yamaha_demo_tour




Mobilní aplikace Driftix - motorkáři pomáhají motorkářům

Mobilní motorkářská aplikace vyvinutá v České republice spojuje od roku 2017 fanoušky jedné stopy napříč téměř šedesáti státy světa. Prvotní myšlenka byla přitom zcela jednoduchá – vytvořit aplikaci, která dokáže pomoct v případě nouze. Dnes díky Driftixu můžete poznat nové přátele, zajímavá místa a trasy nebo nakoupit a prodat cokoli s motocykly spojené.

Kapitoly článku

Všechno zlé je k něčemu dobré. Kdyby Vaškovi Turkovi uprostřed saharské pouště nevyhořela elektrika na jeho motorce, Driftix by nejspíš vůbec nevznikl. Jak tam tak uprostřed ničeho stál a přemýšlel co s tím, začala se v jeho hlavě pomalu rýsovat myšlenka na mobilní aplikaci, která by v podobných případech dokázala pomoct. Je fajn mít doma skvělého servisáka, ale ten je vám tisíce kilometrů od domova k ničemu. V tu chvíli potřebujete někoho místního, někoho kdo se vyzná, poradí nebo je ochoten pomoct. A právě aplikace Driftix vám pomůže toho člověka sehnat. Mimochodem, celý Saharský příběh, včetně detailů o nešťastném regulátoru, si můžete přečíst ve Vaškovu cestopisu: Vandr Saharou 3.0

Ale zpět k Driftixu. Celá aplikace funguje na principu spojování motorkářů v dané lokalitě. Ve velkých uvozovkách je to takový motorkářský Facebook, na rozdíl od něj ale nemusíte mít strach o svoje soukromí a stejně tak se nemusíte bát, že vás aplikace bude otravovat nějakými stupidními příspěvky a výzvami. Její hlavní a nejpropracovanější funkcí je takzvaná pomoc v nouzi. Kdykoli se vám něco na motorce nebo s motorkou stane, nevíte si rady a potřebujete pomoci (nehoda, technická závada nebo defekt, problém jestli chcípat klíčkem nebo chcípákem se sem nepočítá) jednoduše napíšete zprávu, kde popíšete svůj problém, můžete k tomu přidat i fotky a vše zveřejníte na Driftixu. Zpráva s vysokou prioritou se okamžitě zobrazí všem motorkářům v okolí, takže je dost vysoká šance, že vás někdo z vaší svízelné situace vysvobodí. Na nouzové volání jde pomocí aplikace ihned odpovědět, a pokud zadáte viditelnost svého příspěvku na mapě, rovnou se k vám můžou zachránci nechat navigovat. Všechno samozřejmě funguje i v opačném případě, kdy vám vyskočí na obrazovce něčí prosba v nouzi, a vy se nešťastníkovi rozhodnete pomoct. 

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Aby tohle bylo možné, musíte si samozřejmě založit svůj profil, nehledejte v tom ale nic složitého a vlézavého. Driftix si zakládá na vysoké ochraně soukromí a i z toho důvodu se nepřihlásíte třeba přes Facebookový profil. Jediné údaje, které po vás registrace chce, je přezdívka, e-mail a heslo. Ostatní věci jsou dobrovolné, třeba jako vyplnění profilu motorky nebo místo bydliště. Samozřejmě čím víc toho o sobě prozradíte, tím jste pro ostatní motorkáře dosažitelnější.

Další funkce Driftixu je totiž tak trochu podobná naší databázi motorkářů. V profilu motorky si můžete přidat fotku a krátký popisek, jenže na rozdíl od naší databáze, která není ani v mobilní aplikaci dostupná, probíhá hledání ostatních uživatelů hlavně na základě místa. S tím, že Driftix používají motorkáři z 56 zemí světa, přichází super možnost třeba při plánování dovolené v sedle. Když pojedete například do Španělska, můžete zkusit oslovit pomocí integrovaného messengeru místní uživatele, kteří můžou doporučit kudy jet, kam se podívat a kde se najíst. Tipy od místních jsou totiž vždycky víc, než rady vyčtené z komerčního průvodce. Podobným způsobem se můžete podívat i na potenciální parťáky na ježdění v místě bydliště.

Samostatnou kapitolou je pak první velká záložka na hlavní obrazovce s názvem Space Driftix. Ta vám totiž dokáže všechno výše zmíněné výrazně usnadnit. Je to takový velký vesmír, kam všichni uživatelé můžou posílat užitečné zprávy. Najdete tu tak výzvy na společné vyjížďky, nabídky ke koupi či prodeji, motoakce, zajímavá místa nebo pěkné trasy. Stačí si vybrat, co a v jakém dosahu vás zajímá, takže se opět nemusíte bát zahlcení obsahem, který vás nezajímá. K dispozici je i mapové zobrazení, kdy si snadno vyberete třeba zajímavý bod ve vaší cílové destinaci, pak už jenom klepnete na tlačítko navigovat, vyberete si v telefonu preferovanou navigaci a frčíte. Ještě předtím ale přímo v aplikaci můžete zkontrolovat, jaké je v místě aktuální počasí. A co když jste třeba na dovolené v Alpách? Na vrcholku passa vytáhnete Driftix a kouknete, kde co v okolí nebo po cestě doporučují místní a můžete vyrazit. V případě, že si vyberete doporučenou trasu, se můžete podívat jaké je počasí na začátku trasy i v jejím cíli a místní předpověď počasí jde ostatně kontrolovat i na domovské stránce.

Tam je vedle červeného tlačítka Help pro pomoc v nouzi i zelený čudlík s názvem "I´m OK". Bystřejší už asi tuší o co jde, těm ostatním prozradíme, že jde o skvělou vychytávku, pomocí níž můžete snadno informovat své blízké, že jste v pořádku. V aplikaci zadáte e-mail dotyčného, komu chcete posílat zprávy a předdefinujete odesílaný text. Zapomnětliví si můžou dokonce zapnout upomínku, aby zprávu nezapomněli poslat. Na smartphonu pak pinkne upozornění a vy jednoduchým zmáčknutím tlačítka pošlete vyvolenému zprávu, ve které se navíc ukáže i vaše poloha. Odpadá tak datlování SMSek nebo dlouhé hovory domů. Nejvíc vyhráno ale mají majitelé chytrých hodinek. Funkce I´m OK se umí zobrazit i na nich, takže pro informování blízkých nemusí ani vytahovat telefon.

Je vidět, že při vývoji tým okolo Vaška přemýšlí a že jde o produkt motorkářů pro motorkáře. Dalším bonusem je fakt, že nejde o žádný studentský projekt nebo podivně fungující startup, appku totiž vyvíjejí profesionálové. A nejen čeští, aplikace spolu s webem a blogem jsou dostupné v šesti jazykových verzích, na kterých se podílejí rodilí mluvčí. My se přidáváme k více než 5 000 uživatelů, kteří mají v současné době Driftix nainstalovaný a díky základní myšlence „pomáhej druhým, nikdy nevíš, kdy budeš potřebovat pomoct ty sám“ ho řadíme na přední příčky v našem seznamu. Jen tak dál Vašku a těšíme se, co dalšího pro nás v rámci Driftixu s týmem připravíte. Aplikace je čerstvě dostupná také ve verzi pro iOS, která v prosinci doplnila už zaběhlý Android, na kterém appka běží od září 2017.

Videa

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

 

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

 

Informace o redaktorovi

Honza Zajíček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 45 Kč od 18 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
jongi přispěl 3 Kč
Vit5 přispěl 3 Kč
kejml78 přispěl 3 Kč
froggz přispěl 3 Kč
todik77 přispěl 3 Kč
camblo přispěl 3 Kč
Honzatuu přispěl 3 Kč
2lizard přispěl -1.5 Kč
krysar_cz přispěl -1.5 Kč
Marťas33 přispěl 3 Kč
deadpetr přispěl 3 Kč
strecKopca přispěl 3 Kč
brok69 přispěl 3 Kč
nick6 přispěl 3 Kč
DoktorMax přispěl 3 Kč
Clint. přispěl 3 Kč
kokonhead přispěl 3 Kč
Ritchy přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist