journeyman_brezen




Představení – nový Motohouse 6/2019

Vydali jsme se na cestu minulostí za třemi generacemi čtvrtlitrových dvoutaktů, abychom si připomněli krásný časy asociálního chování motorek z jejich samotné podstaty. Anglický test Hondy NSR250SP, Yamahy TZR250 a Suzuki GT250 je pro nás bezesporu hlavní libůstkou tohoto vydání. Současné rebely pak jistě potěší fascinace rychlostí Kawasaki H2. Piloti libující si v solidnosti a jistotě najdou něco pro sebe v prvním testu BMW R 1250 GS Adventure HP. Předprázdninové číslo opět na 132 stran, nabitější časopis o motorkách u nás nenajdete…

TEST ANGLIE – Honda NSR250 vs. Yamahy TZR250 vs. Suzuki GT250
Základní vzorec pro každou silnou motorku byl utvořen v roce 1990 – deltaboxový rám, vodou chlazený motor, dva kotouče a radiální pneumatiky. S tímto zavedeným konceptem výrobci mezi sebou každý rok soupeřili. Každý chtěl mít lepší motorku, až se to dostalo do finále, které skončilo motorkami pro Grand Prix

MH Exclusive – 2019 Kawasaki H2
Až 130 000 otáček za minutu, tolik točí kompresor v Kawasaki H2! Pokud vás vzrušují čísla vskutku biblických hodnot, pak nastražte uši. Tahle motorka je extrémní v každém ohledu, tak jsme jí jeden takový extrém dopřáli. Vzali jsme ji totiž na náš domovský autodrom, aby se ukázalo, jak si poradí s prostředím, do kterého není primárně určená

MH Test – BMW R 1250 GS Adventure HP
Přistoupí ke mně starší chlápek mohutnější postavy, od oka něco kolem padesáti, a povídá: „To je to nový BMW, že jo? V téhle barvě jsem ho ale ještě neviděl a už vím, co budu chtít jako příští motorku.“ Potichu přikývnu, podáme si ruce a on se na odchodu ještě dvakrát otočí. Bylo na něm vidět, jak moc pro něj znamená a jak moc po něm touží. Upřímně, nedivím se. GS tohle dokáže. Strhnout na sebe pozornost, být za tu největší hvězdu, ukázat svou autoritu.

Jak ovládnout velké cestovní enduro?
Máte motorku, která může i do těžšího terénu, tak se ho nebojte. Poradíme vám, jak na to.Naučte se pracovat s hmotností a využijte ji ve svůj prospěch. Velká cendura mají slušnou setrvačnost, která při překonávání překážek pomáhá a celá motorka je mnohem stabilnější než ostré enduro. Ano, vyšší hmotnost se hůře kontroluje a pro někoho může být zastrašující, ale když budete poctivě trénovat, projedete téměř cokoliv.

MH test - Husqvarna 701 Svartpilen
Připadám si jako blázen. Za poslední dva dny mám natočeno 800 km po horských silnicích (z Beskyd je to do Liberce fakt daleko), a stejně nemám dost. Při pohledu na sedlo Svartpilena by se dalo očekávat, že moje zadnice bude totálně na maděru, ale překvapivě je v pohodě. Opět se potvrdilo, že tvrdé sedlo je lepší než měkké, které se prosedí a zadek se pak nemá kde opřít. Problém je jinde, v teplotě.

MH DUMKA
K tomuto posezení nad klávesnicí mě přivedla jedna reálná situace ze světa krabiček na křečka. Mám totiž kamaráda, který se celý život živí auty, dělal mechanika, řidiče, lakýrníka. Teď si tenhle kluk nadělil k šedesátým narozeninám rok starý ojetý SUV německé značky, že s tím už na důchod dožije, je to taková fajnová mašinka.

MH Test - Harley-Davidson FXDR 114
Proč si to nepřiznat? Některý motorky jsou prostě násady na čů***, pardon, penis (to se smí říkat, ne?). Nejde zdaleka jenom o to, že přitahují pohledy, a jejich majitel si tím pádem užívá pozornosti okolí. Jde i o to, jak se chovají, probouzí tvorbu testosteronu. Ano, FXDR je přesně takovou motorkou. Právě jsem přijel po 250 km jejího řízení domů, připadám si nabušenej jak Aquaman a rozhodně nemám chuť pustit si Beatles nebo jazz.

Fascinace - Blacktrack BT-03
Jen jsme si v minulém čísle postěžovali, že nás špičkový designér Sacha Lakic a jeho partička Blacktrack Motors už dlouho napínají s třetím strojem ze své dílny, hned ho tady máme. Tentokrát si Sacha stanovil další velkou výzvu – postavit luxusní café racer ze současného Softailu od H-D (základem je konkrétně Fat Bob 114, ale vzhledem k tomu, co z něj zůstalo, je to jedno). Myšlenka to zdaleka není nová a sám Lakic přiznává, že se mu předlohou stal model XLCR.

MH RATING
Honzíkova hitparáda pohodlíčka nejen pro vaše prdýlky. Blíží se čas dovolených, prázdnin a mnohých odvážných motocyklových tripů. Další z řady ratingů tedy věnujeme motorkám cestovním a našim zkušenostem s nimi…

MH Test – 2019 Kawasaki Z400
Tyhle malý objemy s vámi udělají věci. Ony to prostě umí a na nás to funguje absolutně. Stokrát si můžete říkat, že pojedete rozumně a nebudete v každý možný chvilce kravit, ale stane se přesný opak. Nová zelená Z400 vám to umožní – ba co víc, bude vás ve všem podporovat a neustále do vás šťouchat, ať předek zvednete ještě víc a tamtu ostrou zatáčku proletíte o fous rychleji.

MH TESTIK - Pulsar NS 125
Abychom si to ujasnili – těch sto tisíc exemplářů Pulsaru NS 125 se neprodalo u nás, ale v Indii. To je však celkem jedno, i tady v české kotlince jsou přeci občas potřeba malé levné motorky do města. A tak je to vlastně svým způsobem výzva – porovnat, jak by takový indický Bajaj obstál u nás v evropských podmínkách.

MH Test - Piaggio MP3 500ie LT Sport
Viděl jsem ho už tolikrát, a přesto se zase přistihuju, jak stojím a zírám. Je to prostě divnověc. Obří skútr a na předku dvě kola. Pravda je, že tahle poslední designová verze, u které je jasně čitelná příslušnost ke značce, se mi už docela líbí. To ovšem zdaleka není odpověď na to, proč jsou zahraniční velká města eMPéTrojek plná a proč jich začíná být dost k vidění i u nás.

Sport - 300 zatáček Gustava Havla
Třetí květnový víkend byl v Hořicích v Podkrkonoší opět ve znamení rychlosti, odjel se tu již 57. ročník 300 zatáček Gustava Havla. Závody na přírodních tratích jsou u nás populární mezi jezdci i fanoušky a Hořice bezesporu patří mezi ty nejlepší!

Sport – MS Superbike
Před závodem v Assenu bylo letos poprvé využito pravidla FIM o regulaci maximálních otáček pro motocykly MS Superbike. U Ducati se tedy šlo o 250 otáček dolů (na úroveň 16 100 ot./min.), u výsledkově zaostávající Hondy se naopak šlo o 500 otáček nahoru (na úroveň 15 050 ot./min.), u ostatních zatím zůstala hladina stejná (Yamaha 14 700, Kawasaki 14 600 a BMW 14 900 ot./min.).

Sport - Historie MS Grand Prix
8. díl MS Side 1949 až 1996
Poslední díl seriálu k sedmdesátému výročí motocyklového silničního MS nás zavede mezi sajdkáry a jim oddané sajdkáristy. I jim totiž patřil podstatný kus GP historie…

Sport - silnice
Poslední dubnový víkend byl na Slovakia Ringu ve znamení prvních letošních závodů mezinárodního šampionátu Alpe Adria, při kterém se již několik let jezdí také český mistrák „velké silnice“. Ten pro letošek nese nový název Mezinárodní mistrovství České republiky na závodních okruzích a oproti loňsku jsou jezdci opět oceňováni po každém závodě.

Custom - Ducati Scrambler
Rok 2015 přinesl zásadní změnu nejen do showroomů Ducati, ale také do světa přestaveb. Řada Scrambler se stala dalším oblíbeným základem pro dílny z celého světa. Britská dílna deBolex vysílá do světa jednu zajímavou motorku za druhou a ani na stránkách této rubriky se s ní nesetkáváme poprvé (Triumph T120 dvě čísla nazpět). Ani s Ducati to nevzali „jen tak naoko“, ale pustili se do radikální přestavby.

Technika
Karbonové brzdy aneb černá magie
Závodní prototypy MotoGP jsou si v lecčem velmi podobné se sériovými motocykly. Taky mají dvě kola a motor (no dobře, konec legrace…). Principy jsou stejné, ale materiály, ze kterých jsou jednotlivé komponenty vyráběny, diametrálně odlišné. Dobrým příkladem jsou brzdy.

MH na akci - Bohemian Custom Bike
Bohemka, chcete-li Bohemian Custom Bike, akce, kterou zná snad každý český motorkář. Vznikla v dobách, kdy v Čechách probíhala jen jedna motocyklová výstava, tedy Motocykl v pražských Holešovicích, a právě tady po čtrnáct let doplňovala nové motorky o kouzlo řemesla a lidské představivosti. Letošní patnáctý ročník byl trochu jiný.

MH Flotila – Yamaha R1
Je to motorka, o které jsem snil od svých osmnácti. A těsně přes čtyřicítkou jsem si ten sen splnil. Pokud Motohouse čtete pravidelně a sledujete naše sociální sítě, budete ten příběh znát. Dvacet let stará motorka, která zdánlivě chtěla jen základní servis, a nakonec se z toho vyklubala téměř kompletní renovace. Bylo to zkrátka potřeba a perfektně to ukazuje na fakt, že pokud dáte i staršímu kousku správnou a detailní péči.

MH Nejlepší víkend
Tak jo. Mám najeto dva tisíce kilometrů, na nějaký závodění se úplně necítím, ale pokud má být to slibované slunce... snad nebudu kluky moc brzdit. Čím víc se však termín závodůpřibližoval, tím se pod vlivem předpovědi počasí a objektivních příčin zmenšoval počet účastníkůz naší party a přibývaly překážky. Dva dny před startem jsem podle pokynůpořadatele zabalila spacák, stan, kompas, plavky a lámala si hlavu s KáPéZetkou, jelikož když už ji zmiňují v instrukcích, nebude to náhoda

OBSAH

Nový tištěný Motohouse 6/2019

  • V prodeji od úterý 28. května 2019
  • cena časopisu 99 Kč (SK verze 3,80 €)
  • roční předplatné 850 Kč, 899 Kč s katalogem (SK roční předplatné 29 €)
  • info předplatné: www.send.cz
  • Více info na www.motohouse.cz
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist