globalmoto_duben_nolan




Pavel Liška, Honza Révai a Hynek Bernard jsou Vandráci

Trojice známá z projektu Moto cestou necestou 4. Ledna odlétá za novou dobrodružnou cestou, tentokrát do Střední Ameriky, kde vznikne osmidílný cestovatelský dobrodružně humorný dokumentární pořad. Oproti předchozímu projektu chtějí ale jít víc „na dřeň“, minimalizovat vymoženosti 21. století, spát pod širákem, všechno to vzít tak nějak punkověji bez podpory štábu a spaní v hotelích.

Kapitoly článku

Zatímco motorky už plují do Panamy, sešla se trojice dobrodruhů v bageterii v pražském centru, aby nám představila své plány: „Budeme se spoléhat na vlastní intuici, rady a pomoc místních obyvatel. Chceme s nimi navázat co nejužší kontakt, žít s nimi. Cesta prověří naše schopnosti přežití v cizím, kulturně vzdáleném světě, daleko od rodin. Naším cílem je být naprosto autentičtí, s čímž souvisí i forma natáčení," vyjádřil se k projektu Pavel Liška a Honza Révai ho doplnil: „Poprvé jsme se všichni dohromady sešli při natáčení dokumentu Moto cestou necestou - Kavkaz 2013. Hynek jako kameraman a režisér, já s Pavlem jako účastníci a „herci“. Po poslední výpravě, v rámci stejného projektu Moto cestou necestou Jižní Amerika 2015, jsme se nezávisle na sobě rozhodli z projektu MCN odejít a vytvořit vlastní, originální, ale především autentický projekt.“

Jít vlastní cestou se rozhodli hlavně proto, že projekt Moto cestou necestou je koncipovaný spíš výletnicky, zatímco oni jsou, jak sami říkají, divočejší typy a touží po větším dobrodružství. „Vracíme se až 30. března a to nám umožňuje, že si budeme moc točit, co budeme chtít. Pokud se nám někde bude líbit a bude téma natolik zajímavé, že tam budeme chtít setrvat, tak tam setrváme a nebude nám v tom bránit časová nebo produkční tíseň,“ dodal Révai a pokračuje: „Máme sice trošku naplánovanou cestu, ale budeme otevření všemu, co nás potká.“ Pavel k tomu vysvětlil, že budou mít velkou možnost improvizovat, což dřív neměli, a tak když jim zachutná tequilla nebo budou chtít prozkoumat taje místního kokainu, nebude jim nic bránit. Jak je vidět, cestě bude vládnout humor cestovatelům vlastní.

A i když je tohle dobrodružství ve velmi volnomyšlenkářském duchu, mají určité úkoly a cíle: „Na téhle cestě máme zároveň věci, které chceme absolvovat. Třeba od etnografa Miroslava Stingla máme dva takové úkoly, které bychom mu rádi splnili. Další věc jsou šamanské obřady, které jsou známé i u nás, a protože se samozřejmě chceme stát lepšími lidmi, tak chceme absolvovat tenhle šamanský obřad,“ vysvětlil Pavel Liška.

O tom, že jde o jejich vlastní pořad a nestojí za nimi velká produkce svědčí i motorky na kterých pojedou. Jejich vlastní motorky, přesněji Hynkova KTM 990 Adventure, Honzovo BMW R 1150 GS Adventure a Pavlova Africa Twin 1000. Kromě toho ale budou taje Střední Ameriky prozkoumávat pěšky, na lodi či z koňských sedel, protože ne všude je možné dojet na motorce. S punkovějším pojetím cesty a zároveň se záměrem se co nejvíce přiblížit domorodcům souvisí i oblečení, kdy nechtějí vypadat jako kosmonauti. Proto nečekejte cestovatelské komplety za desetitisíce. Kluci to chtějí celé odjet v co nejcivilnějším oblečení, takže motorkářské džíny, nějaká ta bunda, otevřená přilba a obyčejné kožené boty. Klukům přejeme, ať se jim to nevymstí, užijí si to, a ať nám na podzim v televizi pustí nějaký zajímavý materiál. Průběh jejich cesty budete moc sledovat i na našich stránkách.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Informace o redaktorovi

Honza Zajíček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 8 Kč od 8 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Marian16 přispěl 1 Kč
masi přispěl 1 Kč
afo přispěl 1 Kč
PEPE800 přispěl 1 Kč
peeet přispěl 1 Kč
puffybodie přispěl 1 Kč
klubko přispěl 1 Kč
TiborTeam přispěl 1 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (52x):



TOPlist