yamaha_mt09




Představení Motohouse 5/2023

Plná motorkářská sezona je konečně tu, první slunečné dny, pochopitelná nedočkavost a hlavy plné nových cílů. Jezděte, kempujte, potkávejte se, užívejte si najeté kilometry, vodu i hory a vůbec všechny ty zážitky, které k těm našim krásným strojům patří. Tahákem tohoto vydání je určitě přelomová Moto Guzzi V100 Mandello, ale svezete se s námi i na dalších novinkách! V prvním jízdním testu poznáte hodně nekompromisní Ducati Multistradu V4 Rally či nový Harley Davidson Breakout 117. A pokud hledáte spíš praktickou motorku na každý den, pak je tu Honda CL500, na které jsme nechali se projet naší kolegyni Lenku. A je toho samozřejmě mnohem víc, však posuďte sami….

MH EXCLUSIVE
Ducati Multistrada V4 Rally

V minulosti bych popsal Multici spíš jako superbike na vysokých zdvizích než jako enduro do terénu. Italové se to pokusili změnit a nakročit do terénu už u třetí generace Multistrady modelem 1260 Enduro, takže se dalo očekávat, že podobný model dorazí i u řady V4. Nic naplat, většina zákazníků si tenhle stroj pořizovala právě kvůli výkonu, silniční DNA nebo pro povedený design, který Italové jednoznačně umí.

MH TEST - Kawasaki Ninja 400
Člověk postupem času tak nějak zraje. Myslím tedy rozumově, i když to rozhodně neplatí ve sto procentech případů. Ale jeho názory se postupně tříbí a co před několika lety pokládal za nemyslitelné, se s přibývajícími letokruhy mění. Třeba já vždycky chtěl kapotovaný supersporty. R1 nebo S 1000 RR jsou pro mě pořád modly, ale abych si projížďku na motorce užil, už dávno nepotřebuju dvě stě koní pod zadkem. Můžu jet třeba šedesát. Když ta motorka bude mít koule a bude mě bavit. No fakt, nekecám!

Anglie – zkušenosti s ojetinami
Honda CBR900RR Fireblade

Devadesátá léta byla pro Hondu a její superbikovou vlajkovou loď hodně speciální. Možná si to vybavíte sami – mít v té době Fireblade, to bylo opravdu něco! Jenže poté, co v roce 1992 přišla Honda s tímhle mega revolučním modelem, se japonská značka na nějakou dobu odmlčela a po zbytek desetiletí jako by se už jen snažila svou superbikovou bestii, k nelibosti všech fanoušků, poněkud vykastrovat.

MH Rozhovor
Cestovatel Igor Brezovar

Igora Brezovara asi netřeba moc představovat. Mezi motorkáři, především těmi, co tíhnou k cestování, je to známá postavička. A ti, kteří ho dosud neznali, nejspíš ho postřehli v televizním pořadu Po jedné stopě, kde se po boku herce Martina Písaříka vydal na cestu Afrikou. Ovšem ani zdaleka to nebyla Igorova první velká cesta. Ty první dokumentuje nová kniha Velká jízda začíná, se kterou Igorovi pomáhala Gabriela Pavelková alias Zorka Horká. A právě nad stránkami této novinky jsme se s věčně rozesmátým Čecho-Slovincem potkali.

MH TEST
Moto Guzzi V100 Mandello

Nic nebudu okecávat, rovnou sednu do sedla. A řeknu vám hned, že zažívám docela šok. Ono se totiž děje něco jiného, než jsem čekal. Sama Guzzi avizovala tuhle mašinku dlouho dopředu, ale pokaždé se o ní hovořilo jako o cestovním motocyklu. Alespoň já jsem podlehl takovému dojmu. Jenže teď tu sedím na něčem poměrně dost odlišném. Vůbec žádný koráb a rozhodně nečekejte nějakou lenošku!

MH TEST – Honda CL500
Miluju tenhle styl. Když si ráno na svou motorku sednete a celý den jí užíváte naplno. Takové motorky by určitě měly být hodně hbité, obratné, nekomplikované, ale zároveň taky úsporné a dostupné. Tedy takové, aby nestály moc peněz. Jedeme s Lenkou vedle sebe a na každé červené se na sebe podíváme a oba se jen chechtáme. „To je, kurva, dobrýýýýýý…“ sype ze sebe v návalu emocí to křehké děvče a já jen přikyvuju, jako že vážně je.

MH TEST
Royal Enfield Super Meteor

Jedna musela být poslední. A mám vlastně velkou radost, že je to zrovna tahle novinka od Royal Enfieldu. Rád na následujících řádcích vysvětlím proč… V první řadě se mi ten motocykl moc líbí. Nestává se příliš často, že bychom se s Honzou Karáskem na něčem shodli, motorky nevyjímaje, ale tady jsme si navzájem odkývali, že Super Meteor byl nejhezčí novinkou na letošní výstavě. Jednoduchý stroj s klasickými liniemi, pár pěkných detailů a celkové zpracování řekněme oldschoolové.

MH EXCLUSIVE
Harley-Davidson Breakout 117

První Breakout představilo H-D před deseti lety v roce 2013. A hned od počátku se motocykl hodně lišil od ostatních modelů značky a dost špatně se zařazoval do jakéhokoli šuplíku. Na stránkách H-D ho najdete mezi cruisery, ale já bych ho spíš zařadil mezi moderní choppery. Vyznačuje se úzkou stavbou a širokými řídítky. Vypadá jako klasický hardtail, ale u zadní vidlice je chytře skrytý centrální tlumič. Podle H-D bylo dost černé a do módy se vrací chrom – a toho najdete na stroji dost.

Představení – CFMOTO 800NK
Jak se zdá, máme tu dalšího zásadního hráče mezi nakedy středního objemu. CFMOTO se rozhodlo naplno vytěžit svou spolupráci s KTM a pořádně zamotat zákazníkům hlavy. Tady bude NK hodně těžit a drtit konkurenci. Jeho srdcem totiž není nic jiného než dvouválcový řaďák, nám známý z KTM Duke a Adventure. Modernější verzi s vyšším objemem si rakouská značka nechává pro sebe, takže CFMOTO používá starší LC8c 790 s objemem 799 ccm.

MH TEST - BMW K 1600 GT
Postavit dobrou motorku je kumšt. Postavit motorku, která je dobrá, a navíc bravurně zvládne většinu situací, je velkej kumšt. Ale postavit ji tak, aby u toho dokázala být ještě k tomu jedinečná, je skoro zázrak. Na tyhle zázraky musí mít v BMW Motorrad speciální oddělení, kde se věnují okultismu, věštění ze sedliny vyjetého oleje a vyvolávání duchů dávných géniů. Alespoň to tak na člověka působí, když zrovna projel půl republiky na šestiválcovém GT. To není jenom motorka, to je fakt zázrak.

9 důležitých věcí,
které je dobré znát po začátku sezony MotoGP

Úvod sezony ukázal, že Ducati bude mít letos opět výrazně navrch nad ostatními. Nejvíc se to projevilo v Argentině, kterou ovládli jezdci této značky kompletně, získali zde šest ze šesti možných pódiových umístění v MotoGP. A důvod takové dominance? O tom se ví už dlouho, tkví v nasazení osmi motorek, které vygenerují pro značku takové množství dat, že jim to dovolí nejlépe ze všech reagovat i na zhoršené (či proměnlivé) podmínky. A takové panovaly právě letos i v Argentině. Marco Bezzecchi využil nabízenou příležitost a posunul se pro další dva víkendy dokonce do čela průběžného pořadí.

Před Tourist Trophy 2023
okruh Mountain Course Guide

Legendární Tourist Trophy na ostrově Man je rozhodně nejtěžším motocyklovým závodem světa. A nejen to. Mezi různými současnými závody je také nejstarším stále „funkčním“ závodem ze všech. První ročník se totiž konal již v roce 1907 a s několika přestávkami (dvě světové války, kulhavka a slintavka a nedávná pandemie nemoci covid-19) se jezdí dodnes. Po prvních čtyřech ročnících na kratší trati se konání závodu od roku 1911 přesunulo na neobyčejně náročný okruh Mountain Course, jehož základní parametry zůstaly v podstatě neměnné až do dnešních dnů.

MS Superbike - Assen
Světový superbikový šampionát se letos rozjel trochu jinak, než jsme původně předpokládali. Žádná vyrovnanost, těsné souboje zúčastněných značek, právě naopak! Zrodil se nový fenomén, naprostá suverenita jménem Ducati a Álvaro Bautista. Tenhle Španěl už dokázal z devíti doposud odjetých závodů WSBK osmkrát vyhrát, což je dechberoucí statistika!

Český úspěch
letošní 24 hodin Le Mans

Vytrvalostní závody jsou výzvou i posedlostí. Obzvláště ty trvající 24 hodin. Kdo k tomu jednou přičichne, jen těžko tu atmosféru opouští. To se ukázalo třeba i na příkladu bývalého továrního týmu Suzuki SERT. Tedy toho týmu, který v minulosti dokázal ve vytrvalostních závodech bojovat o světové tituly a který byl loni na podzim doslova ze dne na den postaven před čistě existenční otázku bytí, či nebytí. Japonská centrála Suzuki totiž oznámila, že v sezoně 2023 stahuje své motorky nejen z MotoGP, ale také ze série EWC, tj. ze světového vytrvalostního mistrovství.

CO MÁME V TLAPÁCH
Náš redakční Fazer pomalu vplouvá do své šestnácté sezony. Často se na něj ptáte, tak mu dnes věnujeme něco málo prostoru v naší spotřebitelské rubrice, co máme v tlapách
• Redakční Yamaha FZ1 Fazer
• Chránič těla Kenny Performance Ultimate 21

MH EXCLUSIVE
test pneumatik Dunlop Trailmax Raid

Hned na samém začátku je nutné přiznat, že žádná nová guma dneska není blbá. A dokonce ani ty, které se dají považovat za nízkorozpočtové a od ne úplně renomovaných výrobců. Zkonstruovat pneumatiku, která bude fungovat v jakýchkoliv podmínkách a na jakémkoliv povrchu, ale není žádná sranda. Chtě nechtě se bude vždycky jednat o nějaký kompromis. Dunlop ale se svým Raidem ukazuje, že technika výroby motocyklových pneumatik je na takové úrovni, jaká by ještě před pár lety patřila spíš do říše snů a zbožných přání.

Custom - výběr z nejlepšího
Tentokrát se nezaměříme na konkrétní dílnu nebo stroj. Dovolíme si vám představit pár motorek, které nás na customové scéně za poslední týdny nejvíc zaujaly. Starší motorky mají své nepopiratelné kouzlo. Ale zase je potřeba si přiznat, že technika jde rychle dopředu, a tak na třicet let starém stroji nebude všechno fungovat tak dobře jako na tom moderním ani v případě, že bude stav 1A. Tak jak to skombinovat?

Jak jezdit
příprava motorky na sezonu

10 věcí, které musíš udělat! Když nemáš motorku v richtiku, nikdy se dobře nesvezeš. Nebudeš jí věřit a budeš myslet na věci, které jsi měl vyřešit před jízdou. Tohle je absolutní technické minimum, které zvládne úplně každý. Dokonce i holky. Čistá jezdí líp, to je stará pravda. Jestli jste na podzim odložili motorku špinavou po poslední jízdě a teď ji našli krčit se někde v koutě.

Nový tištěný Motohouse 5/2023
V prodeji od úterý 16. května 2023

Cena časopisu: 119 Kč (SK verze 4,90 €)
Roční předplatné: 990 Kč
nebo 1.149 Kč s MH katalogem (SK roční předplatné 39,90 €)


Předplatné Česko: www.send.cz
Předplatné Slovensko: www.ipredplatne.sk
Digitální publikace Motohouse 5/2023:
DIGIPORT: https://www.digiport.cz/detail/floowie-pu/549996/775-motohouse-5-2023

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist