yamaha_mt09




Představení – nový Motohouse 5/2019

Pohromadě devět testů nových motorek a tři testy nových typů pneumatik, to všechno při dalším navýšení rozsahu, aktuálně až na počet bezkonkurenčních 140 stran! Dejte si nový RR od BMW a hned ho porovnejte s funglovkou RSV4, svezte se na pětikilu Hondy CBR, vyzkoušejte nový indický Enfield s dvouválcem, pro milovníky hrubé síly je tu nový Diavel a naopak peacemakery jistě zaujme nová velkooká Guzzina.

MH test - Moto Guzzi V85 TT
Určitě jste to už také postřehli. Na silnicích se u nás stále častěji objevují partičky ve složení čopr – čopr – čopr – cestovní enduro. Všechno chlápci, co už vylifrovali děti z domu, a buď se vrátili ke svému koníčku z mládí, nebo do toho šli úplně od nuly. A proč vám o tom vyprávím? Protože spousta z nich si teď koupí právě tuhle novou Guzzi.

MH First Ride – BMW S 1000 RR
Nebudu vás vodit za nos, tohle není regulérní test. Na ten si budeme muset ještě chvíli počkat, dokud nebudou v naších krajích testovačky k dispozici na regulérní novinářský týden. Jedno zbrusu nové S 1000 RR se ale shodou okolností povalovalo v jisté garáži jistého závodního týmu okolí Brna a to jsme prostě nemohli nechat jen tak. Čtenář těch nejrychlejších písmenek by nám to neodpustil a já bych si vytrhal všechny zbývající vlasy na hlavě, kdyby mi ta příležitost unikla.

MH EXCLUSIVE – Aprilia RSV4 1100 Factory
S příslibem skvělého počasí balím věci a vyrážím do Itálie. Už při prvních informacích k akci samotné mě lehce lechtá v podbřišku – v sobotu představení motorky za přítomnosti továrního týmu Aprilia Gresini Racing, Maxe Biaggiho jako ambasadora modelu Factory, Lorise Capirossiho a několika dalších úspěšných bývalých závodníků, kteří spojili svůj život se značkou Aprilia. A v neděli pak plnohodnotné celodenní testování. Život je krásnej.

MH SPECIÁL – pneumatiky
...a vše, co s nimi souvisí
Je to nejčastější otázka, kterou dostáváme: Jaký si mám koupit gumy? Jak se o ně starat? Kolik mi vydrží? Tady máte odpovědi. Záleží na tom, na co chcete motorku používat.

MH test – pneumatiky Dunlop Sportsmart Mk3
Hned na začátku je potřeba říct, že tohle není okruhová pneumatika. I když se její dezén tváří hodně sportovně a Dunlop ji označuje jako SportSmart Mk3, je její primární určení rychlá jízda po silnici. Samozřejmě zvládne i závodní trať (a to velmi dobře), ale není to její hlavní doména. K tomu se ještě dostaneme.

MH test – Bridgestone Battlax Hypersport S22
Jde o zbrusu novou gumu, ne jen o upgrade starší a hodně oblíbené Bridgestone Battlax Hypersport S21. Při vývoji hodně těžili z poznatků testovacích jezdců a připomínek běžných uživatelů z minulých let tak, aby nabídli ještě lepší chování motorek pro nás všechny, kteří máme rádi rychlou jízdu nejen na uzavřených tratích!

MH test - Michelin Anakee Adventure
Vydat se hned po výstavě Motocykl do slunného Portugalska na test zbrusu nových hybridních pneumatik od Michelinu je něco, čemu nelze říct ne. Michelin Anakee Adventure, jak tomu říkají, je cestovně-offroadová guma se zaměřením 80 % silnice a 20 % offroad.

MH EXCLUSIVE - Ducati Diavel 1260 S
Když přišlo před lety Ducati s nápadem nakombinovat superbike, naháč a cruiser, většina konkurentů se jen smála, protože takový stroj neexistoval. Ani já jsem neměl od výsledku velká očekávání. Domníval jsem se, že vznikne něco podobného, jako jsou mezi auty americké muscle cars. Prostě něco hezkého s velkým nabušeným motorem, monstrum, které bude vynikat především pálením gum. Diavel má bez nadsázky nádherný design s detaily.

Fascinace - nejbrutálnější z Diavelů
Když Ducati na podzim 2015 v Miláně rozšířila řadu Diavel představením novinky XDiavel, přišly samozřejmě rozporuplné reakce. Většina novinářů i veřejnosti motorku přijala pozitivně, ale našli se i takoví, na které to už byl moc cruiser. Trochu ztlumit se to rozhodlo designové centrum Ducati vytvořením konceptu DraXter, který měl XDiavel ukázat ze sportovního pohledu.

MH RATING
Diavel přišel na trh v roce 2011 a v tom roce také náš přehled ukončíme. Důvod není ten, že by od té doby nepřišly na trh žádné divočejší motorky, ale už jsou zkrátka jiné než tyhle pravěké, ničím neomezované a elektronikou nezasažené potvory. A uvádíme je proto, abychom ještě jednou poukázali na všechny ty kontrasty a abychom taky neporovnávali zbytečně jablka s hruškami…

MH test - Royal Enfield Interceptor 650
Ráno mě probudí, dá mi přečíst zprávy, přes den se stará o moje poznámky i kalendář, pomůže mi najít vše, co potřebuji, zaplatí za mě jízdenku, říká mi, kolik je hodin, ukáže mi mapu, objedná jídlo, spojí s přáteli, pomůže v práci… Poznáváte ho? Ne, nepořídil jsem si Saturnina nebo Jeana, mluvím o mobilním telefonu, té malé placičce, která se nám nenápadně vloudila do životů, a sice pomáhá, ale v mnoha případech i omezuje.

Historie - značka Royal Enfield
Od zbraní k motocyklům, z Británie do Indie. Věděli jste, že Royal Enfield patří mezi nejstarší výrobce motorek na světě? A že to chvíli byly také Indiany? Za touto značkou stojí dlouhá a zajímavá historie.

MH TEST – Honda CBR500R
Zahleď se pořádně, klidně, vem si to až na druhý pohled. Vidíš jen malý stroj? Nenech se klamat – já vidím hbitost a s tím spojené obří množství zábavy. Koukáš na výkon? Mě tady láká spíš úspornost v nákladech provozu a taky cenová dostupnost. Nezdá se ti supersportovní posez? Zas se nenech poplést, Japonci jsou vždy napřed o několik myšlenkových pochodů…

MH test – Bajaj Dominar D400
Ze začátku by bylo fajn vysvětlit si pár základní věcí. Bajaj se čte jako „Badžadž“ a tahle společnost je třetím(!) největším výrobcem motorek na světě. Jakkoliv tahle indická firma produkuje motorky pod svým vlastním jménem, vyrábí také mašiny pro Kawasaki nebo Triumph. Nejedná se tak o žádného nováčka, ale o pořádně ostříleného borce.

MH test - Suzuki Burgman 400
Jen je potřeba se zbavit předsudků a pořádně se na tom svézt. Člověk si to pak malinko rozváží. Obratem totiž zjistí, že pro cestování na velké dálky nepotřebuje kdovíjak drahou a nastrojenou motorku, stejně jako to, že pro ostrou sobotní vyjížďku po okreskách nemusí kupovat kdovíjak nakutého naháče. Ono je to totiž celý hlavně o schopnostech.

MH Rozhovor – Marek Zima
Závody, to nejsou jen rychlé motorky, pestré kombinézy a barevné obrázky. Jsou to hlavně neuvěřitelné lidské příběhy, obrovské nasazení a taky meze, které je potřeba pro svoji touhu nejednou výrazně překročit. Dnes přinášíme další takový příběh, možná jeden z těch méně známých, ale o to více fascinujících. Aktuálně třída Sportproduction 125, žlutá Cagiva a startovní číslo 14.

Sport – MotoGP
Druhá zastávka letošní sezony mistrovství světa silničních motocyklů proběhla v Argentině na okruhu Termas de Río Hondo. Ještě předtím, než se sem celý šampionát přesunul, řešila se jedna zásadní věc – protest Suzuki, Hondy, KTM a Aprilie proti Ducati. Jak je známo, italská továrna často vymýšlí spoustu nových věcí a ráda experimentuje. Před pár lety to byla křidélka, nyní to bylo „zařízení“ na předním kole a zadní kyvné vidlici.

Historie MS GRAND PRIX
7. díl MS 2011–2018
Sedmá, prozatím poslední dekáda historie MotoGP nás přivádí do éry elektroniky, čtyřdobých motorů a neuvěřitelných náklonů – období patřící fenoménu jménem Marc Márquez a jemu podobných neohrožených pilotů…

MH Real World – Yamaha Niken
Na seznámení s touto tříkolovou věcí jsem vyrazil už loni na konci léta do Rakouska, kde Yamaha udělala takovou rychlou seznamku. Bylo mi tam vysvětleno, že Japonci jsou na tento patent přední nápravy hrozně hrdí a jsou schopni o tom mluvit tři dny bez nadechnutí, takže když se mi dostal letos do ruky, tak jsem více méně ihned věděl, do čeho jdu, ale…

MH- DUMKA
Jakkoli je zkušenost nepřenosná a chytráků, kteří vědí všechno nejlíp, je na každém rohu zástup, dovolím si do následujících slov vložit naději, že by snad trochu mohly přispět k vaší bezpečnější budoucnosti.

Cestopis - Skotsko dívčím pohledem 2/2
Autem s přívěsem do Amsterdamu, odtamtud trajektem do Newcastlu a pak už jen pár desítek kilometrů k hranicím vysněného Skotska. Minule jsme pocourali jeho jihozápadem, v okolí Hadrianova valu si užili spoustu krásné přírody i památek. Nejkrásnější oblast naší cesty jsme pak našli od jezera Loch Lomond přes Rannoch Moor a Skotskou vysočinu. A kolem opěvovaného ostrova Sky to taky stálo za to.

Design & airbrush
Ještě stále nám tu ve vzduchu visí vzoreček airbrush = lebky, draci a podobná zvěrstva. A přitom třeba u B2 se ho snaží rozbít už od roku 1995, což je pěkná řádka let a hlavně hotových děl. Výrobky se tomu říkat nedá, protože tohle už není jen o notné dávce řemesla, ale také o umění.

Já jsem…
Dvouválcový Royal Enfield

Nebude to sice standardem, ale i tentokrát si v rámci customového světa vezmeme na paškál motorku, kterou najdete v tomto čísle zároveň v testu. Nový dvouválec z Indie je totiž také skvělým základem pro přestavbu.

MotohouseKy
KElišová a Gasova motoškola. Dokončila jsem řidičák za minutu dvanáct před zimou, a tak do nové sezony potřebuju trénink jako koza drbání. A jelikož náš kolegáček Gas začal dělat motoškolu, a navíc tam u nás pod Ještědem, byla to tak nějak jasná volba. Jak nám to spolu šlo? Netrefil ho ze mě šlak?

Nový tištěný Motohouse 5/2019
V prodeji od středy 24. dubna 2019
cena časopisu 99 Kč (SK verze 3,80 €)
roční předplatné 850 Kč, 899 Kč s katalogem (SK roční předplatné 29 €)

  • info předplatné: www.send.cz
  • Více info na www.motohouse.cz

Motohouse 5/2019 v digitální podobě

  • FLOOWIE: http://www.floowie.com/cs/zobrazeni-hledani/mh-5-2019/motohouse
  • DIGIPORT: https://www.digiport.cz/detail/floowie-pu/370679/775-motohouse-52019
  • ALZAMEDIA: https://www.alza.cz/media/motohouse-d2171472.htm
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist