ktm_unor




Motohouse 5/2015

Motohouse rád něco vymýšlí a dělá si věci „po svém“. Tentokráte jsme se tedy pokusili vyrobit číslo nanejvýš stylové, ve kterém sehrají hlavní roli motorky z rodiny Retro a Cafe Racer. Spojili jsme se s partičkou okolo Kalup Machines a věříme, že vás tenhle svět fousáčů a kostkovaných košil rovněž zaujme a pobaví…

Na své si ale přijdou samozřejmě i všichni ostatní. Nepřehlédněte první jízdní testy nejočekávanějších novinek (nové Multistrady, Dorsodura či Yamahy XJR Racer). Chybět nemohou reporty z prvních závodů sezony ani vzpomínka na Františka Šťastného, nejcharismatičtějšího českého závodníka minulého století.

MH Exclusive – 2015 Yamaha XJR 1300
„Moc ráda tě vidím,“ jako by mi jemně zašeptala do ucha, když se uvelebím v tom známě rozlehlém sedle. Ze všech velkých nahatých čtyřválců, které nechtějí být tím nejrychlejším, nejvýkonnějším a nejlehčím, je tohle stroj, který mi za svou existenci nejvíc přirostl k srdci. A mám k tomu dobré důvody. Ona totiž nezblbnula, i když kolem ní zuří regulérní válka. Má svůj klid a přístup k věci.

MH EXCLUSIVE: Aprilia Caponord 1200 Rally
Přestože půlka února nahrávala spíše lyžařským kratochvílím než nějakým jednostopým hrátkám, my byli na Sardinii okoštovat funglnágl novou Aprilii Caponord s dovětkem Rally. V porovnání s klasickým Caponordem verze Rally ve fabrice nafasovala větší přední kolo o průměru 19", místo obyčejných litých kol pak obdržela chlapácký drátěný výplet (umožňující použití bezdušových pneu) a taky nezbytné padací rámy, chránící kapotáže před nechtěným odložením, a to nejen v terénu.

Rodinné setkání: Yamaha R1 posledních 15 let
Na počest úplně nové R1 jsme shromáždili všechny zásadní modely motorky, které nově určily význam slova „sportovní“. Za 17 let R1 dozrála z psychopatického pekelníka do sofistikovanější podoby a nejnovější model roku 2015 okazuje na plně závodní kořeny. Tohle je motorka, která inspirovala generace jezdců, aby začaly závodit po okruzích a v běžném provozu jezdit jako šílenci.

MH Exclusive - Ducati Multistrada 2015
Můj mozek má malou kapacitu na to, aby pobral všechny vjemy, které mi teď letí hlavou. Snažil jsem se a snažil se dlouho, ale musím to vzdát. Vypínám, soustředím se na jízdu a jen nechápavě kroutím hlavou a do toho se chvílema šíleně směju. Proč to všechno?

Před sezonou
Je to něco jako otázka stavovské cti. Umět se o svou mašinu postarat. Pomazlit se s ní před jarním vyjetím z garáže, dát jí péči a přispět tak dalším drobným dílkem k tomu, aby dobře a dlouho sloužila. Následující úkony zvládne každý z vás, na stupnici náročnosti servisních prací mají všechny nejnižší známku a prakticky nepřipouštějí možnost nějakých komplikací.

Yamaha R1 vs. BMW S 1000 RR
Nebudeme si nic nalhávat. Na tomto místě měl být v časopise první srovnávací test dvou nejočekávanějších novinek sezony 2015. Nové BMW S 1000 RR proti ještě novější Yamaze YZF-R1. Náš záměr byl využít letošních až abnormálně hezkých březnových dní a prohnat je poprvé po českých silnicích. Víme, že toužíte po informacích, možná právě i vy stojíte nad propastí tohoto skutečně unikátně složitého rozhodnutí.

Motosalon 2015
Obrázky, pohled do zákulisí, hezký holky, hromada nejušlechtilejší oceli. Tohle všechno, a mnohem víc, bylo tradiční jarní otevření sezony, výstava Motosalon 2015. Letos jsme se sešli v Praze na letňanském výstavišti

Představení – MV Agusta Brutale 800 RR
Nová Brutale je ztělesněním perverzních představ a tužeb, na které se nesmí před desátou hodinou ani pomyslet. Je to mix toho nejlepšího, co v malém italském městě Varese dokážou postavit. Brutale vždycky platila za nářadí opravdových znalců a pro letošek ještě pořádně přiostřila. Ve specifikaci RR je to úplné zvíře, tak si ji pojďme trochu blíže představit, protože její technika a design jsou jednoduše fascinující.

Svět bláznů – skútry a jejich přestavby
Světová komunita úpravců skútru je velmi čilá. Jedni se zaměřují především na výkon, druzí zase na styl a co největší snahu šokovat. Tohle je náš výběr nejzběsilějších kreací. A zároveň upoutávka na naší novou publikaci Scooter Style 2015.

Servis Dunlop Trailsmart
Co si budeme nalhávat, cestovní endura jsou dnes spíš obdobou automobilových SUV. Doba, kdy musel být adventourer obut do chlupatých gum, je ta tam a svým způsobem za to může nejen současný trend, ale také skutečnost, že na rozdíl od doby před 15–20 lety se mimo asfalt v západní Evropě legálně, až na výjimky, jezdit prakticky nesmí. A dokonce i směrem na východ od ČR se už také pomalinku rozlézají zákazy vjezdu jako epidemie zhoubné a vysoce nakažlivé choroby.

TEST: Honda CTX700
Motorky jsme si byli zvyklí po generace vybírat podle zcela jasných a dopředu daných kritérií. Znali je výrobci, určovali je ti, co motorky kupovali. Šlo o výkon, šlo o fascinaci, určitě o cenu, velice často o užitné a cestovatelské dovednosti. Pokaždé se ale vybíralo trochu víc srdcem než rozumem – ale tak to má být, vždyť to jsou přeci motorky! Teď ale stojíme na hranici něčeho zcela nového.


SPORT - MotoGP
Bylo to to nejhezčí, co nám mohl vstup do sezony dopřát. První závod je vždycky očekáván s větším napětím než ty ostatní a je dobře, že je divák odměněn něčím, po čem zůstane přinejmenším rozhození tepové hladinky. A poslední březnový víkend se letos u televize dalo nejenom fandit, ale také ke konci dokonce i řvát…

František Šťastný 12.11. 1927 –8.4.2000
Má na svém kontě 5 titulů mistra republiky a 24 vítězných mistráků z let 1955–1970, ale obojího mohlo být určitě ještě víc. V té době však jezdil mistrovství světa a nebylo možno sloužit naplno dvěma pánům současně. Získal řadu pohárů a věnců z různých mezinárodních závodů doma i v zahraničí, z toho také např. 8 vítězství na Velké ceně Československa v Brně v letech 1954–1962.

Atlas retro - Základní styly
Často se nás ptáte na jednotlivé styly retro customů. Takže tady jsou. Sice se tu a tam prolínají, ale i určitý přehled o základních vlastnostech je vždycky užitečný. A aby se vám v tom ještě lépe orientovalo, vybrali jsme jako základ všech strojů jeden motor, totiž Kawasaki W650/800.

Cafe Racer in Bohemia
Jestli kafíčkářská scéna na něco netrpí, tak je to rozhodně stereotyp. Ano, najdete standardizované kousky à la britská šedesátá léta, ale stále víc lidí tuhle lajnu opouští a jde si svojí cestou. A parádní příklady se najdou i u nás, umíme jít do extrémů. Pokud jste dorazili na náš stánek na veletrhu Motosalon, viděli jste je tam pěkně naživo vedle sebe. Na jedné straně stařičká Yamaha SR500 očesaná do naprostého základu…

Café Racer
Rozhovor – Mark Wilsmore
Vyslovíte-li café racer společně s názvem legendárního Ace Cafe London v jedné větě, rozhodně neuděláte chybu. Tohle bylo jedno z míst, kde to všechno začalo a znáček s karetním křížem uprostřed zná snad každý milovník tohoto stylu. O historii i současnosti této kavárny jsme si povídali s jejím majitelem Markem Wilsmorem.

Téma Cafe Racer in Bohemia
Česká káva voní hezky - Garáže v zapomenutých vesničkách, městské dílny i velké servisy, tam všude vznikají. Dovolte, abychom vám představili, alespoň stručně, pár výjimečných kousků české cafe racer scény.

Motohousebook: Zaostřeno na café racery
Zajímal nás váš názor na sílící vlnu café racerů. Baví vás tyhle motorky a všechno, co se kolem nich děje? Máte radši kafáče ze starých, nebo současných motorek? Chtěli byste něco takového doma, klidně jako druhou motorku?
Chceme znát Váš názor, zapojte se do těchto debat na našem facebooku i vy…

Hříšná rozkoš – Suzuki RF900
Měla typickou barvu motorek devadesátých let a průduchy v boční kapotě jako Ferrari Testarossa. Samozřejmě jsem ji chtěl. RF, devítikilo. Dokonalý příklad toho, že ne vždy platí, že není dobrý potkat svýho dětskýho hrdinu. Její plakát mi visel na zdi celou pubertu a dlouhé roky jsem snil o tom, že jednou to bude MOJE motorka. Chápejte, její proříznuté kapoty s žábrami byly (a v mých očích pořád jsou) tak cool, že jsem byl ochotný si kvůli nim koupit celou motorku.

NOVĚ MOTOHOUSE

Stahujte na App Store nebo na Google Play

Nový Motohouse (CZ i SK) 5/2015 v prodeji od pondělí 13. dubna 2015
  • cena 99 Kč (SK verze 3,80 €)
  • roční předplatné 750 Kč, 880 Kč s katalogem (SK roční předplatné 29 €)
  • info předplatné: www.send.cz
  • info časopis: www.motohouse.cz
K dostání též elektronicky na:
FLOOWIE: http://www.floowie.com/cs/zobrazeni/mh-5-2015
PUBLERO: https://cs.publero.com/title/motohouse/5-2015
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist