yamaha_demo_tour




Motopřípravky.cz jsou český projekt od nadšence pro nadšence

Pro mnoho motorkářů je péče o jejich stroj nedílnou součástí koníčku jako takového. S láskou jezdí, a pak se stejnou láskou dopřávají svojí jednostopé radosti důkladné očisty, servisy, výměny pneumatik… I když třeba zrovna na výměnu pneumatik se v domácích podmínkách nezmůže zdaleka každý – přece jenom dílenská výbava něco stojí, a kdo má všechny ty cajky v malé garáži skladovat. Naštěstí jsou tu i jedinci, kteří uvažují právě tímto směrem.

Kapitoly článku

„Chtěl jsem si na motorce vyvážit kola“ začíná příběh Radek Novák. Tahle zdánlivě drobná servisní samozřejmost ale není úplně drobná ani samozřejmá, když na to nemáte vhodné vybavení. A jak sám brzy zjistil, i ta nejobyčejnější a nejmenší vyvažovačka je dost neskladná. Sednul tedy k pomyslnému rýsovacímu prknu a udělal si vlastní, úplně jednoduchou statickou vyvažovačku. Ta sestává z osy s ustavujícími kužely vytištěnými na 3D tiskárně, a z jednoduchých „základen“ s kuličkovými ložisky, do nichž se osa posadí. Kolo se na vyvažovačce samo ustálí nejtěžším místem dolů, a naopak na nejvyšší bod se nalepí závaží. Tenhle extrémně jednoduchý systém pak Radek zkusmo nabídnul podobně smýšlejícím jedincům, a v zásadě náhodou tak položil základy svojí nové firmy Motopřípravky.cz.

Jednoduchá vyvažovačka sice za těch pár let existence prošla jistým vývojem, ale v nabídce je stále jako jeden z „nosných“ produktů. Zároveň vlastně geniálně ilustruje hlavní myšlenku Motopřípravků, a sice nabídnout skladnější alternativy dílenského nářadí pro motorkáře, kteří si rádi na své motorce pracují sami. „Pokud vím, že budu něco potřebovat jednou nebo dvakrát do roka, nechci to mít zbytek roku v garáži, kde to bude překážet“ doplňuje Radek.

K vyvažovačce, která nezabere víc místa než jeden větší očkoplochý klíč, brzo přibylo i nářadí pro repase vidlic. Konkrétně narážeče gufer, vytištěné na 3D tiskárně, ale i klíče na vrchní zátky vidlic, opět vymyšlené tak, aby fungovaly jako levnější a skladnější alternativa k celé sadě klíčů všech velikostí. V tomto případě jde o tři ocelové ploché klíče různých velikostí, do nichž se pak vkládají vložky vytištěné na 3D tiskárně.

Z těch sofistikovanějších kusů nářadí lze jmenovat třeba kombinovanou stojanovou vyvažovačku a centrovačku na kola, ale i skládací zouvačku pneumatik. Opět jde o to, že i obyčejná mechanická zouvačka zabere dost místa. Ta Radkova má ale ve složeném stavu rozměry aktovky a vejde se na skříň nebo vedle ponku. Navíc jsem musel ocenit s jakým smyslem pro detail je zouvačka vyrobená – byť současná verze má ještě jako osu klasickou závitovou tyč – další provedení už budou mít ocelovou kulatinu s vyřezanými závity.

Právě při vývoji sofistikovanějšího nářadí vznikla taky potřeba svářet, což Radek do té doby nikdy nedělal. „Přihlásil jsem se do svářečského kurzu a myslel si, jak bude za chvíli vyřízeno. Pak jsem ale zjistil, že tam musím chodit dva měsíce každý všední den, a když to jde zrovna dobře, pustí mě domů třeba ve dvě.“
Sváření však bylo nezbytné pro rozvoj a hlavně výrobu přípravků. Veškerá výroba totiž probíhá v Radkově dílně, kde se nachází nejen 3D tiskárny, jedoucí prakticky nonstop, ale i pila, zakružovačka, svářečka a další nezbytné vybavení. Jen vypalované a obráběné díly si Radek nechává vyrábět a pozinkovat u společností v okolí, všechny součásti se ale nakonec stejně sejdou ke kompletaci u něj.

Radek se zároveň snaží, aby každá další série nářadí byla o kousek vychytanější než ta předchozí, a souběžně vyvíjí nové přípravky. V současnosti u něj v dílně vzniká třeba nová podoba narážeče gufer, ale i jednoduchý přípravek na jejich navlékání. A chystají se i motocyklové stojany, nejprve pákové pod endura a krosky, posléze přibydou i pod kyvku nebo pod přední kolo.

Motopřípravky jsou zkrátka firma pod vedením nadšence, který vyrábí nářadí pro další nadšence. Myšlenka nářadí, které slouží jako skladnější alternativa profesionálních přípravků, se jeví jako velmi nadějná a na Radkovi je vidět ohromné zapálení pro věc, když přijde na témata vývoje a výroby. Našlápnuto má slušně, takže držíme palce.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 15 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
radektt přispěl 15 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):
Související firma



TOPlist