globalmoto_duben_nolan




BMW představilo téměř sériovou podobu elektrického městského skútru Definition CE 04

Pokračuje tím vývoji městského elektrického dopravního prostředku, jak koncept BMW označuje, který nám továrna ukázala poprvé v květnu roku 2017. I když tu máme „téměř sériovou podobu“, podrobnějšími specifikacemi se výrobce doposud nepochlubil, pouze nastínil dojezd okolo 120 až 130 kilometrů a víme také, že baterie stejně jako u C evolution nebudou vyjímatelné.

Kapitoly článku

Jedno se BMW upřít nedá, a to fakt, že svými elektrickými koncepty dokáže vzbudit rozruch. A nemusí jít vlastně jenom o koncepty, jak dokládají sériově vyráběné automobily i3 a i8. Na ty už jsme si za ty roky celkem zvykli, ale když na ně koukáte, je na první pohled jasné, že nejde o úplně standardní auta. Oproti nim a hlavně dalším elektrickým jednostopým výtvorům je sériový elektrický skútr C Evolution takovou černou ovcí, protože jeho vzhled je vcelku standardní, dalo by se říct až trochu fádní. Oproti němu je i konvenční řada C 400 vizuálně hodně svá, o konceptech Vision Next 100, Vision DC Roadster a Concept Link ani nemluvě. Právě poslední jmenovaný se podle BMW blíží do sériové výroby, pro kterou zatím dostal název Definition CE 04.

Při transformaci čistě designového cvičení k reálnějšímu stroji se některé estetické prvky změnily, ale v podstatě jde o detaily. Základní koncepce s plochou podlahou plnou baterií a vodorovným sedlem zůstala, tou vlastně největší změnou je jiné přední světlo, které vypadá opravdu „homologovatelně“. Zmíněné sedlo je také trochu jinak tvarované, zřejmě pro větší použitelnost v reálném světě, drobně se změnily některé plastíky kolem pohonu a z boku stroje zmizely dva výrazné červené dráty. Zatímco přední část teď už opravdu vypadá připraveně pro provoz, na zadku čeká designéry ještě hodně práce, aby ji vybavili veškerými homologačními prvky v podobě světel, blinkrů nebo držáku značky. A i když to určitě pokazí všechny ty pečlivě kreslené křivky, u skútru, který by měl být především praktický, by to přece jenom nějaký ten zadní blatník chtělo…

Šedivý je původní koncept, bílý ten současný

Zvlášť když si na skútru vyrazíte v parádní bílé parce, speciálně ušité a připravené k tomuto stroji. Mimochodem o oblečení se také marketingové oddělení nebývale rozepsalo, nicméně za vypíchnutí stojí hlavně svítící pásky nebo kapsa na mobilní telefon s indukčním systémem dobíjení. energii světýlkům a telefonu bude dodávat integrovaná powerbanka, která půjde vyjmout pro případ praní. Skútr samozřejmě nabídne nezbytný úložný prostor, kam se vejde přilba. Přístup je nezvykle řešený přes boční odklápěcí část kapotáže. Velkou kapitolou už u původně představeného stroje Concept Link je konektivita, kde konečně dostáváme alespoň jeden exaktní údaj. 10,25 palců, to je úhlopříčka TFT displeje, který BMW představilo před necelým měsícem u R 1250 RT a který je k vidění i u Definition CE 04. Na místě palubní desky střídá vizionářský dotykový displej, nicméně tehdy proklamované funkce asi nebude mít problém přenést do reálného světla. Dokáže totiž zrcadlit mobilní telefon, takže promítání navigace nebo správa hudby, hovorů a textových zpráv není žádný problém. S displejem se samozřejmě vážou také standardní BMW ovladače na řídítkách a takhle bychom mohli vařit omáčku kolem představené novinky hodně dlouho, tisková zpráva budiž důkazem. Takže si stroj prohlédněte, zamyslete se nad tím, jestli se vám líbí nebo ne a fajnšmekři si mohou o vizích BMW Motorrad a jejich novém konceptu Definition CE 04 přečíst níže v tiskové zprávě.

Tisková zpráva

Skútrem BMW Motorrad Definition CE 04 BMW Group na platformě #NEXTGen 2020 představuje téměř sériovou verzi konceptu BMW Motorrad Concept Link. Jako spojovací článek mezi analogovým a digitálním světem uživatele je BMW Motorrad Definition CE 04 jak dopravním prostředkem pro každodenní dojíždění do města, tak komunikačním prostředkem. S elektrickým pohonem, průkopnickým designem a inovativními řešeními konektivity se vydává předefinovat segment skútrů.

„Připojeno k životu“ – elektricky nabíjeno a připojeno do života jezdce.

Elektricky poháněný koncept BMW Motorrad Concept Definition CE 04 byl důsledně vyvíjen a přizpůsobován tak, aby vyhovoval každodenním potřebám a požadavkům zákazníka. V souladu s heslem „Připojeno k životu“ kombinuje analogický svět zákazníka s digitálním. Ve spojení s odpovídající inteligentní výbavou motorkáře vzniká komplexní, vysoce emocionální a nově koncipovaný zážitek z mobility.

„Elektrická mobilita je ústředním hnacím systémem BMW Group a v naší strategii udržitelnosti na tuto technologii neustále spoléháme. Elektrické pohony jsou aktuálním tématem také pro BMW Motorrad, a to zejména pro městské prostředí. Představením skútru BMW C evolution v roce 2013 jsme se v této oblasti stali průkopníky. BMW Motorrad Definition CE 04 je logickým pokračováním strategie elektromobility v rámci městských aglomerací a poskytuje konkrétní náhled na to, jak by moderní sériový motocykl mohl vypadat. Tím posuneme jednostopou mobilitu v metropolitních oblastech na zcela novou úroveň, a to jak technicky, tak i vizuálně,“ vysvětluje Edgar Heinrich, ředitel designu u BMW Motorrad.

Inovativní architektura a průkopnický design.

Segment definující design Definition CE 04 představuje novou městskou estetiku. Zatímco BMW Motorrad Concept Link z roku 2017 stále vypadal jako vize daleké budoucnosti, letošní BMW Motorrad Definition CE 04 přenáší radikální design stroje Concept Link do sériové výroby s téměř nezměněným vzhledem.

„Podařilo se nám do sériové produkce přenést mnoho inovativních prvků a detailů konceptu. Technická řešení, jako jsou ploché energetické zdroje v podlaze a kompaktní hnací ústrojí, nám umožňují vytvořit vysoce osobitý design, který definuje novou městskou estetiku a jasně se odlišuje od konvenčního stylu. Design, který splňuje základní požadavky na jednoduchou funkčnost, jasnou estetiku a digitální realitu, v níž dnešní uživatelé žijí. Nová konstrukce vedla k vizuální revoluci a přinesla mnoho nových designových témat. Možná bude rozdělovat, ale zcela určitě vynikne,“ pokračuje Alexander Buckan, technický ředitel BMW Motorrad.

Vizuálně se BMW Motorrad Definition CE 04 jednoznačně odlišuje od skútrů, jak je známe. Namísto toho protáhlá nízká kapotáž motocyklu a jeho diagonálně stoupající přední část vytvářejí siluetu, která je moderní a svěží. Rozměrný a rozvážný design ploch s ostře řezanými hranami dokonale zapadá do moderního městského prostředí. Plochá baterie v podvozku nabízí nové možnosti, jako je například nový osvětlený úložný prostor, který se otevírá vyklopením do strany. Jezdci nabízí snadné uložení přilby a dalšího vybavení. Nízko umístěná baterie navíc snižuje těžiště, což zaručuje hravou ovladatelnost a zábavu při dynamické jízdě.

Čisté tvary a moderní technologie interpretované v nadčasovém stylu.

Čisté linie, velkorysé plochy a osobitý design podtrhují moderní dojem z proporcí. Toto řešení dále umocňuje dvoubarevné provedení: pod moderní povrchovou úpravou v bílé metalíze Mineral White se nachází matně černé jádro motocyklu, jeho technické srdce. Rozprostírá se zepředu dozadu, a kromě pneumatik a předních světel zahrnuje také pohonnou jednotku a prvky podvozku. BMW Motorrad Definition CE 04 záměrně obnažuje motocyklovou technologii jako součást svého designu. Proto boční panely zcela nezakrývají zadní část, ale místo toho se jako malá křídla táhnou přes boční partie motocyklu a odhalují pohled na pohonnou jednotku, chladicí žebra, jednostranné kyvné rameno, pružicí a tlumicí jednotku a ozubený řemen.

Design světel je stejně jednoduchý jako moderní. Dvě přední LED světla ve tvaru písmene U se vyznačují minimalistickým designem. Jejich jasné rozvržení a úzké kontury zdůrazňují moderní a průkopnickou vizuální přitažlivost přední části. Zadní světla byla integrována do zadních bočních panelů v podobě dvou světelných prvků tvaru písmene C.

Praktický design a ergonomie.

„Skútr není ‚zábavná motorka‘ určená na jízdu za pěkného počasí v horách, ale praktické každodenní vozidlo pro jízdu z domova do kanceláře nebo na večerní schůzku s přáteli – prostě stroj do města na každý den,“ říká Alexander Buckan. „Proto jsme se intenzivně zabývali návrhem systému pohonu a ukládání energie, aby vyhovoval potřebám skutečného uživatele: cílová skupina ve městě žijících zákazníků jezdí hlavně krátké vzdálenosti, přibližně 12 kilometrů denně. Komfort na dlouhé vzdálenosti je proto méně důležitý než variabilní ergonomie a snadná dostupnost. Tímto způsobem jsme mohli vytvořit ,plovoucí‘ lavicové sedlo, které umožní pohodlně nasednout, a to i na místo spolujezdce. Nabízí také vylepšenou ergonomii i pouze pro jezdce bez ohledu na jeho výšku a délku jeho nohou.“

Bezproblémové připojení.

Pokud jde o design a digitální funkce, BMW Motorrad Definition CE 04 se vždy zaměřuje na praktická a uživatelsky přívětivá řešení. BMW Motorrad vidí v interakci mezi výbavou stroje a jezdce velký potenciál z hlediska bezpečnosti, pohodlí a emocionálního zážitku. Jezdec je se svým okolím propojen pomocí chytrého telefonu prostřednictvím BMW Motorrad Definition CE 04. Jeho 10,25palcový displej je dosud největším v segmentu skútrů a funguje jako rozhraní mezi digitálním a analogovým světem jezdce.

Výbava jezdce jako součást komunikace s vozidlem.

Návrháři učinili průlom také v oblasti výbavy motorkáře: „Záměrně jsme chtěli vytvořit módní vzhled, který je spíše městský, ale ve srovnání s klasickým motocyklovým oblečením zároveň vysoce funkční. Chceme vyrábět produkty, s nimiž můžete sesednout z motocyklu a bez problémů zvládat každodenní povinnosti. Výbava motorkáře zároveň nabízí ochranu, na kterou jste od BMW Motorrad zvyklí, a stává se dokonce součástí komunikace vozidla s okolním světem,“ vysvětluje Julia Lein, ředitelka produktů výbavy motorkářů u BMW Motorrad.

Hlavním prvkem výbavy jezdce, vyvinuté exkluzivně pro BMW Motorrad Definition CE 04, je ležérně střižená zateplená parka vhodná pro každodenní použití. Komplet doplňují černé jezdecké džíny, stylové tenisky a otevřená bílá přilba. Žíhaná bílá bunda parka nabízí díky širokému střihu vysokou úroveň pohodlí a svým městským stylem je současně velmi osobitá. Ještě větší dávku stylu zajišťuje vysoký límec a velká kapuce. Městský vzhled, díky němuž můžete sesednout ze skútru a ve velkém stylu jít rovnou do práce, zdůrazňují detaily, jako je umístění zipů nebo diskrétní potisk. Technologicky vyspělý materiál parky je vodotěsný, robustní a prodyšný. Flexibilní chrániče zabudované do této bundy poskytují bezpečnost očekávanou od BMW Motorrad. Inovativní prvky, jako jsou integrované reflexní proužky na rukávech a kapuci, zajišťují lepší viditelnost v silničním provozu a lze je zapnout pomocí senzorů v rukávu. Aby byl telefon jezdce neustále plně nabitý, je vnitřní kapsa parky vybavena indukčním nabíjením pro chytrý telefon. Výbava jezdce se přirozeně začleňuje do jeho života.

Grafika jako jedinečný stylový prvek.

Nový koncept optimálním způsobem představuje decentní grafický design BMW Motorrad Definition CE 04. Možné jsou však zcela odlišné designové verze. Gerald Höller, grafický designér společnosti BMW Motorrad Design, vysvětluje: „Díky nové konstrukci jsme tímto motocyklem vytvořili něco zcela nového – a v budoucnu to chceme pomocí grafiky a barev zdůraznit ještě více. Skútr CE 04 Definition vnímáme téměř jako pohyblivou obrazovku, díky které může zákazník vyjádřit svou osobnost – od elegantně moderní až po městskou.“

Elektromobilita BMW Motorrad

V návaznosti na strategii udržitelnosti BMW Group se BMW Motorrad rovněž snaží důsledně usilovat o elektromobilitu. S konceptem Concept e BMW Motorrad již v roce 2011 ukázala, jak může vypadat elektromobilita v městském prostředí. Poté následoval první prototyp BMW C evolution, který byl představen v roce 2012 během letních olympijských her v Londýně. BMW Motorrad byla vůbec prvním výrobcem z prémiového segmentu, který v roce 2014 uvedl na trh sériově vyráběný motocykl C Evolution, díky němuž se denně dojíždělo za prací čistě elektrickým jednostopým vozidlem. Ale to byl jen začátek. U nástupnického modelu dostali návrháři a vývojáři zcela volnou ruku. Výsledek: zcela nová konstrukce a ikonický design. Konceptem BMW Motorrad Concept Link již značka ukázala, jak může vypadat budoucnost městské bezemisní jednostopé mobility. BMW Motorrad Definition CE 04 nyní pokračuje ve strategii elektromobility BMW Motorrad pro městské aglomerace a poskytuje tak konkrétní představu, jak by mohl vypadat moderní sériový stroj daného typu.

Informace o redaktorovi

Press - (Odebírat články autora)
Honza Zajíček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):
Motokatalog.cz



TOPlist