yamaha_demo_tour




Motoráj 07/2008

Představení červencového čísla časopisu Motoráj se speciální přílohou MotoGP a WSBK.

Motocykly

12 Hi-Tech party
Honda CBR1000RR Fireblade vs. Kawasaki ZX10-R Ninja vs. Suzuki GSX-R1000 vs. Yamaha YZF-R1
Dnes bych tady měl vyprodukovat porovnávací test litrových supersportů. Předem bych chtěl říct, že je to hlavně souhrn mých bezprostředních pocitů a zážitků, tak jak jsem měl možnost jednotlivé motocykly pocítit. Nechci hodnotit, který je nejlepší a který nejhorší, mezi těmito super stroji jsou totiž tak minimální rozdíly a všechny jsou svým způsobem dokonalé, že o žádném nejde takto jednoznačný soud vyřknout. Bylo by ale zajímavé mít takovou moc a vzít z každého jen to opravdu bezchybné a jedinečné, pak by pravděpodobně vznikl dokonale bezchybný stroj… Ale to je trochu jiná a opravdu pohádka.

18 Něco pro zlobivce
Aprilia SMV 750 Dorsoduro
Léto začalo a máme tu další přírůstek do utěšeně se rozrůstající rodinky hypermotardů – Aprilii Dorsoduro. Podle starých italských zvyklostí si dala trochu na čas, ale zdá se, že čekání se vyplatilo. Nová Aprilka se tváří více než ostře, výfuky provokativně trčí k nebi – ta věc prostě láká k jízdě už na první pohled. A my jistě nenecháme její výzvy nevyslyšené.


22 Tři malý myšky

BMW F650GS vs. Kawasaki Versys vs. KTM 690 SMR
V okamžiku jsme byli vepři, tedy vlastně ve při, která z motorek je jakožto lehký funbike nejlepší. Honza orodoval za zelenýho Versyse, Scoob za nové, dostupné Báwo F650GS a moje maličkost zase prosazovala něco ultimativnějšího, něco na způsob KTM 690 Supermota. A jelikož v podobné patové situaci se můžete ocitnout i vy, kdy v hospodě nebudete vědět, kterou byste si odtáhli domů, rozhodli jsme se pro vás tyhle mašiny postavit vedle sebe, ať holky ukážou, co dovedou. Když nad tím tak uvažuju, navrhl to celé Honza, jelikož Scoob už dopíjel svého pátého singla a já po druhém pivu začal obdivovat půvaby 150kilové servírky.

28 Boloňský špagety
Ducati Monster 696
Inovovaný ducatí Monster prošel v letošním roce skutečně silnou omlazovací kúrou, kterou by mu mohla závidět i plastikami prolezlá zpěvačka Cher.
Co do vzhledu nám chlapec poněkud zněžněl, takže namísto původního ranaře přijíždí v roce 2008 Monster jako upravený, svalnatý metrosexuál, úzkostlivě dbající o svůj vzhled.
Vlastní typové označení Monster, tedy zrůda, na něj k dnešnímu dni sedne podobně, jako byste na svého psíka (krysaříka) volali: „Rambo, k noze!“
V den D kdy jsem poprvé spatřil testovacího Monstera 696, mě napadlo, že se jedná pouze o nějakou maketu nebo model pro děti, jelikož jeho velikost byla skutečně zarážející. Když nad tím tak přemýšlím, hodilo by se spíš říct jeho rozměry než velikost, protože velikého na něm skutečně nic není. Pro čahouny je to vskutku špatná zpráva, nicméně menším a středním postavám s největší pravděpodobností Monster padne stejně dobře, jako prdel na hrnec.

31 Tyrannosaurus Max
Yamaha TMax
Byli jste někdy v Itálii nebo třeba ve Francii? Jasně že jo, takže jste si nemohli nevšimnout, kolik skútrů a skútříků se proplétá zaplněnými městy. Tahle vozítka jsou prostě do městskýho provozu naprosto ideální – nejenže vás odvezou z bodu A do bodu B, ona vás tam odvezou podstatně rychleji než MHD (o autu ani nemluvím), navíc za podstatně nižších nákladů. Skútr je prostě nenápadný hrdina dnešní dopravy.

32 Rakouský trhač
KTM XC Sport ATV
Málokterá značka má víc terénních zkušeností než rakouská KTM. Ta se na nezpevněný povrch tvrdě soustředí několik posledních desetiletí, a i když v současnosti víc a víc promlouvá k asfaltu, offroadová sekce nijak nestrádá. Naopak, novinkou pro letošní rok je první sportovní čtyřkolka, jakou kdy Mattighofen zplodil, a jde o mašinu, která dělá rodné fabrice jedině čest.

34 Italský všeuměl
Malaguti X3M Enduro - citysurfers
Haló efekt je odborný termín pro chybu v posuzování, kdy dá pozorovatel na svůj první dojem, a i já jsem si při pohledu na X3M myslel své. Tenké přední vidlice, dvouventilový motor a nepříliš vysoké zdvihy ve mně bez ohledu na podařený design nevzbuzovaly přílišné naděje na schopnosti tohoto obojživelníka. Byl jsem učebnicový příklad toho, jak snadno a rychle se dá podlehnout prvnímu dojmu. Nesprávnému dojmu.

36 Dobrý den, jmenuji se KTM 2009
Celosvětová premiéra KTM modelového roku 2009
KTM ve Švédsku se vidí stejně často jako hezký holky v bývalé DDR, nicméně i tento zřídkakdy pozorovaný jev měl Motoráj možnost zažít na vlastní chlupatou kůži. Ve švédském městečku Linköpingu, kde na svět mimo jiné přicházejí i v Česku tak dobře známé stíhačky Gripen, proběhla před dvěma týdny seznamovací akce KTM. Bohužel nešlo o seznamovací večírek se švédskou trojkou, ve Švédsku tolik populární, ale o seznámení s „pomerančovým“ modelovým rokem 2009. S odstupem času přiznávám, že to bylo snad ještě lepší než nějaký testování švédských blondýnek.

40 Desert express – Suzuki DR 750 / 800 Big
Ojetina
Kdysi dávno se v Japonsku sešla ta nejvyšší konstruktérská vrchnost s nápisem Suzuki na firemních košilích. Rozkaz, který zazněl, byl jasný, Yamaha připravuje SuperTenere, Honda AfricaTwin a Suzuki nehodlá hrát třetí housle. Chlápek, který převyšoval o tři hlavy všechny ostatní a přezdívali mu „Velký“, se hluboce zamyslel a hlavou mu proběhla vize. Nestvoříme neovladatelné dvouválcové monstrum. Uděláme to jinak. A tvář se mu rozjasnila.
V roce 1987 představil jeho tým první prototyp motocyklu, jehož obrovský válec bořil všechna nastolená dogmata.

42 Hliník se odstěhoval do Detroitu
Detroit Brothers D13
Do města zaslíbeného výrobě automobilů bratři James a Dave Kayeové přestěhovali svoji dílnu před šesti lety a brzy se z jejich hnízda stala známá firma. Nebylo to ale vždycky tak a úplné začátky si bráchové oddřeli v garáži svého otce, který byl zapálený do staveb Hot Rodů.

Techmánie

8 Udělejte si radost
do velikosti vaší peněženky
Hele, že teď čekáte, že vám dnes vybereme něco na dovolenou? Třeba stan, kufry nebo něco podobnýho? Že jo? Ale chyba lávky, tím jsme vás zásobovali už dost dlouho, takže dnes to bude o něčem jiném.

10 Redakce testuje
Scorpion VX-17 Graphic Burnout
Stará závodnická pravda říká, že závodí nejen srdce, ale především hlava. Pochopitelně chránit si ji musíme nejen z tohoto důvodu, a jelikož nám matka příroda nenadělila mozek jako párový orgán, je skutečně nutné přistoupit k výběru jeho bezpečnostní schránky odpovědně. Redakce Motoráje nastavila svoji hlavu místo té vaší a řádně prověřila výrobek firmy Scorpion s modelovým označením VX-17.

44 Maglajz
Poradna – jak na závody
Zavařená hlava, bezradnost, povolující nervy, pocení, nadávání… tak to vše si pěkně užiješ, když se dáš do balení věcí, který si s sebou bereš na závody…
Tenhle článek je z pohledu jezdce, který si poprvé v životě usmyslel, že se zúčastní závodů. Když už se konečně oběhaj doktoři, co ti za flašku vodky dají štempl do papírů na žádost o licenci, nastává chvíle neméně zábavná, a to složení samotný motorky na závody, protože s civilem se to přeci jen moc jet nedá, a když, tak si můžeš bejt jistej, že na konkurenci mít nebudeš, protože ta mezitím nasypala do motorek takovej ranec peněz do dílů, že se nestačíš ani divit, kde na to vzali.

46 Jsem tvůj...
Šroub
To, co drží tvoji mašinu pohromadě, jsou stovky šroubů a utahováků. Od šroubů držících ojnice na klice až po čtvrtotáčkové utahováky na kapotách. Jejich konstrukce, velikost, materiál i finální zpracování se liší kus od kusu, tak se pojďme mrknout na některé z nich.

48 Rychlý ručičky schovaný pod sklíčky
Tissot
Hodinky už nejsou jen ukazatelem času, dokážou prostřednictvím svých funkcí mnohem víc, a co hlavně, reprezentují své majitele, kteří si s radostí a hrdostí vyhrnou rukávy, kde to jen půjde. Na světě jde koupit nepřeberné množství hodinek, ale jen zlomek z těch všech se dokáže pyšnit rodokmenem, tradicí a třeba taky limitovanou edicí, která čítá jen omezenou sérii, jež je většinou rozprodána do celého světa ještě předtím, než stačí opustit prostory, ve kterých byla vyrobena.

50 Jak jezdit líp, část III.
Další sada rad a návodů, jak si zlepšit život v sedle
Bezpečně kličkovat pomalým provozem patří mezi jednu ze základních dovedností, ale zároveň může jít o zábavu s indexem bezpečnosti pod bodem mrazu.
Ježdění na autodromu je nejlepším místem, kde se můžete učit ovládat motorku a postupně začít zrychlovat. Časy na kolo se dají lehce změřit a s ohledem na motorku a použité gumy máte nezpochybnitelnou odpověď na otázku, jak máte mašinu v ruce.

54 Úpravy, které se neztratí
Touha poladit stroj je prostě silnější
Moderní motorky jsou už v základním provedení na vynikající úrovni, a pokud jste neskočili na lep druholigové Číně, není potřeba na mašině upravovat vůbec nic. Přesto si hodně lidí nemůže od vylepšování pomoct a touha stroj poladit je prostě silnější.
Pro toho, kdo nemůže jinak, se nabízí několik doplňků, kterými se jednoduše nedá šlápnout vedle a jejich namontování vám přinese jedině dobrý pocit. V některých případech jsou totiž díly konstruovány i s ohledem na všechny normy, homologace, zákony a tak dál, a to jim ubírá dech. Vedle toho se na masově vyráběných motorkách najde řada komponentů, kde musel konstruktér myslet i na cenu, protože kdyby vám měli dát v Hondě nebo Suzuki třeba jen nejlepší dostupné pérování, tak se zadlužíte ještě na vnuky.

Sport

60 17. Česká Tourist Trophy
Extrémy v Hořicích

Svatý Petr nezůstal nic dlužen své pověsti, že do Hořic posílá samé extrémy. Během české Tourist Trophy se tentokrát psi prali o chládek, jaké bylo vedro. Všechno vypadalo na to, že letošní jízda pravidelnosti bude úspěšným podnikem, spousta jezdců, nádherné motocykly, žádná voda. Ale nepředbíhejme.
Hodně práce měli už techničtí komisaři, kteří převzali neuvěřitelných 304 jezdců s jejich motocykly.

62 Asfaltový čardáš
Yamaha Czech Endurance Cup 2008, 2. závod
 Když se počátkem roku začalo proslýchat, že jeden ze závodů YCEC se pojede právě v Maďarsku, moc jsem tomu nevěřil a jen jsem čekal, kdy se objeví zpráva, že místo konání muselo být z toho či onoho důvodu přeloženo na některý z našich okruhů. Jenže chyba lávky, mohlo mi dojít, že pokud se organizátoři z IV Racingu do něčeho pustí, dotáhnou to do konce, což platí i v tomhle případě, takže 22. 7. 2008 měli účastníci tohoto seriálu možnost vyzkoušet si svý kvality poprvé i mimo území naší republiky.

66 Poprvé na novém asfaltu
MČR a Alpe Adria v Brně
Na Masarykově okruhu v Brně se letos poprvé ukázal jednostopý podnik. O posledním červnovém víkendu se jel druhý závod Mistrovství České republiky silničních motocyklů spojený s pohárem Alpe Adria a v jistých třídách řízlý „polskou krví“. Oproti loňskému podniku bohužel vzhledem ke kolizi termínů se závodem superbiků v Misanu nepřijeli potestovat jezdci superbikového kolotoče.

68 Čtvrté dějství německého mistráku
IDM Sachsenring 20.–22. 6.
Na jedné z nejkratších tratí seriálu MotoGP se o předposlední červnové neděli odjela čtvrtá ze série závodu Mezinárodního mistrovství Německa. Na trati ležící na ulici Am Sachsenring nedaleko východoněmeckého Chemnitzu, nebo taky dříve Karl-Marx Stadtu. Na trati tak specifické, kde už z fotek je vidět, jak moc dostává levá část běhounu pneumatiky zahulit, protože pravé zákruty jsou zde jen tři, zato levých je nepočítaně a celý okruh je jakoby vytesán na nikláku řádně prohnutém do tvaru horské dráhy někde v parku Julia Fučíka.

70 WSBK Round #7 a #8
Nürburgring a Misano
V červnu pokračoval seriál WSBK závody na okruzích Nürburgring v Německu a v Misanu v Itálii, kde se však tradičně jezdí Velká cena San Marina. Nürburgring není obvyklou tratí WSBK, naposledy se tu jelo v roce 1999, takže pro mnohé byl novým okruhem. Závod tu provázelo na červen poměrně chladné (13–16 °C) a nestálé počasí, zato na tradiční trati v Misanu bylo pořádné horko. A Češi zaznamenali nebývalý úspěch. Dvě vítězství a další cenná umístění!

74 Offroadový poločas
Šumperk na ostří nože; polské country
Offroadovým poločasem by se dal popsat stav českého šampionátu v motokrosu a cross country. Obě disciplíny se za poslední měsíc přehouply do své druhé poloviny a na čele průběžného pořadí se začínají rýsovat favorité v bojích o titul.

76 Kam zmizely poháry?
SuperQuad
Čas letí jako bláznivý a v Sosnové u České Lípy proběhly další dva závody MČR Supermoto, ke kterým neoddělitelně patří i divoké SuperQuady. Třetí a čtvrtý závod série se konaly o nedělích 8. a 29. června. Občas vítr přinesl nějakou tu přeháňku, která přidělala pár vrásek jezdcům, kteří byli nuceni řešit problémy spojené s volbou obutí svých strojů.


77 Návrat krále

Supermoto
Nejlepší z nejlepších motardistů se sjeli na autodrom do Sosnové, aby podvakrát svedli boje o cenné body. Atraktivní seriál mistrovství republiky se tak dostal do dvou třetin a každá ze dvou závodních nedělí byla napínavou podívanou. Třešinkou na dortu jak pro jezdce, tak pro diváky byla účast Petra Vorlíčka.
V Mitas Cupu, který tradičně otevírá závodní odpoledne, se na prvním a druhém místě vystřídali Zdeněk Antony #51 a Vladimír Potužák #70, kteří obdivuhodně upevňují své pozice. Zpestřením třídy Junior byl Milan Sitnianský ml. #21, který se úspěšně účastní německého juniorského mistrovství.

78 Triumf zkušenosti – staříci udávají tón v Grand Prix
Speedway info
Triumf zkušenosti. Staříci udávají tón v Grand Prix, vede Nicki Pedersen před Tomaszem Gollobem a Jasonem Crumpem. Náš Lukáš Dryml se neprosadil. Božský Schneiderwind se léčil v Mariánkách. A v extralize vypadává Slaný. Šitera zraněný – bude to vážné?



80 S nádechem Evropy
16. Drag Day, Hoškovice
Je to k nevíře, ale letošní závod Drag Day s přívlastkem mezinárodní se zapíše s pořadovým číslem 16. Docela slušná bilance a výdrž na dnešní dobu plnou raketových vzestupů a dramatických pádů. Hoškovice si udržují vysoký standard a vždycky jednou do roka je tu pro nás přichystaný bonus v podobě mezinárodních závodů s třídami Top Gas a V-Rod Destroyer.
Všechno mohlo být ale jinak, protože asi tak měsíc a půl před závody se v éteru rozšířila informace o zprovozněném dragstripu v Drachtenu, který plánoval zahájení právě v termínu UEM Open u nás. Prekérní situace byla vyřešena posunutím termínu o týden vpřed a odměnou byla účast čtyř Harleyů a sedmi Top Gasů. Kdo nedokázal zareagovat na vzniklou situaci, byli jezdci z Maďarska. Škoda, po tolika letech nebyla slyšet ta jejich hatmatilka.

Retro

82 Assen, část II.

Historie okruhu
Trať Velké ceny Holandska v Assenu má na poměrně dlouhou dobu jistou také budoucnost. Ačkoliv to není nijak obvyklé, zdejší dráha má zajištěno pořádání mistrovských GP až do roku 2017 díky nestandardní smlouvě s Dornou. Přitom španělský majitel práv na GP uzavírá běžně smlouvy jenom na pět let.



84 Karl Bodmer

Další z pánů jezdců
Dnes se podíváme na životní příběh jezdce, který patří mezi ty motocyklové závodníky, jejichž kariéru přerušila druhá světová válka. Zatímco před válkou patřil mezi nejlepší evropské jezdce, po jejím skončení už zdaleka tak úspěšný nebyl, ale to neznamená, že bychom na něj měli zapomenout.
Karl Bodmer se narodil 3. listopadu 1911 v Ebingenu. Jeho otec měl prodejnu a opravnu motocyklů, a tak není divu, že se mladý Karl u něj vyučil automechanikem.

86 Kreidler
Historie továrny
Značka Kreidler se na motocyklovém trhu objevila teprve po druhé světové válce a zůstala na něm cca třicet let. Za tuto poměrně krátkou dobu toho dokázala opravdu hodně, a to nejen ve výrobě malých motocyklů a mopedů, ale také v motocyklovém sportu, ať v soutěžích enduro nebo v silničních závodech. To však neznamená, že se jednalo o firmu novou, bez historie.


Cestománie

90 Vzhůru na Krakovec!
Tip na výlet
Hrad Krakovec leží na samé hranici Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko. Nabídnu vám nejprve pár historických informací, ale jen tolik, na kolik moje dějepisem nepříliš poznamenaná šedá kůra mozková stačí (ještě že už vynalezli ten internet).
Jako výchozí bod do zdejší poklidné lokality bych určil nejbližší větší město, kterým je Rakovník. Až si na náměstí v cukrárně vlevo za bránou dáte svojí oblíbenou zmrzlinu a tak jako já pokecáte s místním hasičem kráčejícím z lékárny o stáří a kvalitách vašeho stroje, vydejte se směrem na Nové Strašecí, ale odbočte hned vpravo kolem gotické brány Tyršovou ulicí až na první světelnou křižovatku.

92 Kam s mašinou za jídlem?
Restaurace Bobová dráha, Lučany nad Nisou
Tentokrát jsme pro vás v degustačním koutku připravili něco skutečně extra, totiž restauraci, kde si před nebo po jídle, můžete ještě dopřát adrenalinový dezert v podobě jízdy po bobové dráze. Jedná se o komplex nesoucí název Bobová dráha a najdete ho v Lučanech nad Nisou, což je u silnice vedoucí z Jablonce nad Nisou směrem k horské obci Bedřichov.

94 Země zmoklých orlů
cestopis
Po loňské, lehce vlhké Ukrajině, byla volba jasná: někam na jih a do tepla. A protože průvodce Albánií říká, že „v Albánii skoro neprší“, nebylo co řešit.
Přes zimu tak nějak samovolně vykrystalizovala sestava účastníků, Tomáš věnoval spoustu času studiu tras a teoretické přípravě vůbec, my ostatní jsme mu fandili a těšili se.
Datum odjezdu bylo stanoveno na neděli 1. června přímo ze srazu Motokonference, bezprostředně poté, co kalné oči prohlédnou.
Z původních čtyř účastníků jsme nakonec zůstali tři: Tomáš s Danem na fungl nových BMW F 800 GS a já na své 10 let staré a věrné Yamaze XT 600.

Redakce
6 Aktuality

7 Soutěž
Na mušce Motoráje aneb zaostřeno na vás!

58 Shop

Moto GP


6 Aktuality MotoGP
Jak už říkal kdysi Franta Kocourek, pořád se něco děje, že. A nakonec to je dobře, že se něco děje, jinak bychom totiž snad ani „nežili“. A právě proto jsme pro vás vybrali pár aktuálních zajímavostí ze světa MotoGP.
Určitě by se toho dalo do směsice různých informací zařadit mnohem více, ale prostě už nějak nezbylo místo. A tak prosím vezměte zavděk, alespoň tím, co vám můžeme nabídnout. Bude to směs statistiky, novinek, perliček či třeba námětů na skvělý dárek k jakékoliv příležitosti.

8 Bude srandy kopec?
12. závod letošního seriálu MotoGP. Zda to však bude i srandy kopec v lesíčcích, nebo spíše nudná podívaná, nezáleží ani na pořadatelích či na divácích, nýbrž právě na těchto dole zveřejněných, pouhých 18 jménech!
Naše tradiční „kdo je kdo“ v ryze českém stylu, tedy s jistou nadsázkou a netradičně zakomponovanými informacemi, jež jsou stoprocentně pravdivé, by vám mělo čekání na srpen trošičku zpestřit. Tentokráte jsme se vyhnuli „vrtání“ do týmů. Ani ne tak z důvodu, že by nebylo o čem psát, to rozhodně ano, ale přeci jenom psát o tom, kdy a jak se nějaký důležitý VIP pokecal špagetami s boloňskou omáčkou, nebo kolik ta či ona firma „nasypala“ do své celosvětové prezentace, vás fanoušky asi moc nezajímá. Když už něco vědět, tak hlavně o těch, co se budou před vámi prohánět.

12 Startovní listina MotoGP 250 ccm

13 Startovní listina MotoGP 125 ccm

14 Lorenzo – hrdinný Superman
„Nejsem žádný Superman, tak ode mne moc neočekávejte.“ Slova, jež zazněla z úst čerstvě korunovaného dvojnásobného mistra světa dvěstěpadesátek Jorgeho Lorenza bezprostředně poté, co si vyzkoušel v testech, jaké to asi bude, řídit čtyřtaktní poladěný keybord, na němž zanechal své nesmazatelné otisky virtuos Rossi.
Byl pozdní podzim a slunce již pomaličku zalézalo za obzor nad závodištěm ve Valencii. Čistě bílý motocykl bez nějakých velkých log partnerů týmu stále nakružoval v jemně se zvyšujícím tempu jedno kolo za druhým. Kdo by tehdy na začátku listopadu 2007 mohl jen tušit, že o několik měsíců později se nejvíce bude mluvit právě o mladíkovi, jenž bílou Yamahu v ten okamžik řídil?

20 Něco víc než jen Rossiho fanoušek?
V Itálii z něj „dělají“ Rossiho nástupce, ve Španělsku je to „asesino“. Což přeloženo znamená – vrah. Dva tak rozdílné názory, něco jako nebe a peklo. Je však opravdu Marco Simoncelli jezdcem až takových dvou protipólů?
Pravda je rozhodně to, že tenhle teprve jedenadvacetiletý Ital, jenž má za sebou již pět sezon v MS, španělské jezdce bytostně „nenávidí“. Nevíme, jestli do jednoho, ale prostě obecně vzato je nemá vůbec rád. Pro něj jsou to protežovaní „skřítkové“, na které platí jeden bič. Jeho vlastní někdy až přehnaně divoký jízdní styl.

22 Crasher?
Mike di Meglio dnes otevřeně hovoří o tom, že se možná jedná o poslední příležitost prosadit se
Tvrzení, že pády jsou známkou přirozené rychlosti, v jeho případě dlouho nikdo nebral vážně. Našli se však tací, kteří za ním stáli v časech nejhorších a neustále tvrdili: „Je mladý, dejte mu ještě šanci.“ A tak ji Mike di Meglio dostal… a hle!
Vědom si však všech rizik, prostě padá dál. Je sice pravda, že není na zemi už tak často, a hlavně pak za podstatně jiných okolností, než jak tomu bylo v minulosti, ale stejně, ruku na srdce, hledali byste jeho jméno na čele průběžné klasifikace ve třídě stopětadvacítek, spíše než na předních příčkách statistických tabulek v počtu pádů, po zkušenostech z minulých let?

24 Sladký domov
Kde bydlí motocyklové hvězdy?
Asi vás zklameme, byť se jedná o hvězdy ať už novy, či stálice, tak obloha tím místem rozhodně není. Je sice pravda, že podstatnou část roku stráví v luxusních obytných domech na kolech, jež uvidíte zaparkované v každém parkovišti závodních strojů, avšak každá z nich ještě má někde „ono“ místečko, které přeci jenom nazývá skutečně sladkým domovem.
Je asi celkem jedno, zda jde o bydliště přechodné, pronajaté, nebo nakonec už bydlení vlastní. Stejně jako je jedno, zda je to obrovský byt, ranč někde v divočině, či apartmán s výhledem na moře. Důležité je něco jiného, jistota domova, i když je třeba i tisíce kilometrů vzdálen od rodné hroudy. Těch několik „desítek“ čtverečních metrů, kde si lze oddechnout, občas za vším prásknout dveřmi, když se zrovna nedaří, potřebuje každý z nás, motocyklová závodnická esa z toho nevyjímaje.

26 Slečinky, přítelkyně a dámy
Za každým skvělým mužem hledej skrytou „jeho“ ženu. Tohle jste asi určitě už někdy slyšeli. Platilo to v minulosti a platí to i dnes. Platí to však i při motocyklových závodech, kde se to krásnými protějšky jenom hemží?
Posuzováno aspoň podle trendu poslední doby, nejspíše ano. Tak například loňský mistr světa Casey Stoner se oženil ve svých 21 letech, ještě předtím, než vlastně jeho dosavadní nejúspěšnější závodní sezona začala. Zřejmě se stejnou vizí učinil stejné rozhodnutí v průběhu letošní zimy i teprve pětadvacetiletý John Hopkins. A to je panečku jiný bouřlivák. Samo o sobě to rozhodně o něčem svědčí.

28 Jak se Bombička a Vodníček proti sobě jali bojovat
Ani jeden z aktérů MS dvěstěpadesátek – Lukáš Pešek a Karel Abraham – nechtějí trpět českým syndromem, tedy srovnáváním se s dalším Čechem
Správně by však bylo… Jak se Bombička a Vodníček proti celému světu jali bojovat. Tuhle verzi jsme do nadpisu nezvolili záměrně. Proč? To se dozvíte v následujících řádcích.
Nejde o žádný nový večerníček, i když by klidně mohlo, a třeba by z toho byla skvělá podívaná na dobrou noc i pro malé děti, poněvadž podle některých tendenčních článků novinářů, kteří informují širokou veřejnost a které na závodech MotoGP neuvidíte, jak je celičký ten rok dlouhý, se tam dějí mezi českými jezdci doslova prapodivné věci. Nás to vyburcovalo k tomu, abychom udělali malou sondáž do dušiček našich dvou „kreslených“ hrdinů a zjistili, co jest pravdy na podivných zkazkách, jež se šíří českou kotlinou. Dnešní doba je typická honbou za senzacemi a s pravdou si můžete vytapetovat tak maximálně tu místnost, kam chodíte sami, ale stejně mi to nejde do hlavy. Nebylo by lepší právě senzace hledat v jiných vodách než tam, kde nic není, nebo třeba nedej bože kvůli tomu vytvářet i chiméry?


WSBK


6 Aktuality WSBK
Stejně jako je vyšší oktanové číslo zárukou lepšího benzinu, je i vyšší koncentrace týmu a tím pádem i jezdců v MS Superbiků zárukou toho, že se i v nezávodní dny dění v šampionátu či okolo něj jen těžko zastaví.
Že je to logické? Ono obecně vzato se děje v jakémkoliv sportovní odvětví stále něco, ale o spoustě aktuálních věcí se třeba ani nedozvíte. Ne zrovna proto, že by je někdo chtěl tajit, ale je to způsobeno novináři, kteří se po informacích pídí a snaží se tak svým čtenářům nabídnout co největší možný záběr, což samozřejmě jen ukazuje na to, že o daný sport navíc zájem je. Tak jsme pro vás na úvod prázdnin připravili něco peprného či jinak zajímavého, co stojí za uveřejnění, navíc s jistou nadčasovostí, aby se vůbec v době, kdy to budete číst, ještě vůbec jednalo o aktualitu.

8 28 jmen a ne každé může mít body

Přesně sedm řad, řazeno po čtyřech hlavách. Tolik placu je v základu potřeba pro startovní rošt letošních Superbiků. Samozřejmě bez jezdců na divokou kartu. A údajně prý bude hůře! Pardon lépe.
Už nyní vám můžeme zaručit, že od příštího roku těch řad bude ještě o něco málo víc, a to se nemusí ani zmenšit počet jezdců v jedné řadě, aby to opticky vypadalo nabitě. To však taky zaručuje v každé postartovní zatáčce řádný chumel. Opravdu si pomalu zvykejte, stejně jako si i zvykají jezdci druhého největšího světového silničního šampionátu na to, že stačí drobné zaváhání a i drobná jistota zisku bodového umístění je rázem nenávratně pryč. Nevěříte?

12 „Baylissimo!“
Na začátku své kariéry tvrdil, že raději pokaždé pošle motorku do zdi, než by skončil druhý. Z čehož s odstupem času vyplývá, že proto, aby jeho kariéra dospěla až k současným okamžikům, mu nezbylo nic jiného než neustále vyhrávat. A to se mu i podařilo!
Rozhodnutí Troye Baylisse o ukončení jeho závodní kariéry je definitivní a neměnné. Italové by jeho dosavadní přístup a vše, co v motocyklovém sportu dokázal, označili jedním jediným klasickým slovem, a sice: „Bravissimo!“ On se však nestal legendou jen pro Italy a italskou továrnu Ducati, ale také pro celý motocyklový sport. A pro něco takového snad slovo ani není.

18 Vnitřní záležitosti
„Bude to fantastický rok!“ Obyčejně jednoduchá věta, jež zazněla z úst bosse FGSportu Paola Flamminiho jen několik málo týdnů před začátkem letošního MS Superbiků. Někdo možná mohl jeho prohlášení považovat za troufalé, nicméně s odstupem pár měsíců musíte uznat, že bylo absolutně pravdivé!
Dokonce se domníváme, že s tím bylo možné souhlasit už i v době, kdy se superbikový šampionát nacházel teprve ve své úvodní části a leckdo se domníval, že již nelze nijak zvrátit skutečnost, nyní podotýkáme „relativně impozantního“ bodového polštáře v momentální průběžné klasifikaci, jež dopřávala devítiprstému Ducati mágu Troyi Baylissovi prozatím klidný spánek. Avšak jak naznačily další závody, opravdu jen zdánlivě. Stačily dva výpadky, jeden „hloupý“ a tak trochu ne zcela vydařený víkend a vidíte sami, jak to najednou je?

22 Pěkně vyladěná „kuchyně“
Nejen výborného šéfkuchaře, ale i perfektně vybavenou kuchyni potřebujete coby základ tvorby chutného a nádherně vypadajícího pokrmu. Tovární tým Yamahy v MS Supersportů jednu takovou má, a protože o ní už nějaký ten pátek víme, tak jsme ji navštívili.
Že by snad právě proto patřila Yamaha každý rok tradičně mezi nejlepší? Spíše by se mělo napsat – možná nejen proto, neboť všem je jasné, že k tomu být úspěšný v tak husté konkurenci supersportového šampionátu je zapotřebí podstatně víc než jen vymazlená „kuchyňka“. Na druhou stranu však zase, kdo by za to co dal, mít něco podobného, že?

26 Majkl versus Vosty
Kamarádství, gentlemanství a smysl pro fair play. To je případ Patrika Vostárka a Michala Šembery
Třebaže to na úvod připomíná tvrdý a neúprosný duel ve stylu starých boxerských turnajů z plakátů, je více než jasné, že k takovému střetu ani v budoucnu nedojde. Ti dva proti sobě nikdy nepůjdou!
Jejich osudové sportovní cesty jsou sice teprve na samém počátku a staré známé nikdy neříkej nikdy by se dalo okamžitě aplikovat, ale tohle je opravdu jiné. Jeden z nich vždy zvítězí a v případě toho poraženého se to obejde bez zbytečných poraženeckých excesů ve stylu některých motocyklových hvězd minulosti či současnosti. Že je opravdu ještě brzo na takový soud?

29 „Boží“ body
Byly by „boží“, kdyby byly, nicméně zatím nejsou. Co však není, může být již brzy, přičemž tak bude konec „trápení“ jednoho snaživého kluka, který si svou letošní sezonu plánoval trošku jinak.
Plán „Bóži“ Drobného před letošní sezonou byl následující: vzít litrového stocka a vydat se s ním na závodiště, jež leží jen kousek od naší západní hranice, tedy do německého mistrovství IDM. Člověk míní, život však mění.

30 Já na bráchu... a brácha do mně"
Když se dva „perou“, tak ten třetí se většinou směje. Úplně nejlepší však je, když se chechtají docela všichni. Chtěli jsme něco netradičního, a tak jsme nechali bez jakéhokoliv našeho zásahu povídat si závodnické duo bratrů Smržových. O životě, o závodění a o ledačem souvisejícím.
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist