yamaha_demo_tour




Ducati Monster "Flat Track"

Hádali byste bez přečtení titulku, že základem téhle stavby jeden z prvních modelů Ducati Monster? Podle odkrytého příhradového rámu možná ano, ale jinak jej americký designér Alex Earle předělal téměř k nepoznání. A proměna do stylu závodního stroje tamní obdoby ploché dráhy se mu fakt povedla.

Alex Earle bydlí na jihu Californie a živí se jako automobilový designér. Kromě toho má rád motorky, a v garáži mu donedávna stál Monster první generace z roku 1994. Jenže ten ho ve své sériové podobě časem omrzel a tak se jeho majitel rozhodl pro přestavbu. Nechtěl ale postavit další z mnoha café-racerů, a raději převlékl svůj oblíbený italský V-Twin do povedeného flat-trackového dresu. 
Stejně jako při své běžné práci Alex začal skicou. Tužkou nakreslil vysokou motorku s výraznou horizontální linií na velkých 19” kolech, s miniaturní nádrží posazenou pod úrovní horních brýlí. Přidal široká řídítka, masivní přední vidlice a velké číselné tabulky, prostě všechno, co má správný tracker mít. Budoucí tvary kapotáží už pak vznikaly na modelu v měřítku 1:5, vyrobeném z pěny, papíru a polystyrenu.
Kamarádi z automobilové branže pomohli Alexovi  vytvořit počítačový 3D model, který posloužil při tvarování formy na kapotáž. Výfuky, podsedlový rám a nízkou dvanáctilitrovou nádrž posvařoval Dennis Přední kolo pochází ze staré Kawasaki, zatímco zadní ráfek byl původně předním kolem Harleye. Aby se na něj vešla pneumatika Maxxis DTR-1 potřeboval trochu rozšířit, což si vzal na starost Richard Pollock z firmy Mule Motorcycles.
Kryty předních vidlic dodávají motorce robustní vzhled, což se nedalo říci o původní přístrojovce, kterou nahradil bezdrátový cyklo-computer Knog s 12 funkcemi. Hotové dílo, za nímž stojí stovky až tisíce hodin práce, opatřil lakem v odstínu vojenské zelené Kenny Oneill. Rám a všechno co jde sundat z motoru má eloxovaný povrch.
Alex je na svůj první customérský výtvor tak pyšný, že chce kapoty a další díly nabídnout  dalším zájemcům prostřednictvím nového webu Earle Motors. Kromě laminátových kapot je součástí kitu hliníková nádrž, kola, výfuk a přední světlo. Monster Tracker - jak jej jeho tvůrce pojmenoval - se dá postavit nejen z Monstera první generace, ale po menších úpravách pasuje i na Harley-Davidson XR1200.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (22x):
Motokatalog.cz



TOPlist