ktm_unor




Supermoto 01/2010 + Katalog

Obsah nového čísla časopisu Supermoto a nového katalogu modelů 2010.

Sportovní luxus

Konečně! Celí nedočkaví okukujeme novou vlajkovou loď Hondy. Šup do kombinézy a hurá ven! Díky celkovému vyvážení a především fantastické funkci převodovky DCT s dvojitou spojkou kombinující rychlost s nevídaným komfortem nás naplňuje úžasem. A ještě jedna skvělá zpráva, na trhu bude nová Honda už v lednu!
Frederico Aliverti/F.G.

Kawasaki

Kawasaki byla jediným z japonských výrobců, který se v lombardské metropoli blýskl standardním počtem novinek, byť se už o většině z nich stejně vědělo předem. Většinu úsilí věnovali větším či menším modernizacím známých modelů, úplně nové jsou dvě čtyřdobé stopětadvacítky.


Italská grácie, německá důkladnost

Poprvé se v naší republice představila nová modelová řada Husqvarny pro rok 2010, a to hlavně díky dovozci, panu Drahomíru Medveďovi a jeho společnosti Moto Prestige. Jezdilo se v Jiníně v listopadovém sluníčku, na motokrosech i endurech, na čtyřtaktech i dvoutaktech. Pro Supermoto testoval tentokrát David Čadek. Ivo Helikar, foto autor

Yamaha MT-01

Čas letí jako voda, už na konci roku 2004 byl světu představený tento kultovní a jedinečný motocykl, jehož hlavní devízou byly emoce. Vzhled, stavba, motor, zvuk, to všechno jedni milují a druzí moc nechápou. Taková je Yamaha MT-01.
Ivo Helikar, foto archiv

Milionář Jára

Když jsem se před již více než 15 lety poprvé setkal
s Jardou Šímou, dokončoval svých prvních 100 000 km v sedle velkého motocyklu, Jawy 350/634. Už tehdy bylo jasné, že motocykl mu učaroval a jízda na něm se stala jeho životem. Ale že to dotáhne na milionáře, to bych
tenkrát opravdu neřekl. František Gorczyca, foto Járův archiv

Loučení s třídou 250

Ve Valencii se jel poslední, 716. závod v historii MS dvěstěpadesátek. Jedenašedesátý titul mistra světa „čtvrtlitrů” získal Hiro Aoyama. Tomáš Gescheidt, foto autor

KATALOG SUPERMOTO 2010

Čerta na zeď

Tohle je místo, kde se každoročně snažíme prohlédnout tu změť skvělých technických nápadů, šarlatánských úskoků a módních tendencí ve snaze protlačit oči skrze rozostřující mlhovinu motocyklové show. Letos to jde hůř než kdy jindy, ale snad nebude tak špatná viditelnost. Čert se ze zdi sice šklebí, ale jsme to my, kdo tu má ty parádní koně!


Aprilia
Aprilia, která jako by vydala obrovskou energii na loňský vstup mezi čtyřválcové superbiky, se letos drží se letos více nebo méně rozsáhlé údržby modelové řady. Některé typy, jako například jednoválcové Pegaso anebo některé modely skútrú, jsou škrtnuty. Namísto toho se Aprilia snaží prosadit novou brandovou značku Scarabeo, jak to nedávno udělalo Piaggio s Vespou. Prozatím tuto skútrovou rodinu najdete na konci modelového přehledu Aprilie, příště už možná bude mít úplně samostatnou kapitolu.


BMW
Evropská motocyklová jednička má za sebou první sezónu světových superbiků a jde na trh s kůží v podobě sériového S 1000 RR. Současně s tím stahuje z výroby letitý model K 1200 LT, posledního zástupce staré řady K s podélně uloženým motorem a poslední jednoválec řady G650Xs označením Country. Jako příslib do budoucnosti prezentovalo BMW prototyp Concept6 s příčně uloženým řadovým šestiválcem, který by měl pohánět nástupce legendárního LT. Klasický čtyřventilový boxer BMW vstupuje v modelech GS a RT do nové etapy života a na český trh se vrací jednoválcové GS, tentokrát pod označením G 650 GS.


Honda
Japonská značka Honda oslavila předloni šedesátiny, přičemž Honda Česká republika, jež tohoto největšího a nejznámějšího výrobce jednostopé techniky zastupuje na českém trhu, existuje už šestnáct roků. Honda doveze v letošním roce na náš trh více než čtyřicítku typů a modelů motocyklů a skútrů. Příznivce značky s křídlem ve znaku budou jako každým rokem nejvíce zajímat novinky, kterými jsou především nová VFR1200F, ale i litrové CBF a cruiser VT1300CX. Letos poprvé se mohou příznivci těšit na šestici čtyřkolek s označením TRX.


Kawasaki
Ač čtyřka z japonských výrobců, jeví se současná Kawasaki jako jediná značka z Nipponu, která nevisí na ruční brzdě. Její evropská expozice na milánské výstavě EICMA, stejně jako počet nových modelů, i letos odpovídá po léta drženým zvyklostem. Letošní modernizace padla na litrovou ZX-10R a supertourer 1400 GTR, Versys prošel zásadním faceliftem, zcela nová je Z1000 a malé stopětadvacítky KLX 125 a D-Tracker, o modernizaci terénní KX 250F ani nemluvě.


KTM
Současná oranžová barva značky KTM je ve světě jedné stopy velice známá. Padesát šest let výroby motocyklů rámuje produkce sportovních strojů, silničních, terénních, cestovních, která se během let rozšiřovala až na současnou nabídku. Motocykly rakouské značky se objevovaly na čele motokrosových závodů, enduro soutěží, dálkových rallye i na silničních okruzích. Prostě všude tam, kde šlo o umístění nebo sekundy. Do své sbírky přiváželi jezdci továrny KTM další a další tituly mistrů světa a další a další vítězství ve významných světových podnicích. Jenže rakouská společnost nezůstala jen na závodních tratích a rok od roku nabízí čím dál tím širší škálu modelů pro terén i silnici, pro cestování i zábavu, pro dospělé i pro děti. Společným znakem těchto strojů je ale dál sportovní využití, ať už se to týká dálkových cest nebo silničních superbiků. Řada letošních modelů je tedy značně široká a nechybějí tu ani motocykly určené pro mladé začínající jezdce a děti, nebo stále oblíbenější čtyřkolky.


Suzuki
Japonskou značku Suzu-ki zastupuje na českém trhu od roku 1997 společnost Suzuki Motor Czech. Během třinácti let se prodalo na domácím trhu více než 7000 motocyklů se samurajským „S“ ve znaku. V letošním roce přichází třetí největší světový výrobce s novinkou, silničním motocyklem GSX1250FA, a inovovaným velkým Banditem. Stejně jako v minulém roce bude Suzuki kromě novinek sázet zejména na trojici sportovních silničních strojů řady GSX-R, v loňském roce představeného roadstera elegantních tvarů Gladius a řadu cruiserů Intruder. V celkovém portfoliu dovážených motocyklů značky Suzuki najdeme třicítku motocyklů a skútrů.


Triumph
Anglický Triumph má za sebou zajímavou historii a podle toho, jak to vypadá, i současnost. Po útlumu se Triumph vrátil na slunce a jeho modely jsou velmi žádané. Jsou to přece motocykly s dobrým rodokmenem, v poslední době se dokonce jejich silniční stroje zúčastňují MS supersportů. Cruiser Thunderbird se teprve nedávno představil v ČR, ale už předtím sbíral vavříny dokonce v zemi cruiserům a chopperům zaslíbené, v USA. Už několik let je v nabídce také Rocket III s motorem 2,3 litru, který se letos rozrostl o novinku v podobě černého Roadsteru. Novým dovozcem této značky se vloni stala společnost DK Auto-Moto se sídlem v pražských Modřanech. Olomoucká prodejna zůstává jako další prodejce těchto motocyklů. Zajímavostí je, že ceny modelů se počítají podle aktuálního kurzu, my jsme pro přepočet zvolili 26 Kč za 1 euro, a tak si musíte přesnou cenu dopočítat podle denního kurzovního lístku.


Yamaha
Yamaha v roce 2009 shrábla bank a odnesla si ze světových šampionátů hned tři tituly – z MotoGP, superbiků i motokrosu! Skladba jejích sériových modelů dává včetně několika novinek nejširší nabídku v ČR, ale vzhledem k nezvyklému letošnímu postupu s uváděním novinek Yamahy pro rok 2010 je už před uzávěrkou tohoto přehledu zřejmé, že nemůže být kompletní. Český dovozce byl v letech 2007 a 2008 na čele prodejních tabulek.



TOPlist