yamaha_demo_tour




Motohouse 8-9/2016

Letní prázdninové číslo plné akcí, sluníčka a hlavně motorek. A náš anglický tip na příjemné počteníčko: Café racery jsou samou podstatou nynější retro revoluce, Triumph a jeho nový Thruxton R si to chce rozdat s BMW R nineT Sport a Yamahou XSR900. Plus samozřejmě mnoho dalšího včetně přehledu motorek, které budou mít na kahánku kvůli přísnější emisní normě Euro 4…

Triumph Thruxton R vs. BMW R nineT Sport vs. Yamaha XSR900
Není moc motorek, které dodávají důvěru jako BMW, a ještě méně je těch, které jezdí tak jako R nineT. Jste opření o široká řídítka a libujete si v neochvějném podvozku, který se vysmívá i těm nejhorším silnicím. Budete se smát, když ten vzduchem chlazený plochý dvouválec začne prdět a pošle vás dopředu s okamžitou razancí. Cítí se neotřesitelně a nezastavitelně.

MH TEST: Ducati 1200 Monster R
Třiadvacet roků. Tak dlouho už tady s námi tahle ikonická motorka je. Během té doby měla boloňská továrna své silnější i slabší chvíle. Většina z nich byla skvělá – tvrdé, rychlé a nekompromisní buchary, které neuměly odpustit ani to nejmenší zaváhání. Museli jste je řídit, prát se s nimi. Rozhodně to nebyly motorky pro gentlemany, kteří se pomalu rozhlíží po place nehorázně drahých restaurací. Postupem času ale začaly být víc civilizované, což část zákazníků nesla velice těžce. A my ostatně taky…

MH TEST: Jak se žije s Yamahou R1
Přiznávám, rozbourala mě. Tenhle žlutý lak k 60. výročí považuju za tu nejkrásnější barevnou kombinaci od dob, co jsou motorky motorkama. Vydržím na ni koukat celé hodiny bez jediného slova. Rád si ji dlouho prohlížím a snažím se v těch krásných křivkách najít nějaký smysl. A tady se toho děje tak strašně moc! Hlavně jsou ale zážitky za rudlem, takže si tu malou bestii pojďme pořádně rozebrat. Vždyť R1 je rozený závoďák!

Czech Stunt Day 2016
Tentokrát byla akce dvoudenní a v mezinárodním měřítku! Zúčastnilo se celkem 39 jezdců nejen z Evropy, ale třeba i ze Země vycházejícího slunce, Japonska. Adrenalin vlilo divákům do žil jak tohle početné stádo šílenců na motorkách, tak pořadatelé, kteří zajistili bohatý doprovodný program pro dospělé i pro děti. Soutěže, minibiková škola, MTB Stunt, drifty, mladí stuntrideři, holky kaskadérky nebo vyhlídkové lety helikoptérou. To vše završené večerní afterparty, která byla řádně divoká.

Rozhovor: Martin Heřmanský – Harley-Davidson CEE
Letos pojedeme třetí ročník Prague Harley Days, ale začalo to ještě dřív, když jsme si sedli s Jardou Vavřinou a Pavlem Kubíčkem z pražského zastoupení H-D a řekli jsme si, že doba Džbánu skončila. Tamní legendární sraz byl sice super, ale přišlo nám, že Praha by si díky své kráse a také poloze zasloužila důstojnější event než jen národní rallye, akci s mezinárodním přesahem. První dva ročníky byly rozhodně nad naše očekávání a ve stejném stylu to čekáme i letos. Však už na tom makáme od září.

MH TEST: Moto Guzzi V9 Roamer
Asi jste to v Motohouse jako pravidelní čtenáři dávno sami zaznamenali. Náš kovaný čoprař Somik v Praze řádně zvlčel a už není tím nevinným chlapcem z hor, který se tu s námi před lety pral o motorky s delšími vidlicemi. Naopak. Díky nasčítávání sezon na svůj tachometr se k čoprovitým strojkům pomalu, ale jistě dostávám já. A je mi v tom dobře. Otevírá se mi daleko jiný svět.

MH TEST: Honda NC750S vs. Yamaha MT-07
Nemyslete si, nejenom mezi prémiovými modely jsou propastné rozdíly v projevu a pojetí. Stejně tak motorky pro nováčky (či každodenní užití) mají svoji filozofii a nezřídka značně rozdílné vlastnosti. Projeli jsme se jedním letním víkendem za řídítky sedmpade Hondy a sedmistovky Yamahy. Oba to řadové dvouválce, oba bez kapotáže, oba za rozumný peníz. A hlavně oba skvělé tipy takzvané „první volby“ či trvalé užitné hodnoty.

MH TEST: Harley-Davidson Low Rider S
Mentalita národa určuje charakter motocyklů, které vyrábí. Například když se u nás v Evropě řekne motocyklový sport, v první řadě to znamená kluky kroužící po okruhu s kolenem zabořeným v asfaltu. Za mořem to ale spíš bude značit enduro a motokros, které tam mají prioritu. Hodně vpředu stojí také ti, kteří během závodů vůbec nezatáčí, jedou jen rovně. A právě kvůli dragsterům může (nejen) Harley-Davidson směle mluvit o tom, že patří ke sportu.

Enduroškola pro středně pokročilé – 3. díl
Co dělat na kamenném poli?
Dnešní kejkle, které se vás společně s juniorským trialovým mistrem Martinem Matějíčkem a motoškolou Davida Cardy www.prijdteseprojet.cz pokusíme naučit, se týkají přejezdu „minového pole“. Dobře, teď jsme si trochu zapřeháněli, ale pro jízdu ve stupačkách se přejezd pole plného volně ložených či pevně stojících kamenů dá s přejezdem minového pole tak trochu srovnat.

MH TEST: Husqvarna 2017
Je-li u některé ze značek na řadě obměna modelové řady endur nebo motokrosů, dochází k ní zpravidla právě v letních měsících zavedením tak zvaného MY v překladu modelového roku. V následujících několika málo řádcích se dozvíte, v čem taková změna spočívá u značky Husqvarna, tentokráte u motokrosových modelů 2017.

MH TEST: BMW C 650 GT
Naprosto unikátní dojem, který mám po první stovce najetých kilometrů na novém BMW C 650 GT, vyvolává její úchvatná dospělost. Střídmost, vyváženost, tohle je do posledního puntíku domyšlený stroj a já za svou karieru novináře snad ještě nezažil, aby mne motocykl od první chvíle až takhle jednoznačně oslovil. Navíc, tady se jedná o skútra, bože můj, a to ještě z kategorie těch autobusových!

8. ročník Okruhu Františka Bartoše v Radvanicích
Musím tentokrát začít psát sled událostí bohužel odzadu. Než jsem zasedl k PC, potřeboval jsem věnovat nějaký čas utřídění vlastních myšlenek a vyrovnání se s událostmi posledních hodin. Stačil krátký osudový okamžik a přišla rána do duší a nálady všech přítomných...

MotoGP, polovina sezony 2016
Je nesporný fakt, že Marc Márquez nám dospěl. Z mladého divočáka, který by klidně pro vítězství v poslední zatáčce rozboural tribunu, se stal přemýšlivý jezdec. Když pozná, že to na první místo nedá, v pohodě si dojede pro body a spokojí se s pódiem. Tak tomu v minulosti nebylo. Tím pádem v něm ostatní mají zcela nového soupeře, se kterým si evidentně neví rady.

Šampionát Alpe Adria v Mostě
Počtvrté v letošní sezoně se ke svému závodu sjeli účastníci šampionátu Alpe Adria. Tentokrát to bylo k jedinému závodu na našem území. Více než dvě stovky závodníků přivítal Autodrom Most. Ve hře bylo několik domácích favoritů a očekávalo se, že na stupních vítězů budou velmi často předávány poháry právě českým pilotům, a přestože z deseti závodů se český jezdec prosadil na první místo „pouze“ třikrát, tak celkově můžeme hodnotit mostecký víkend jako úspěšný pro domácí borce.

Revoluce u PSí Hubík
Airbag v kombinéze? V české kombinéze? Pár let zpátky to byla ještě hudba budoucnosti, avšak píle, odhodlání a jasný cíl se změnily ve skutečnost! Z dílny PSí Hubík se na světové okruhy dostala první kombinéza se zabudovaným airbag systémem D-Air od společnosti Dainese.

Ondřej Klymčiw & jak vypadá příprava na Dakar
Je to vždycky velký mumraj. V polovině ledna skončí ralle Dakar a s reportážemi a rozhovory s jednotlivými účastníky se doslova roztrhne pytel. Dozvíte se, která etapa byla nejnáročnější, co pořadatelé nedomysleli, za co může počasí, komu se rallye povedla a kdo neměl to štěstí. Kdo bude mít trochu novinářské drzosti, ten vám možná i prozradí zákulisní klepy, kdo s kým po dojetí závodu už do smrti smrťoucí nepromluví apod.

MH na akci: BMW Motorrad Days 2016
Není snadné nepřestat si vážit věcí, které se pravidelně opakují. Člověk je bere jako samozřejmost a jejich váha klesá. Jenže já se teď uprostřed toho všeho dění pod alpskými kopci v Ga-Pa na chvíli zastavil a uvědomil si, že BMW Motorrad Days je opravdu výjimečnou událostí, a to nejen v mém, ale v celkovém měřítku motorkového světa.

Rozhovor: Ronna Noren – Unique Custom Cycles
S tímhle sympatickým dlouhovlasým Švédem se potkávám na různých akcích po světě už pár let. V první vlně customů z BMW R nineT se postaral o toho skvostného modrého kafáče, později postavil nádhernou motorku pro fotografku Jenny, teď má prsty nejen v R 5 Hommage, ale také v druhém aktuálním konceptu Lac Rose. A nepochybujte o tom, že přes to všechno z něj skromnost čiší na sto mil.

MH na akci: Ducati Most 2016
Letošní Ducati den v Mostě neměl z hlediska počasí úplně světlé vyhlídky. Vpravdě to byla spíš taková hnusná šedá znamenající vytrvalý déšť, která účastníky přivítala hned ze startu a celé dopoledne jim znepříjemňovala život. Jenže kdo si počká, ten se dočká a po druhé hodině odpoledne trať oschla a nic nebránilo vyzkoušet si režim sport a otočit hefty na doraz.

Přestavba: Ducati Monster 1200 Siluro od XTR Pepo
Zadání znělo jednoduše: „Vezmi nového Monstera, postav z něj zajímavou motorku, o které se bude mluvit, a použij co nejvíc dílů z katalogu Ducati.“ Pro někoho by to byl možná boj, jenže tahle slova směřovala od vedení španělského dovozce k Josemu „Pepo“ Rosellovi. A ten už má s Ducati něco za sebou. Pokud vám jeho jméno nic neříká, je asi dobré říct, že právě Pepo byl zakladatelem a tahounem dílny Radical Ducati, o které jste už nejspíš slyšeli.

MH na návštěvě: Továrna Nolan – Itálie
Můžeme brát hotový výrobek, nebo se chtít zavrtat pod povrch a podívat se, jak to všechno vzniká. Pro mě vždy platí ta druhá varianta, jsem přirozeně zvědavej tvor. Proto byla pozvánka na návštěvu továrny, kde se vyrábí helmy značek Nolan, X-Lite a Grex, potěšující. Navíc jsem byl hodně zvědavý na porovnání s fabrikou Suomy, kterou jsem viděl před pár lety.

Euro-Katovna
Prosíme, neberte tento článek jako definitivu. Řada z těchto motorek definitivně nekončí. Ani emisní, ani zvukové, ani jakékoli jiné limity nejsou nepřekonatelným konstrukčním problémem. Pokud bude mít výrobce na daném modelu zájem, tak ho prostě nové evropské legislativě v budoucnu přizpůsobí.

JIŽ NYNÍ ELEKTRONICKY NA:
Stahujte na APPLE:
Stahujte na GOOGLE:

Nový tištěný Motohouse 8-9/2016 v prodeji od pondělí 1.srpna 2016
• cena časopisu 99 Kč (SK verze 3,80 €)
• roční předplatné 750 Kč, 880 Kč s katalogem (SK roční předplatné 29 €)
• info předplatné: www.send.cz
Alza media
https://www.alza.cz/media/motohouse-d2171472.htm
Floowie
http://www.floowie.com/cs/zobrazeni/mh-8-9-2016

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist