto. Aby té elektriky nebylo málo, Gas Gas představil ještě elektro kolo Pyrenees.

Informace o redaktorovi

Vláďa Novotný - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 18 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
pernik92 přispěl 6 Kč
motobikes přispěl 6 Kč
masi přispěl 6 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist