ktm_unor




Motohouse 6/2013

Velké osobní zážitky. Exklusivní test Ducati 1199 Panigale R na trati, která v té chvíli teprve čekala na svou MotoGP premiéru. A neméně úžasný pocit vychutnat si společnost nejrychlejších mužů britského Road Racingu při slavnostním otevření letošního ročníku Tourist Trophy. Motohouse červnové číslo naplno rozjelo svou letošní motorkářkou sezonu.

MH Exclusive – 2013 Ducati 1199 Panigale R
Když mi zčernala přístrojovka, trochu jsem se vyděsil. Nebyla to ale žádná chyba značící nevyhnutelnou katastrofu, ale pouze jemné upozornění na to, že jsem zrovna překročil rychlost 300 km/h. A ta bestie nepolevuje. Každá buňka v těle mi radí zaklapnout plyn, z uší mi kvůli ohlušujícímu řevu teče krev, ale ještě sekundu ji podržím naplno otevřenou…

MH TEST: Honda VFR1200F vs. Kawasaki ZZR1400
Do Chorvatska pod deset…Jet rychle, bezpečně a na motorce, za kterou byste zaprodali duši – i to jde. Radost z pohybu na maxi-cesťáku nebere konce a nezná mezí. Proderte se s námi časoprostorem a dojeďte na jeden nádech k moři…

Představení Yamaha Race Blu
Yamaha byla a je značkou, která si vždycky hodně zakládala na své závodní historii. Tři ladičky mají soutěžení v krvi a taky moc dobře ví, že úspěchy v závodech prodávají. Rok 2013 tak znamená příchod speciálních barevných kombinací Race Blu, které se nechaly inspirovat závodními speciály.

MH TTEST: BMW F 800 GT
Je to jednoduché. Můžeme se tady v redakci přít neustále a o čemkoliv, ale pokud přijde na řadu kombinace slov „BMW a komfort“, všichni mlčky kývneme a netřeba se bavit dál. Rozhodně je to o dlouholetém vývoji. Zatímco všichni ostatní bojovali o post nejrychlejšího, nejvýkonnějšího a bůhví jakých dalších „nej“, Bavoři prostě stavěli motorky, na kterých se dá jezdit každý den a daleko.

FASCINACE
WLA 740 z roku 1942 se dostalo do České republiky přes Polsko z Ruska. Stará orezlá motorka byla koupena klasicky na veteránské burze a před renovací o ní jeden z členů H-D klubu prohlásil: „Moc toho nenajezdila, ale zjevně hodně naorala…“




Seriál jak poprvé:
Jak nespadnout… na první vyjížďce

Zvládnout úplný začátek motorkářské kariéry není jednoduché, ale dá se to. Připravili jsme pro vás pár nejzákladnější rad.


ANGLIE: Podvozek – pohled do budoucnosti
Značka – „zvyšte rychlost“. Jízda jako na létajícím koberci. Se semi-aktivním odpružením je každá silnice měkká jako podklad dětského hřiště. Tohle by se vážně nemělo stávat. Mám za sebou prvních patnáct kilometrů na BMW HP4 a právě teď nemůžu uvěřit tomu, cro cítím. Kdybych to tady neznal, řekl bych, že rada města přes noc uhladila každý kilometr mých nejoblíbenějších silnic tím nejhladším a nejpřilnavějším asfaltem, který existuje

MH Poradna – zajíždíme motorku
Se začátkem sezony bude mít spousta z vás jednu milou povinnost, zajet si svoji nově pořízenou motorku. Čeho byste se měli vyvarovat, na co si dávat pozor? Není na světě moc krásnějších pocitů, než když si prvně sednete na svoji novou motorku. A pokud je opravdu nová, právě přivezená od prodejce, krásně voní, pak je radost ještě větší. Před vámi je ale proces zajíždění, na ten se rozhodně nevykašlete. Jak si motorku zajedete, se odrazí na celém vašem společném životě.

MH TEST – Yamaha XJ6 SP
Je to naše oblíbená kratochvíle. Každou sezonu vezmeme jednu motorku z kategorie „nejběžnějších“ a strávíme s ní jeden (ne)všední den. Účelem cvičení je čtenářstvu ukázat, co v praxi obnáší jezdit na takové mašině a na co se můžete připravit, pakliže se rozhodnete ji vlastnit. Loni tímto real-testem prošla sportovní GSX-R600, letos padla volba na dostupného naháče XJ6.

MH TEST: Victory Judge
V tiskové zprávě k Victory Judge sice stojí, že byl design přizpůsoben evropskému trhu, ale nezlobte se na mě, já tam nic takového nevidím. Není tam ani Ferrari 250 GTO, ani Mini Cooper, a už vůbec ne Citroën 2CV. Naopak, na první pohled si vzpomenu na všechna ta Camara, Firebirdy a Mustangy. Naprosto bez okolků přiznaná svalová hmota, americký sen. Určitě můžeme mluvit o zajímavých tvarech, podívejte se na nádrž.

Motohouse na akci: TÉMA: ABS
Začalo to jako klasická hospodská hádka. Dvě strany, dva odlišné názory. Zdánlivě nesmiřitelné tábory mozků napumpovaných testosteronem a každý má svou pravdu. Jeden tvrdí, že trénovaná lidská ruka bude vždycky lepší než zástup počítačů, ten druhý je naopak přesvědčený o technické vyspělosti moderních počítačových systémů.

MotoGP 2013
Přišel, viděl, zvítězil. Marc Márquez dokázal v úvodu letošní sezony neuvěřitelnou věc, přesedlal z uklouzané Moto2 na superdokonalou MotoGP, pochopil její největší přednosti a dokázal je ihned absolutně využít. Dokonce tak velkolepě, že v královské třídě zvítězil hned ve svém druhém závodě kariéry a stal se ve věku 20 let 2 měsíce a 5 dnů jejím historicky nejmladším vítězem (překonal 30 let starý rekord legendárního Freddieho Spencera!).

Monster Energy Press TT Launch 2013
A jako vždy, nikoliv pomyslně, ale doslova, letěly dva políbené prsty od úst k zemi. Poté, co jsem při ohnutí trupu protáhl šrouby v těle, se mi opět dralo vlhko do očí. Není totiž lehké se vracet nebo opouštět místa, která vám otočila život naruby a kde se konal tzv. reborn – znovunarození. Takže poté, co mi došel e-mail od Honzy a zavolal osobně i Carlos, byla to rana s krátkým ostravským „A“. Prý bych se měl vyskytovat na letošním dubnovém definitivním otvírání IOM TT 2013. Upřímně, z této představy jsem byl chvílemi značně na rozpacích.

Dino „Somik“ okruhářem
Vzít někoho z jeho zavedeného světa a šoupnout ho někam úplně jinam může být vcelku zábavné pro přihlížející, ale ne tak už pro onoho postiženého. Tuhle „výměnu životů“ vymyslel mistr Karas a věřte mi, že v tento moment ho bytostně nenávidím (což se naštěstí během dne změní). Je půl deváté ráno a já s dalším asi milionem lidí stojím v boxové uličce mosteckého autodromu a poslouchám takzvanou rozpravu. Proč je to rozprava, když mluví jen jeden?

Hledání komfortu na cestách 3/5
Západní část Evropy už máme projetou, tak kam dál? Je čas na cestu do dáli, do krajin, které se podstatně liší od těch našich. Je jedno, zda se vydáte na východ a budete projíždět hory, přeskočíte do Afriky nebo se vydáte ještě dál. Každopádně se tu bavíme o ježdění s vysokým podílem jízdy mimo zpevněné komunikace, o místech, kde najít servis na motorku je problém a kam pro vás kámoš s dodávkou pojede jen stěží. Sedli jsme si opět s Tomášem Kocandou z pražského Touratechu, který má za sebou takových cest nespočet, a zkusili se dobrat ke všemu, co byste před takovou cestou neměli opomenout.

Klasik test: Kawasaki Zephyr 750
Pojďme si na začátku udělat malý retrospektivní výlet do historie. Jaký vlastně byl ten rok 1997, rok, kdy byl vyroben tento stroj? Co bychom si tak mohli ještě pamatovat… No, tak například zemřela princezna Diana, U2 hráli na pražském Strahově a Eurotel přišel s novou revoluční službou předplacené karty s názvem GO. Mnoho z nás se tak tenkrát potkalo se svým prvním mobilním telefonem. Internet byl na vytáčení po pevné lince, a pokud jste se pár minut zapomněli na právě vznikající službě Google, mohlo vás to stát i pěkně divoký peníze.

MH EXCLUSIVE – Pneumatiky Pirelli Angel GT
Pirelli Angel GT je fungl nová sportovně-cestovní pneumatika, která má dva hlavní cíle – být co nejlepší na mokrém povrchu a mít velký kilometrový nájezd, což je pro spoustu lidí hlavní kritérium při výběru gumy. Samozřejmě hodně záleží, na co svou motorku primárně používáte. Kdo má rád dálky, sáhne raději po cestovní gumě, a brusič sliderů nedá dopustit na čistě závodní pryže. Jednostranně zaměřené gumy s sebou ale nesou jisté kompromisy, před kterými se dřív jenom těžko utíkalo.

Touratech Travel Event 2013
Jeden by při pohledu na některé momenty z letošního Touratech Travel Eventu MOHL říct, že je to prostě banda bláznů. A já vám to vyvracet nebudu. Jenže nejde každému z nás o kousek toho šílenství? Cestování na motorce má mnoho podob. Od dálničních rychlopřesunů až po offroadové adventury. Příznivci všech forem se potkali první květnový víkend na statku Prak nedaleko Českého Šternberka na velkém srazu pořádaném českým Touratechem, firmou, kterou asi netřeba představovat.

Adventura – Evropou na Rieju Tango 125 3/3
Každá cesta se skládá ze dvou částí, nejdřív musíte tam a pak zase zpátky. Ani nevím, kde se ta moje zlomila, ale zdá se, že se přestávám vzdalovat domovu. Portugalské hranice mám za zády a kolem mě slunná Andalusie. Je 39 stupňů a už nedokážu ani normálně vnímat silnici. Je tady sice krásná krajina, ale ten horký vzduch hrozně pálí a připadám si, jako by mě otáčeli na grilu. Navíc tady na jihu vedou mezi velkými městy pouze dálnice…

Přestavba Moto Guzzi Specter IT
Z mého pohledu jsou dva typy customů. Ty, které zaujmou svou krásou, a ty, které mají šokovat. Specter IT od západočeských P&H Cycles si dala za úkol to druhé a o tom, jestli se povedlo, nebo ne, asi netřeba spekulovat. Procházím se tak po holešovickém výstavišti a v klidu okukuju soutěžní stroje Bohemian Custom Bike, když najednou – jeb ho, jako kdybych dostal mokrým ručníkem po papule. Na chvilku ztrácím dech, pak ho ale najdu, vynadám mu, zatlačím oči zpátky do důlků a jdu si pořádně prohlédnout motorku, která za tohle všechno může.

GIRLHOUSE – akce
Na autodromu ve Vysokém Mýtě se opět po roce konal okruhový den určený výhradně pro dámy, dívky a slečny okouzlené motocyklismem. Měli jsme tu čest být při tom. Tuhle akci už z našich stránek určitě dobře znáte. Pořádá ji Suzuki Česká republika a je určena pro všechny motorkářky, které mají chuť se zlepšit v ovládání motorky. Letos se konal již druhý ročník a bylo naší největší radostí sledovat, jak se holky za ten jeden rok ohromně zlepšily.

Motohouse (CZ i SK) 6/2013 v prodeji od pondělí 20. května 2013
• cena 99 Kč (SK verze 3,80 €)
• roční předplatné 750 Kč, 880 Kč s katalogem (SK roční předplatné 29 €)
• info předplatné: www.send.cz
• info časopis: www.motohouse.cz
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist