globalmoto_duben_nolan




Energica EGO

CRP, firma, která už přes 40 let dodává součástky i do Formule 1, expanduje do sektoru elektrikou poháněných superbiků. Pod patronací CPR vzniklá značka Energica představila model EGO, který rozhodně má co nabídnout!

Patří budoucnost elektrice i na silnicích? Možná to tak vypadá, protože s elektrobiky se v poslední době roztrhl pytel. Energica EGO je dalších zajímavým přírůstkem a oproti konkurenci není tichou střelou. Elektromotor slibuje i pořádnou zvukovou odezvu na přidání plynu, což určitě všechny závodníky potěší!
EGO nabízí 100 kW (136 koní) v rozmezí od 4 900 otáček do 10 500 ot./min. a točivý moment 195 Nm nastupuje od nulových otáček a končí v 4 700 otáčkách. Zrychlení z 0 na 100 km/h dělá 3,7 vteřiny a maximálka má limit v 240 km/h. O chlazení výkonného elektromotoru se stará olejový chladič.
Baterie s kapacitou 11,7 kWh disponuje funkcí rychlého dobíjení, takže za půl hodiny máte nabito 85 % kapacity. Při průměrné rychlosti 80 km/h ujedete 150 km, při 100 km/h dojedete 100 km a na závodní dráze by baterie měla vystačit na 50 kilometrů jízdy. Nic extra, ale s rychlodobíjením to není až takový problém. Hmotnost mašiny se vyšplhala kvůli baterii až na 258 kilogramů, což je poměrně dost.
EGO je osazeno špičkovými komponenty, jako třeba brzdy Brembo s ABS systémem Bosh, přední tlumiče Marzocchi, zadní Öhlins, nebo hliníková kola Marchesini.

Pokud vás doba elektriky pohltila a chtěli byste mít tuhle Italku doma, mějte na paměti, že dostupná bude až někdy na jaře v roce 2015 a předpokládaná cena se pohybuje okolo půl milionu korun.

Video - Energica EGO

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (8x):
Motokatalog.cz



TOPlist